Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»: Η κυβέρνηση δεν έδωσε καμία δέσμευση για τα προβλήματα των πυροσβεστών

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Β. Αιγαίου με τον ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

Δίνοντας μάχη με τις φλόγες

Δίνοντας μάχη με τις φλόγες

✅   Καμιά δέσμευση για την επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια την Πυροσβεστική και το προσωπικό της δεν δόθηκε σε συνάντηση που είχε η Ενωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά.

  • Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» αναφέρει τα εξής:

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, και του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Β. Ματθαιόπουλου, στην Ικαρία, είχαμε την ευκαιρία να θέσουμε στην πολιτική και φυσική ηγεσία μας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι και τις ελλείψεις στις υπηρεσίες και τα κλιμάκια της περιφέρειάς μας.

Στο πλαίσιο της συνάντησής μας έγινε αναφορά στις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζουν τα νησιά της περιφέρειάς μας και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε επιχειρησιακό επίπεδο. Καταθέσαμε αναλυτικό πλαίσιο αιτημάτων και προτάσεων που αφορούν τις εργασιακές συνθήκες όλων των υπαλλήλων (μονίμων, πενταετών, συμβασιούχων), αλλά και την ενίσχυση της επιχειρησιακής μας ικανότητας, πάνω στο οποίο έγινε και συζήτηση.

Δώσαμε ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της έλλειψης προσωπικού, το οποίο και διογκώθηκε μετά την ίδρυση των Π.Υ. αερολιμένων και στη δυσκολία έως και αδυναμία ενίσχυσής μας σε δύσκολα συμβάντα, λόγω της μεγάλης θαλάσσιας απόστασης από τα κεντρικά λιμάνια της χώρας. Εγινε επίσης αναφορά στις δυσκολίες προσέγγισης των μεγάλων ορεινών όγκων που υπάρχουν στα περισσότερα νησιά, κυρίως λόγω της απουσίας δασικών δρόμων, αλλά και των δύσκολων οδικών δικτύων, καθώς και στην ύπαρξη αρκετών περιοχών ενταγμένων στο δίκτυο “Νatura 2000”, αρκετών στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εργοστασίων ποτοποιίας.

Αν και αναγνωρίστηκε το δίκαιο των αιτημάτων μας και από τον Ν. Χαρδαλιά και από τον αρχηγό, δεν πήραμε κάποια συγκεκριμένη δέσμευση για την επίλυσή τους. Εγινε αναφορά στον σχεδιασμό νέων δομών στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και φορέων απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων, ωστόσο έγινε και αναφορά στις ευθύνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για κάποια ζητήματα.

Εμείς από την πλευρά μας το πρώτο πράγμα που τονίσαμε είναι ότι χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση τόσο για το Π.Σ., όσο και για τη Δασική Υπηρεσία και την Τοπική Διοίκηση, που έχουν την ευθύνη της πρόληψης, αλλά και της λειτουργίας των Π.Κ., κανένας σχεδιασμός και καμιά δομή δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Η “Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών” θεωρούμε ότι οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να επιβάλουν το δίκιο μας είμαστε μόνο εμείς οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα. Για να μη γίνει και αυτό το υπόμνημα ένα ακόμα “χαρτί” που κοινοποιήθηκε στην ηγεσία μας, καλούμε τους συναδέλφους μας να στηρίξουν αυτά τα αιτήματα έμπρακτα με συμμετοχή στις διεργασίες του σωματείου μας και στους αγώνες που καθημερινά δίνονται από το εργατικό κίνημα».


Στο μεταξύ ελλείψει απαρτίας, ματαιώθηκε η Ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με τον ορισμό εφέτη – ειδικού ανακριτή για την υπόθεση της πυρκαγιάς στο Μάτι, όπου, δύο βήματα από την Αθήνα, ένας οικισμός αποτεφρώθηκε ολοσχερώς και μαζί του έχασαν τη ζωή τους 100 άνθρωποι… δεν εμφανίσθηκε ο απαιτούμενος αριθμός δικαστών για να αποφανθούν, γεγονός που συμβαίνει για «πρώτη φορά τα τελευταία 30 – 40 έτη και μάλιστα για τόσο σπουδαία υπόθεση, όταν αντιθέτως, σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως στην υπόθεση “Siemens – Τσουκάτου” και περίπτωση “ΑΛΕΞ” στην Ημαθία, είχαν ανατεθεί σε εφέτη – ανακριτή…».

Υπενθυμίζεται πως η δικογραφία είχε «χρεωθεί» από τον περασμένο Μάρτη στον 6ο τακτικό ανακριτή, ύστερα από την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 20 ατόμων για πλημμεληματικές πράξεις. Εμπρησμός από αμέλεια, ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως, σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά συρροή διά παραλείψεως από υπόχρεους και μη, είναι οι τρεις πράξεις που κατά περίσταση έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους η τέως περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου, ο πρώην ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, Ιω. Καπάκης, οι δήμαρχοι Μαραθώνα και Ραφήνας, Ηλ. Ψινάκης και Ευάγ. Μπουρνούς, ο κάτοικος Νταού Πεντέλης από τον οποίο ξεκίνησε η πυρκαγιά, καθώς και ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής.