Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερντογάν: Ανύπαρκτη η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου, επαναλαμβάνουμε τις γεωτρήσεις στη Αν. Μεσόγειο

Την αποστολή του «Μπαρμπαρός» για νέες σεισμικές έρευνες για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επαναλάβαμε τις δραστηριότητες γεώτρησης και προς το σκοπό αυτόν έχουμε στείλει εκ νέου το “Barbaros Hayrettin” σε αποστολή», δήλωσε ο Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα την αναστολή των ερευνών της στην Ανατολική Μεσόγειο προκειμένου να ξεκινήσει συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση.

Επιπλέον ο Τ. Ερντογάν δήλωσε πως συναίνεσε να αναστείλει τις έρευνες έπειτα από αίτημα της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ προκειμένου να «διευκολύνει» τις συνομιλίες ανάμεσα στην Τουρκία και στην Ελλάδα αλλά κατηγόρησε την Αθήνα ότι «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της».

Όπως διεμήνυσε «από εδώ και πέρα θα συνεχίσουμε τις έρευνες και τις γεωτρήσεις» και κατέληξε πως ενημέρωσε σχετικά την Μέρκελ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν είπε περισσότερα για το θέμα αυτό, όμως η ανακοίνωση γίνεται την επομένη της υπογραφής της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα.

Υποστήριξε πως η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία «δεν έχει καμία αξία» και πρόσθεσε πως η Τουρκία «θα εφαρμόσει με αποφασιστικότητα» τη δική της συμφωνία που σύναψε με την Τρίπολη.