Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές ΗΠΑ: Αξιοπρεπές αποτέλεσμα σε αντίξοες συνθήκες για τον κομμουνιστή υποψήφιο Κρίστοφερ Χελάλι στο Βερμόντ

Κόντρα στο κλίμα πόλωσης και αντικομμουνισμού, χωρίς τις αθρώες χρηματοδοτήσεις των αστών υποψηφίων και με ανύπαρκτη προβολή στα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, ο ελληνικής καταγωγής κομμουνιστής υποψήφιος για το Κονγκρέσο Κρις Χελάλι κατάφερε να συγκεντρώσει – μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές – 3.429 ψήφους στην πολιτεία του Βερμόντ.

Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων στην πολιτεία, ο υποψήφιος του Κόμματος των Κομμουνιστών (CPUSA) συγκεντρώνει 1% των ψήφων, καταλαμβάνοντας την πέμπτη θέση από συνολικά επτά υποψηφίους.

Μέλος του Κονγκρέσου για τη μονοεδρική εκλογική επικράτεια του Βερμόντ εκλέγεται με ποσοστό 67,4% ο Δημοκρατικός Πίτερ Γουέλς, που ήταν και το μεγάλο φαβορί, σε μια πολιτεία που παραδοσιακά αποτελεί κάστρο του Δημοκρατικού Κόμματος.

Screenshot 2020 11 04 us elections 2020 results live Google Search

Η εκλογική μάχη που έδωσε ο Κρίστοφερ (Κρις) Χελάλι μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχμένη, δεδομένου του εχθρικού πολιτικού κλίματος που επικρατεί στις ΗΠΑ για υποψήφιους κομμουνιστικών κομμάτων και όσους εκφράζουν ριζοσπαστικό, αντιιμπεριαλιστικό λόγο. Το σημαντικότερο, ωστόσο, είναι η παρακαταθήκη που αφήνει η υποψηφιότητα του Χελάλι, ανοίγοντας το δρόμο για να ακουστεί ακόμη πιο δυνατά η φωνή των κομμουνιστών στην αμερικανική πολιτική σκηνή.

Απόγονος μαχητών της ΕΠΟΝ και του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, με καταγωγή από τη Λακωνία, ο Κρις Χελάλι έχει εκδηλώσει δημόσια την περηφάνεια του για το αγωνιστικό παρελθόν της οικογένειας του, αλλά και την βαθιά εκτίμηση που τρέφει για το ΚΚΕ, το «πιο πρωτοπόρο κομμουνιστικό κόμμα διεθνώς» όπως έχει χαρακτηριστικά δηλώσει.

Το «Ατέχνως» ήταν το πρώτο ελληνόφωνο μέσο που είχε συνομιλήσει με τον Κρίς Χελάλι τον περασμένο Αύγουστο, παρουσιάζοντας την υποψηφιότητα του για το αμερικανικό Κονγκρέσο.

Κρίστοφερ Χελάλι: Ένας Έλληνας κομμουνιστής υποψήφιος για το Κογκρέσο των ΗΠΑ