Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιμένει να θέτει ως προτεραιότητα τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων και όχι των εργαζομένων (Διάγγελμα Μητσοτάκη)

Ακόμη περισσότερο ζεστό χρήμα έταξε ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, στους επιχειρηματικούς ομίλους, το οποίο συνόδεψε με κάποια αυτονόητα μέτρα για τους εργαζόμενους, αλλά καμία προστασία από την εργοδοτική ασυδοσία. Επέμεινε δε στη λογική ότι η προστασία από τον κορονοϊό είναι πρωτίστως θέμα «ατομικής υπευθυνότητας».

Στο νέο τηλεοπτικό του διάγγελμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» και ανακοίνωσε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός της χώρας θα αναθεωρηθεί. «Έτσι, πέραν των μέτρων που έχουν ήδη δρομολογηθεί, ύψους 3,8 δισ., θα διατεθούν ακόμη περίπου 3 δισ. για τη στήριξη της οικονομίας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επιπλέον τουλάχιστον αλλά τόσα από τον ανασχεδιασμό του ΕΣΠΑ», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ο οποίος τόνισε πως μιλάει, δηλαδή «για περίπου 10 δισ., χωρίς τις προβλέψεις για την παροχή προσθετής ρευστότητας στις επιχειρήσεις από τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία».

Επίσης, ανακοίνωσε ότι ο «έκτακτος μισθός» των 800 ευρώ θα επεκταθεί και στους εργαζόμενους που απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. Την ενίσχυση των 800 ευρώ, θα τη λάβουν και όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η Μάρτη μέχρι και χθες. Ωστόσο, πραγματικό μέτρο ανακούφισης για τους εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους τις προηγούμενες μέρες θα ήταν η πρόταση του ΚΚΕ «να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη». Ο «έκτακτος μισθός» θα δοθεί και στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Σε σχέση με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για αναστολή του δώρου Πάσχα, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «θα καταβληθεί στο ακέραιο από όλους τους εργοδότες προς όλους τους εργαζόμενους, όπως ακριβώς το δικαιούνται», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Μπροστά στην κατακραυγή που έχουν προκαλέσει στους υγειονομικούς οι άθλιες συνθήκες εργασίας, ως απόρροια των ελλείψεων και της εμπορευματοποίησης στον τομέα της Υγείας, ανακοίνωσε πως «σε κάθε περίπτωση, έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Ο πρωθυπουργός έστειλε «μήνυμα ενότητας, πειθαρχίας και υπευθυνότητας», επικαλούμενος την περιβόητη «ατομική ευθύνη», η οποία ασφαλώς και είναι απαραίτητη, αλλά δεν αρκεί από μόνη της να αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, χωρίς την ενίσχυση των κρατικών δομών Υγείας. «Πήραμε νωρίτερα από άλλες χώρες δραστικά μέτρα για να μειώσουμε τη διάδοση του ιού, αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πόσο αποτελεσματικά θα είναι. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές και για τη χώρα μας. Είναι στο χέρι μας να αποδειχθούν σκληρές οι περίπλοκες αλλά όχι εφιαλτικές. Σας ζητώ, λοιπόν, να μη γκρεμίσουμε τώρα όλα όσα χτίσαμε το τελευταίο διάστημα. Στην Ιταλία δεν έχουν φέρετρα να θάψουν τους νεκρούς τους. Κι όμως εδώ διακρίνω, από ορισμένους, έναν αδικαιολόγητο εφησυχασμό. Δεν θα τον ανεχτώ», σημείωσε.

«Το οπλοστάσιο των μέτρων περιορισμού που μπορεί να πάρει η κυβέρνηση έχει σχεδόν εξαντληθεί. Το κακό θέλει έναν κρίκο δίπλα του για να απλωθεί. Και αυτή την αλυσίδα του τρόμου μπορούμε να τη σπάσουμε αν κάνουμε ένα βήμα πίσω. Αν μείνουμε σπίτι, αποφεύγοντας όλες τις περιττές επαφές. Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μία ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη: Αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, δεν κυκλοφορούμε!», πρόσθεσε. Προκειμένου να κάνει πιο εμφατικό αυτό το μήνυμα, ανέφερε πως «απ’ όλους εμάς και τη συμπεριφορά μας εξαρτάται, τελικά, αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας».

Πηγή: 902.gr