Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Επιστρέφει στις ιταλικές εκλογές το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο

Με επιτυχία δόθηκε η μάχη συλλογής υπογραφών για την κατάθεση ψηφοδελτίων για τις εκλογές από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας (PC), παρά τις τεράστιες δυσκολίες που θέτει ο εκλογικός νόμος και τις λιγοστές οργανωμένες δυνάμεις του. Κατάφερε να έχει εκπροσώπηση στο 68% των εκλογικών περιφερειών για τη Γερουσία (δικαίωμα ψήφου έχουν οι άνω των 25 ετών) και στο 65% για τη Βουλή.

Με βάση το νόμο, ένα κόμμα που δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση πρέπει να συγκεντρώσει σε κάθε περιφέρεια της χώρας υπογραφές τουλάχιστον από τα 2/3 των υποπεριφερειών, ώστε να μπορεί να κατεβάσει ψηφοδέλτιο στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Έτσι, από τις 20 περιφέρειες της χώρας το ΚΚ Ιταλίας δεν θα έχει εκπροσώπηση στις εξής 4: Τρεντίνο – Άλτο Άντιτζε, Βάλε Ντι Όστα, Φρίουλι – Βενέτσια Τζούλια και Βένετο. Αυτό συνέβη γιατί παρόλο που συγκέντρωσαν τις υπογραφές με όλα τα στοιχεία και την έγκριση συμβολαιογράφου, για διάφορους λόγους τα δικαστήρια απέρριψαν έναν αριθμό.

Το βέβαιο είναι πως οι κομμουνιστές και με τη σημαντική συνεισφορά του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας αξιοποιούν την εκλογική μάχη για να έρθουν σε επαφή με εργαζόμενους, άνεργους, νέους, για να αυξήσουν τον περίγυρό τους σε χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές. Όπως σημειώνουν, το πρόγραμμά τους για τις εκλογές είναι πρόγραμμα αγώνα, που δεν τελειώνει στις 4 Μάρτη, αλλά συνεχίζει και μετά τις εκλογές. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται εξορμήσεις και συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα, με την παρουσίαση των ψηφοδελτίων, ενώ η κεντρική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 1η του Μάρτη στη Ρώμη.

Σε ανακοίνωση της ΚΕ, το ΚΚ Ιταλίας ευχαριστεί όλους όσοι υπέγραψαν για να δώσουν τη δυνατότητα να επιστρέψει μετά από πολλά χρόνια στις εκλογές το ψηφοδέλτιο με το σφυροδρέπανο και τους καλεί να συστρατευτούν στη μάχη μπροστά στις εκλογές, αλλά και μετά από αυτές για την οργάνωση του αγώνα στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στα σχολεία, στις γειτονιές. «Τώρα είναι η ώρα: Ενωμένοι για το Κομμουνιστικό Κόμμα» είναι χαρακτηριστικό σύνθημα του ΚΚ (Ιταλία) στη μάχη των εκλογών.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εκλογές στην Ιταλία είναι προγραμματισμένες για τις 4 Μάρτη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης που διεξήγαγε η «Τερμόμετρο Πολίτικο», το ευρωσκεπτικιστικό «Κίνημα Πέντε Αστέρων» συγκεντρώνει το 26,3% των ψήφων και δεύτερο ακολουθεί το (σημερινό κυβερνών) Δημοκρατικό Κόμμα με 21,3%.

Στη συνέχεια, η «Φόρτσα Ιτάλια » (του Σίλβιο Μπερλουσκόνι) εμφανίζεται με 15,9% και η «Λίγκα του Βορρά» με 14,8%. Ακόμα, το αντιδραστικό κόμμα «Αδελφοί της Ιταλίας» παίρνει 5%. Το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται από 30% μέχρι 35%. Οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει, αφού κανένα κόμμα δεν παίρνει το ποσοστό που χρειάζεται για να κυβερνήσει μόνο του.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει (με όποια δοσολογία ευρωπαϊστών και ευρωσκεπτικιστών κι αν έχει), θα παζαρέψει τη σχέση της με την ΕΕ, στο πλαίσιο και ευρύτερων διεργασιών που οξύνονται στην ίδια την ΕΕ, έτσι ώστε να μπορεί να αναμετρηθεί με μεγαλύτερες αξιώσεις με τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.