Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκατοντάδες νεκροί στο ναυάγιο στη λίμνη Βικτόρια στην Τανζανία

Τετραπλάσιο αριθμό επιβατών μετέφερε το φεριμπότ «MV Nyerere», που ναυάγησε αργά το βράδυ της Πέμπτης λίγα μόλις μέτρα από την αποβάθρα του μεγαλύτερου νησιού της μεγάλης αφρικανικής λίμνης Βικτόρια, Ουκουρέουε, που ανήκει στην Τανζανία, προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 183 ανθρώπους. Τα σωστικά συνεργεία εκφράζουν φόβους για διπλασιασμό των θυμάτων.

tanzania1

Από τα νερά ανασύρθηκαν ζωντανοί μέσα στις πρώτες λίγες ώρες μόλις 38 άνθρωποι, ο ένας σήμερα. Ο περιφερειακός διοικητής της αστυνομίας, μιλώντας σε δημοσιογράφους του πρακτορείου «Ρόιτερς», τόνισε ότι είναι δύσκολο να αναφέρει τον ακριβή αριθμό επιβατών, επειδή κατά το ναυάγιο χάθηκαν πολλά στοιχεία και έγγραφα του πλοίου, ενώ στα θύματα είναι και μέλη του πληρώματος.

tanzania2

Εκπρόσωπος της κρατικής διαχειρίστριας εταιρείας των φεριμπότ, Temesa, δήλωσε ότι τους τελευταίους μήνες η εταιρεία είχε πραγματοποιήσει εργασίες συντήρησης στο πλοίο και είχε επιδιορθώσει δύο από τις μηχανές του. Η ίδια πηγή αναφέρει ότι το φεριμπότ μετέφερε και φορτίο όταν ναυάγησε κοντά στην αποβάθρα. Τα αίτια του δυστυχήματος δεν έχουν αποσαφηνιστεί, αλλά δεν είναι σπάνια στην Τανζανία και άλλες αφρικανικές χώρες η ανατροπή πλοίων εξαιτίας υπερφόρτωσης.

tanzania3

Το 1996 πνίγηκαν στη λίμνη Βικτόρια τουλάχιστον 800 άνθρωποι μετά τη βύθιση υπερφορτωμένου φεριμπότ. Το 2012, 145 άνθρωποι πνίγηκαν όταν ένα φεριμπότ βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Τανζανίας, στο Αρχιπέλαγος της Ζανζιβάρης, που βρίσκεται στον Ινδικό Ωκεανό.

tanzania5