Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επαφές Πούτιν με Μέρκελ, Σαρκοζί και Μισέλ για τη Λευκορωσία

Κλιμακώνονται οι εκατέρωθεν παρεμβάσεις στη Λευκορωσία, η οποία μετατρέπεται ολοένα και περισσότερο σε πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων με αφορμή τις διαδηλώσεις κατά του Προέδρου της χώρας, Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Σε μπαράζ τηλεφωνικών επαφών επιδόθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, με την καγκελάριο της Γερμανίας, τον Γάλλο Πρόεδρο και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, την παραμονή της τηλεδιάσκεψης Κορυφής της ΕΕ, την Τετάρτη, που θα έχει ως θέμα την κατάσταση στη Λευκορωσία.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν είπε στην Άγγελα Μέρκελ ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας θα ήταν απαράδεκτες και θα οδηγούσαν σε κλιμάκωση της πολιτικής κρίσης, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο, ανακοίνωσε επίσης την τηλεφωνική επικοινωνία του Βλ. Πούτιν, με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Ρώσος πρόεδρος, υπογράμμισε στον Γάλλο πρόεδρο ότι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Λευκορωσίας και άσκηση πιέσεων στην ηγεσία της χώρας «θα ήταν απαράδεκτες». Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την ταχύτερη διευθέτηση της κρίσης στη Λευκορωσία, όπως και ότι η τηλεφωνική συνομιλία έγινε με πρωτοβουλία της γαλλικής πλευράς.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συζήτησε σήμερα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ανακοίνωσε ο ίδιος σε ανάρτηση του στο twitter. «Μόλις συζήτησα την κατάσταση στη Λευκορωσία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν», έγραψε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υποστηρίζοντας ότι «μόνο ένας ειρηνικός και πράγματι ειλικρινής διάλογος μπορεί να λύσει την κρίση στη Λευκορωσία».

Παράλληλα και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκεί Λαβρόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε σήμερα με τον Γερμανό ομόλογο του Χάικο Μάας, μετά την τηλεφωνική συνομιλία Πούτιν – Μέρκελ, που είχε προηγηθεί επέστησε στο συνομιλητή του την προσοχή για έξωθεν απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη Λευκορωσία. Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία επισημαίνεται ότι «από ρωσικής πλευράς υπογραμμίσθηκε ότι είναι απαράδεκτες οι οιεσδήποτε εξωτερικές παρεμβάσεις στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες, επεστήθη στη Γερμανία ως προεδρεύουσας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προσοχή στις έξωθεν απόπειρες αποσταθεροποίησης της κατάστασης στην αδελφή αυτή για τη Ρωσία χώρα».

Απεργία στα ορυχεία της χώρας

Οι εργαζόμενοι μιας εκ των μεγαλύτερων επιχειρήσεων της Λευκορωσίας, της Belaruskalya, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην πανεθνική απεργία διακόπτοντας την εξόρυξη σε όλα τα ορυχεία της χώρας.

Την περασμένη εβδομάδα ο νυν πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, αναφερόμενος στην εν λόγω επιχείρηση και προσπαθώντας να αποτρέψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών, είχε πει ότι «στην περίπτωση που η Belaruskalya, μια επιχείρηση που λειτουργεί κανονικά, σταματήσει τη λειτουργία της για μερικές μέρες, αυτό θα είναι προς όφελος των βασικών ανταγωνιστών της στη Ρωσία και τον Καναδά».

Τη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι της εταιρείας αυτής, που είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο ορυκτών λιπασμάτων, κήρυξαν επ’ αόριστον απεργία. Η Belaruskalya είναι μια κερδοφόρα εταιρεία, η οποία πέρυσι σημείωσε αύξηση των κερδών της κατά 14%.

Σήμερα επίσης έγινε γνωστό ότι ο Αλεξάντρ Λουκασένκο, απένειμε παράσημα για «άμεμπτη υπηρεσία» σε αξιωματούχους της αστυνομίας.

Λευκορωσία πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων

 

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Tass», «Reuters», AFP, «Deutsche Welle»)