Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ενταγμένες στο ιμπεριαλιστικό παζάρι οι εξελίξεις στην κατεχόμενη Κύπρο

Ενταγμένη στην προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα, προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της στο ιμπεριαλιστικό παζάρι που αφορά τις διευθετήσεις και τα σχέδια συνεκμετάλλευσης σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, ήταν η απόφαση της Άγκυρας να ανάψει «πράσινο φως» να ξεκινήσουν έργα ανοικοδόμησης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, στη βόρεια Κύπρο.

Από την Αγκυρα, όπου υποδέχτηκε τον «πρωθυπουργό» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι «κανένα σενάριο που αποκλείει την Τουρκία και την Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου (σ.σ. ΤΔΒΚ, όπως προκλητικά αποκαλεί η Άγκυρα το ψευδοκράτος) δεν μπορεί να πετύχει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Πάντως, ο κυβερνητικός συνασπισμός του ψευδοκράτους κατέρρευσε μετά την ανακοίνωση για το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια, το θέρετρο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο που ερημώθηκε μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

Στη γνωστή υποκριτική στάση της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοσέπ Μπορέλ είπε στο Ευρωκοινοβούλιο ότι οι ανακοινώσεις Ερντογάν «θα αυξήσουν τις εντάσεις και θα κάνουν πιο δύσκολο το να υπάρξει συμφωνία σε μια δύσκολη κατάσταση για όλους μας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ ανήγγειλε νέα ανακοίνωση με την οποία η ΕΕ θα ζητεί από την Τουρκία «να σταματήσει αυτήν την ενέργεια».

Ο Στέφαν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, χαρακτήρισε την εξέλιξη «αχρείαστο βήμα» που «βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες για αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε την έκκληση προς «όλα τα μέρη σε διάλογο», καταλήγοντας απλά ότι «θα παρακολουθούμε προσεκτικά τις εξελίξεις».

Το ΥΠΕΞ της Ρωσίας εξέφρασε «σοβαρή ανησυχία» και περιέγραψε ως «απαράδεκτη» την απόφαση για άνοιγμα των Βαρωσίων, συμπληρώνοντας πάντως ότι «μια εποικοδομητική ατμόσφαιρα θα μπορούσε να δημιουργηθεί» με την ταχύτερη επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Από τη μεριά της, η κυπριακή κυβέρνηση προσέφυγε στον ΟΗΕ, καταγγέλλοντας παραβίαση αποφάσεων του ΟΗΕ (που προβλέπουν ότι η Αμμόχωστος αποτελεί «περίκλειστη περιοχή») και ζήτησε να συνεδριάσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Παράλληλα ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, Κυριάκος Κούσιος, δήλωσε ότι η χώρα θα θέσει το θέμα της Αμμοχώστου και στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μιλώντας και για «παραστάσεις» σε θεσμούς της ΕΕ και «επαφές» με τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη είχε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας και δήλωσε ότι «η Ελλάδα πρόκειται να στηρίξει όλες τις σχετικές προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας». Παράλληλα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επανέλαβε τις γνωστές κενολογίες για «τα σύνορα της Ευρώπης» που αμφισβητούνται από την Τουρκία, όμως η ΕΕ είναι μέρος του προβλήματος όταν χαϊδεύει την τουρκική επιθετικότητα.

Πηγή: 902.gr