Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Εκλογές στην Ιρλανδία — Φαβορί το Sinn Fein σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν σήμερα στην Ιρλανδία για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που αναμένονται δύσκολες για τον απερχόμενο πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος είναι στην εξουσία τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις κανένα κόμμα δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες για αυτοδυναμία ψήφους. Ωστόσο, οι μετρήσεις δείχνουν ως φαβορί το κεντροαριστερό – αντιπολιτευόμενο – κόμμα Sinn Fein (Σιν Φέιν) το οποίο δείχνει να καρπώνεται την δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος του λαού για την πολιτική της κυβέρνησης.

Ιρλανδικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, μιας και φαίνεται πρακτικά αδύνατο να προκύψει αυτοδυναμία για κανένα κόμμα.

Τα 3,3 εκατομμύρια των ψηφοφόρων θα μπορούν να ψηφίσουν έως τις 22:00 (τοπική ώρα, 24.00 ώρα Ελλάδος) έπειτα από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία κυριάρχησαν θέματα όπως η στέγαση, η υγεία, το Brexit.

Μια δημοσκόπηση εξόδου από την κάλπη θα δοθεί στη δημοσιότητα εκείνη την ώρα, αλλά η επίσημη καταμέτρηση αναμένεται να αρχίσει αύριο, Κυριακή πρωί.