Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Πήραν πίσω τη διάταξη για το βιασμό, άφησαν τρομονόμο και την ευνοϊκή για τη Χρυσή Αυγή διάταξη

Μετά την κατά­θε­ση «νομο­τε­χνι­κής βελ­τί­ω­σης» για το αδί­κη­μα του βια­σμού, ψηφί­στη­κε από τους κυβερ­νη­τι­κούς βου­λευ­τές ο νέος Ποι­νι­κός Κώδι­κας, καθώς και ο Κώδι­κας Ποι­νι­κής Δικο­νο­μί­ας. Τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης δεν συμ­με­τεί­χαν στην ψηφοφορία.

Η μεθό­δευ­ση του ΣΥΡΙΖΑ να φέρει εν μέσω προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου δύο τόσο σοβα­ρά νομο­σχέ­δια, έδω­σε το καλύ­τε­ρο πάτη­μα στη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ να κρύ­ψουν πίσω από την προ­ε­κλο­γι­κού χαρα­κτή­ρα αντι­πα­ρά­θε­ση τους, την συμ­φω­νία τους στον επι­κίν­δυ­νο χαρα­κτή­ρα που έχουν αυτές οι αλλα­γές για τα δικαιώ­μα­τα και τις λαϊ­κές ελευθερίες.

Ο υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης, Μιχά­λης Καλο­γή­ρου, ανα­κοί­νω­σε πως η νέα διά­τα­ξη για τον βια­σμό θα έχει ως εξής: «Όποιος επι­χει­ρεί γενε­τή­σια πρά­ξη χωρίς τη συναί­νε­ση του παθό­ντος, τιμω­ρεί­ται με κάθειρ­ξη έως 10 έτη».

Η Διε­θνής Αμνη­στία και άλλες οργα­νώ­σεις είχαν καταγ­γεί­λει πως με το νέο ποι­νι­κό κώδι­κα, ο βια­σμός μετα­τρέ­πε­ται σε πλημ­μέ­λη­μα, ενώ ως βια­σμός θεω­ρού­νταν η άσκη­ση σωμα­τι­κής βίας και όχι η απου­σία συναί­νε­σης. Αντι­δρά­σεις για αυτόν τον ορι­σμό υπήρ­ξαν και στο εσω­τε­ρι­κό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδι­κός αγο­ρη­τής του ΚΚΕ, Μανώ­λης Συντυ­χά­κης, κατήγ­γει­λε αυτή την απα­ρά­δε­κτη μεθό­δευ­ση την ψήφι­σης ενός τόσο σοβα­ρού νομο­σχε­δί­ου, εν μέσω της προ­ε­κλο­γι­κής περιό­δου. Ανέ­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση είχε το χρό­νο να φέρει νωρί­τε­ρα το νομο­σχέ­διο στη Βου­λή και δεν το έπρα­ξε και έκα­νε λόγο για μεθό­δευ­ση προ­κει­μέ­νου να περά­σουν όπως όπως σοβα­ρές και επι­κίν­δυ­νες αλλα­γές στους δύο Ποι­νι­κούς Κώδικες.

Παράλ­λη­λα, στη­λί­τευ­σε τον αντι­δρα­στι­κό χαρα­κτή­ρα των αλλα­γών που φέρ­νουν ο νέος ποι­νι­κός κώδι­κας, καθώς «ενι­σχύ­ουν το ποι­νι­κό οπλο­στά­σιο της αστι­κής τάξης και της εκά­στο­τε κυβέρ­νη­σης συρ­ρι­κνώ­νο­ντας ακό­μα περισ­σό­τε­ρο δημο­κρα­τι­κά δικαιώ­μα­τα και λαϊ­κές ελευ­θε­ρί­ες». Πρό­σθε­σε πως τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ «τους βόλε­ψε» αυτή η μεθό­δευ­ση, για να μετα­τρέ­ψουν αυτό το ζήτη­μα «σε αρέ­να μιας φλύ­α­ρης και ανού­σιας αντι­πα­ρά­θε­σης», ενώ «δεν εκφρά­ζουν δια­φω­νία» ως προς το περιε­χό­με­νο των νέων Κωδίκων.

ν. Στην Επι­τρο­πή της Βου­λής ο Μανώ­λης Συντυ­χά­κης είχε ανα­φερ­θεί διε­ξο­δι­κά στο περιε­χό­με­νο του νομο­σχε­δί­ου για τη δια­τή­ρη­ση του τρο­μο­νό­μου και τη μεί­ω­ση των ποι­νών για το αδί­κη­μα της διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης με βάση το οποίο δικά­ζε­ται η ηγε­σία τη Χρυ­σής Αυγής.

Τόνι­σε ότι η κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ δια­τη­ρεί και εμπλου­τί­ζει τον τρο­μο­νό­μο που είχε υπο­σχε­θεί να καταρ­γή­σει και ανα­φέρ­θη­κε στην ανε­ξέ­λεγ­κτη συλ­λο­γή και χρή­ση DNA που επι­τρέ­πει να τυλί­γο­νται άνθρω­ποι σε μια κόλ­λα χαρ­τί. Ανα­φέρ­θη­κε στην εξαί­ρε­ση των Νομι­κών Προ­σώ­πων Ιδιω­τι­κού Δικαί­ου που ελέγ­χο­νται από το Δημό­σιο όπως π.χ. ο ΟΤΕ με απο­τέ­λε­σμα οι κατη­γο­ρού­με­νοι για την υπό­θε­ση «Siemens» να μην περι­λαμ­βά­νο­νται σε αυτήν.

Για το αδί­κη­μα της διεύ­θυν­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης με το οποίο δικά­ζε­ται η ηγε­σία της Χρυ­σής Αυγής ανά­φε­ρε ότι η κυβέρ­νη­ση δεν ανα­δι­πλώ­θη­κε πλή­ρως καθώς μειώ­νει την ποι­νή σε 5 έως 15 έτη φυλά­κι­σης από 10 έως 20 έτη που ισχύ­ει σήμερα.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο