Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι χάνει τη «μάχη με τον λιμό» στην Υεμένη

Ο ΟΗΕ οδεύ­ει να χάσει «τη μάχη με τον λιμό» στην Υεμέ­νη, προει­δο­ποί­η­σε το Συμ­βού­λιο Ασφα­λεί­ας την Παρα­σκευή ο ανα­πλη­ρω­τής Γενι­κός Γραμ­μα­τέ­ας αρμό­διος για τις Ανθρω­πι­στι­κές Υπο­θέ­σεις Μαρκ Λόουκοκ.

«Η κατά­στα­ση είναι πολύ σοβα­ρή. Χάνου­με τη μάχη που δίνου­με με τον λιμό και η κατά­στα­ση επι­δει­νώ­θη­κε με τρό­πο που προ­κα­λεί συνα­γερ­μό τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες», υπογράμμισε.

Δύο ημέ­ρες νωρί­τε­ρα, η βρε­τα­νι­κή ΜΚΟ Save the Children προει­δο­ποιού­σε ότι πάνω από πέντε εκα­τομ­μύ­ρια παι­διά στην εμπό­λε­μη Υεμέ­νη κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από πείνα.

«Μπο­ρεί να πλη­σιά­ζου­με ένα σημείο χωρίς επι­στρο­φή, πέρα από το οποίο θα είναι αδύ­να­το να απο­φύ­γου­με πολ­λές απώ­λειες ανθρώ­πι­νων ζωών εξαι­τί­ας γενι­κευ­μέ­νου λιμού στη χώρα», επέ­μει­νε το κορυ­φαίο στέ­λε­χος του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών κατά τη διάρ­κεια έκτα­κτης συνε­δρί­α­σης του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας, η οποία συγκλή­θη­κε κατό­πιν αιτή­μα­τος του Ηνω­μέ­νου Βασιλείου.

Από τον Μάρ­τιο του 2015, που ξεκί­νη­σε η ιμπε­ρια­λι­στι­κή επέμ­βα­ση, του­λά­χι­στον 10.000 άνθρω­ποι έχουν σκο­τω­θεί — στην πλειο­νό­τη­τά τους άμα­χοι — και πάνω από 56.000 άλλοι έχουν τραυ­μα­τι­στεί σε αυτόν τον πόλε­μο. Ο πλη­θυ­σμός απει­λεί­ται εξάλ­λου από ένα τρί­το κύμα της επι­δη­μί­ας χολέρας.

Η Υεμέ­νη, η φτω­χό­τε­ρη χώρα του αρα­βι­κού κόσμου, βιώ­νει «τη χει­ρό­τε­ρη ανθρω­πι­στι­κή κρί­ση στον κόσμο». «Πάνω από 22 εκα­τομ­μύ­ρια άνθρω­ποι έχουν ανά­γκη βοή­θεια» στη χώρα, εκ των οποί­ων τα «18 εκα­τομ­μύ­ρια» είναι αντι­μέ­τω­ποι με «δια­τρο­φι­κή ανα­σφά­λεια». «Πάνω από 8 εκα­τομ­μύ­ρια» ζουν σε συν­θή­κες «οξεί­ας δια­τρο­φι­κής ανα­σφά­λειας», δηλα­δή «δεν γνω­ρί­ζουν πότε θα πάρουν το επό­με­νο γεύ­μα τους, έχουν ανά­γκη επεί­γου­σα ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια για να επι­βιώ­σουν», σημεί­ω­σε ο Λόουκοκ.

Για να απο­φευ­χθεί η «πλή­ρης κατάρ­ρευ­ση» και «για να σωθεί η ζωή εκα­τομ­μυ­ρί­ων ανθρώ­πων», το ΣΑ του ΟΗΕ πρέ­πει να υπο­στη­ρί­ξει τη διε­ξα­γω­γή πολι­τι­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων και τη λήψη «άμε­σων μέτρων για να στα­θε­ρο­ποι­η­θεί η οικο­νο­μία», επέ­μει­νε ο αξιω­μα­τού­χος. Πρέ­πει επί­σης να ασκη­θεί πίε­ση «στα μέρη να επι­τρέ­ψουν την πρό­σβα­ση (στην ανθρω­πι­στι­κή βοή­θεια) στους πιο ευά­λω­τους ανθρώ­πους» μέσω των λιμα­νιών και των κύριων οδι­κών αξό­νων και να δημιουρ­γη­θεί μια «αερο­γέ­φυ­ρα» για την απο­μά­κρυν­ση τραυ­μα­τιών και ασθε­νών, συμπλή­ρω­σε ο Λόουκοκ.

Ο πόλε­μος στην Υεμέ­νη , παρό­τι συχνά παρου­σιά­ζε­ται ως «σύγκρου­ση διά αντι­προ­σώ­πων» μετα­ξύ Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας και Ιράν, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα απο­τε­λεί πεδίο ευρύ­τε­ρων και παράλ­λη­λων συγκρού­σε­ων, ενί­ο­τε και ανά­με­σα σε δυνά­μεις — μέλη του ίδιου συνασπισμού.

Αντα­γω­νι­σμοί που συν­δέ­ο­νται με τον έλεγ­χο ενός σημα­ντι­κού μέρους της διε­θνούς αγο­ράς και της μετα­φο­ράς πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου. Τα προ­σχή­μα­τα που επι­κα­λού­νται οι ξένες δυνά­μεις, ώστε να «καλύ­ψουν» τους αντα­γω­νι­σμούς, εστιά­ζο­νται γύρω από το ρόλο που φέρε­ται πως παί­ζει το Ιράν στην οικο­νο­μι­κή και στρα­τιω­τι­κή υπο­στή­ρι­ξη των αντι­κα­θε­στω­τι­κών Σιι­τών ενό­πλων Χού­τι. Το κατη­γο­ρούν, μετα­ξύ άλλων, ότι θέλει να ελέγ­ξει μελ­λο­ντι­κά περισ­σό­τε­ρα στρα­τη­γι­κά περά­σμα­τα και να περιο­ρί­σει τις μετα­φο­ρές πετρε­λαί­ου και φυσι­κού αερί­ου από αντα­γω­νι­στι­κές χώρες της περιο­χής, με πρώ­τη τη Σαου­δι­κή Αραβία.

Υεμέ­νη: Και εκεί η ανθρω­πό­τη­τα εξαθλιώνεται

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο