Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Ενορχηστρωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα στα Ενωμένα Έθνη»

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Πρόκειται για πρωτοφανή για τα διπλωματικά χρονικά ενέργεια των ΗΠΑ στο κτίριο του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη λίγο πριν την ψηφοφορία καταδίκης των ΗΠΑ για άρση του εμπάργκο που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου όπως τα περιγράφει η Γκράνμα.

Ενορχηστρωμένη προβοκάτσια των ΗΠΑ ενάντια στην Κούβα στα Ενωμένα Έθνη. Αυτός είναι ο τίτλος της χθεσινής ανάρτησης της Γκράνμα.

Με πρωτοβουλία του πρέσβη των ΗΠΑ Kelley E. Currie οργανώθηκε στην αίθουσα του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου συνέντευξη τύπου για να καταγγελθεί η Κούβα για παράβαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σύμμαχος των ΗΠΑ, σαυτή την προβοκάτσια, ο γραμματέας του Αμερικανοκίνητου Οργανισμού Αμερικάνικων Κρατών Luis Almagro. Προσπάθησε η πρέσβης της Κούβας στον ΟΗΕ Anayansi Rodríguez Camejo με γράμμα της προς τον ΓΓ του ΟΗΕ António Guterres, να αποτρέψει την διάθεση της αίθουσας για την συκοφάντηση της Κούβας υπενθυμίζοντάς του τους κανόνες σχετικά με τη χρήση των αιθουσών, για γεγονότα σύμφωνα με τις αρχές του ΟΗΕ στους συγκεκριμένους τομείς και την συνάφειά τους με το έργο του ΟΗΕ. Τον καλεί να διεξάγει εσωτερική έρευνα για να προσδιοριστεί πως επιτράπηκε η παραβίαση αυτής της πολιτικής. Συνεχίζει στην επιστολή της να αναφέρει πως «αυτό το γεγονός, όπως τόσες άλλες ενέργειες, είναι μέρος της απελπισμένης κλιμάκωσης της επίθεσης της Ουάσιγκτον ενάντια σε Αβάνα για να δικαιολογήσει την πολιτική γενοκτονίας που ακολουθεί εδω και σχεδόν 60 χρόνια, που αποτελεί το κύριο εμπόδιο για την ανάπτυξη στην Κούβα και είναι μια κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κουβανών. Το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχει παραποιηθεί επί μεγάλο χρονικό διάστημα από κοινωνικά μέσα για επίθεση στην Κούβα, αλλά η σημερινή πρόκληση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική δεδομένου ότι λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, λίγο πριν από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης που θα γίνει στις 31 Οκτωβρίου για το τέλος του Αμερικανικού αποκλεισμού της Κούβας που ήδη έχει κερδίσει τη συντριπτική υποστήριξη των κρατών μελών.

Όταν δεν αντέδρασε ο ΓΓ, όπως ήταν αναμενόμενο, μέλη της κουβανέζικης αντιπροσωπείας πήγαν στην συνέντευξη τύπου των Αμερικάνων και διαμαρτυρήθηκαν για την εκδήλωση. Η πρέσβης της Κούβας ζήτησε τον λόγο αλλά δεν της δόθηκε. Πριν ζητηθεί η αποπομπή τους από την αίθουσα και αφού οι Αμερικάνοι και ο Luis Almagro με απρεπή και συκοφαντικό τρόπο αναφερόταν για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα, από την εποχή του Φιντέλ Κάστρο, και την ύπαρξη 130 πολιτικών κρατουμένων η ατμόσφαιρα δονήθηκε από τα συνθήματα των Κουβανών. Cuba Sí, Bloqueo No, Κούβα ναι, Εμπάργκο όχι , και έτσι αποχώρησαν!

Η Γκράνμα αναφέρει ακόμη στο άρθρο την προσήλωση της Κούβας στην ειρήνη και στις ισότιμες σχέσεις για προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών, και ότι οι Ηνωμένων Πολιτείες προτίθενται να υπερασπίσουν, με οποιοδήποτε μέσο, την μονομερή πολιτική του οικονομικού αποκλεισμού, η οποία αποτελεί αντικείμενο της παγκόσμια καταδίκης, και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνωρίζει ότι η συμπεριφορά αυτή δεν υποστηρίζεται από τον πληθυσμό των ΗΠΑ, ή από Κουβανούς που κατοικούν εκεί. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατασκευάζουν αβάσιμες κατηγορίες, εκδίδουν δυσφημιστικές δηλώσεις όσον αφορά την ασφάλεια των διπλωματών στην Κούβα, διαθέτουν εκατομμύρια δολάρια για να επιτεθούν ενάντια στην συνταγματική τάξη της Κούβας και χρηματοδοτούν άτομα που δρούν σαν πράκτορες ξένων δυνάμεων ενάντια στην Κούβα, που έχει ένα μακρύ ιστορικό αναγνωρισμένο αλληλεγγύης και φιλίας, ιδιαίτερα με τις αναπτυσσόμενες χώρες». « Η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα είναι απομονωμένη, καταλήγει».

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία