Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ελευθερία του Τύπου: Στην 107η θέση η Ελλάδα – Τελευταία στην Ε.Ε. των «27»

Την ετήσια κατάταξη ως προς την ελευθερία του Τύπου έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η ΜΚΟ «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF), με την Ελλάδα να εξακολουθεί να παραμένει ουραγός σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση μεταξύ των «27» και στην 107η ανάμεσα σε 180 χώρες, καταγράφοντας μάλιστα χειρότερη βαθμολογία σε σχέση με πέρυσι αλλά ανέβηκε μόλις μια θέση πάνω λόγω της πτώσης του Τσαντ.

Την πρώτη θέση στην κατάταξη καταλαμβάνει η Νορβηγία, ενώ την τελευταία η Βόρεια Κορέα.

Στις χώρες που σημείωσαν τις μεγαλύτερες πτώσεις ως προς την ελευθερία του Τύπου συγκαταλέγονται το Περού (110η θέση), η Σενεγάλη (104η θέση), η Αϊτή (99η θέση) και η Τυνησία (121η θέση).

Στη Σενεγάλη, όπου το ενδεχόμενο να διεκδικήσει τρίτη θητεία ο πρόεδρος Μακί Σαλ προκαλεί αντιδράσεις, η RSF καταγγέλλει «τη ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών ως προς την ασφάλεια των δημοσιογράφων». Κι αυτό παρότι πρόκειται για χώρα που ως πρότινος αποτελούσε «υπόδειγμα» στην περιφέρεια.

Η ΜΚΟ επισημαίνει ακόμη πως η Τυνησία του προέδρου Κάις Σάγεντ μοιάζει «ολοένα περισσότερο» να χαρακτηρίζεται από «αυταρχισμό και δυσανεξία» έναντι «της κριτικής του Τύπου».

Να σημειωθεί ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης κινούνται μέχρι τη θέση 55 όπου βρίσκεται η Κύπρος. Ειδικότερα, η Γερμανία βρίσκεται στην 21η θέση, η Γαλλία στην 24η, η Βρετανία στην 26η, το Βέλγιο στην 31η και Βόρεια Μακεδονία στην 38η. Οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν φέτος τη θέση 45. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Όρμπαν, με την οποία η Ελλάδα έχει συγκριθεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη θέση 72.

Αναλυτικά οι κατατάξεις της Ελλάδας στις 180 χώρες που εξετάστηκαν:

Συνολική αξιολόγηση: 107η (από 108η το 2022)

  • 134η στον οικονομικό δείκτη
  • 130η στον κοινωνικό δείκτη
  • 100η στον πολιτικό δείκτη
  • 92η στον νομικό δείκτη
  • 91η στον δείκτη ασφάλειας

Με πληροφορίες από: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ