Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (EETE): Λέμε ΟΧΙ σε κάθε προσπάθεια συνδικαλιστικής δίωξης- Λέμε όχι στην ποινικοποίηση της σκέψης

Κλιμακώνεται το τελευταίο διάστημα η κρατική παρέμβαση στις διαδικασίες και στη δράση των Σωματείων και γενικότερα του μαζικού κινήματος.

Σε σχετική ανακοίνωση | Δελτίο τύπου, το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζει την συμπαράστασή του στον  Πρόεδρο του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, Βασίλη Παρασκευόπουλο, ο οποίος κλήθηκε σε προανακριτική εξέταση μετά από παραγγελία του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν εγγράφου του Αστυνομικού Τμήματος Ακροπόλεως, που αφορά κινητοποίηση του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου και του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στις 21 Σεπτέμβρη 2020.


ΕΕΤΕ  Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Δελτίο Τύπου – ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της σκέψης

(…)

Η κινητοποίηση για την οποία διώκεται ο Πρόεδρος του ΠΜΣ, αφορούσε τη διεκδίκηση επιβίωσης χιλιάδων μουσικών, που βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση, λόγω της απαγόρευσης εργασίας τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Αυτή η προσπάθεια εκφοβισμού του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, που απευθύνεται ουσιαστικά σε όλους τους εργαζόμενους της Τέχνης και του Πολιτισμού, γίνεται σε μια περίοδο που τα προβλήματα των καλλιτεχνών συνολικά έχουν γιγαντωθεί και υπάρχει μεγάλο ζήτημα επιβίωσης.

Η Κυβέρνηση αρνείται επίμονα το δίκαιο αίτημα για την ένταξη στα μέτρα στήριξης χιλιάδων εργαζόμενων μουσικών, αλλά και όλων όσων αποκλείονται λόγω εκπρόθεσμης εγγραφής στο Μητρώο (το οποίο «μητρώο» του Υπ. Εργασίας «αναγνωρίζει» ως πληγέντες μόνο όσους γράφτηκαν έως τις 10.1.2021).

Στόχος της ενέργειας αυτής προς τον Πρόεδρο του ΠΜΣ είναι όχι μόνο ο εκφοβισμός των σωματείων και των εργαζομένων που αυτά εκπροσωπούν, αλλά το να σταματήσει η κάθε διεκδίκηση.

Μέσα σε αυτή τη συγκυρία, με την πανδημία να απλώνεται και τον λαό να καλείται να επιδείξει «ατομική ευθύνη» και να πληρώνει από την τσέπη του τα αναγκαία ΤΕΣΤ, η κυβέρνηση επιχειρεί να καταστείλει με όλα τα μέσα τους αγώνες.


PDF LogoΔελτίο Τύπου ΕΕΤΕ – ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της σκέψης


Σήμερα η δράση ενός σωματείου, εν προκειμένω του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ΠΜΣ, αντιμετωπίζεται ως ποινικό αδίκημα και ο Πρόεδρός του ως ηθικός αυτουργός.

Με λύπη διαπιστώνουμε ακόμα μια φορά, ότι η Δικαιοσύνη κινητοποιείται άμεσα όταν πρόκειται λ.χ. για το προσωρινό κλείσιμο ενός δρόμου λόγω μιας αγωνιστικής κινητοποίησης, ενώ την ίδια στιγμή, εκκρεμεί από τις 13 Μαΐου η έκδοση της απόφασης για την προσφυγή του ΕΕΤΕ και των καθηγητών εικαστικών μαθημάτων στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στο Λύκειο, καθυστέρηση που έχει θύματα τα παιδιά

Όπως παραμένει η Δικαιοσύνη αμέτοχη στα μεγάλα ζητήματα με την πανδημία και την εγκληματική πολιτική που ασκείται στην Υγεία, που έχει ως αποτέλεσμα κάθε ημέρα να πεθαίνουν 100 άνθρωποι επειδή δεν βρέθηκε κρεβάτι ΜΕΘ να παράσχει την αναγκαία για αυτούς φροντίδα.

Το ΔΣ του ΕΕΤΕ εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς τον ΠΜΣ και τον Πρόεδρό του.

Καλούμε την Κυβέρνηση να σταματήσει τώρα την όλη διαδικασία και να αποσυρθεί κάθε κατηγορία. Απαιτούμε να καταργηθεί η συγκεκριμένη διάταξη του αντισυνδικαλιστικού νόμου και όλο το αντιδημοκρατικό νομικό οπλοστάσιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων.

Για το Δ.Σ.

Δ.Σ. του ΕΕΤΕ