Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ερντογάν: Η Ρωσία είναι πρόθυμη να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό

Η Ρωσία είναι πρόθυμη να τερματίσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία το συντομότερο δυνατό, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο PBS τη Δευτέρα.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο του PBS πόσο γρήγορα βλέπει τη σύγκρουση να τελειώνει, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως «στο Ουζμπεκιστάν, συναντήθηκα με τον πρόεδρο Πούτιν και είχαμε πολύ εκτενείς συζητήσεις μαζί του» και πρόσθεσε πως ο Βλ. Πούτιν του έδειξε «ότι είναι πρόθυμος να τελειώσει αυτό το συντομότερο δυνατό». Ανέφερε ακόμα ότι «συνειδητοποίησα ότι θέλουν πραγματικά να τελειώσουν αυτή την επιχείρηση το συντομότερο δυνατό». Είπε ακόμα ότι οι ουκρανικές αρχές θα πρέπει να ενταχθούν στις φιλοδοξίες του Πούτιν και να είναι «στην ίδια κατανόηση» μαζί του.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι τώρα το τεχνικό επιτελείο ασχολείται με το θέμα της διάθεσης ρωσικών αγροτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «θα φροντίσει τον εαυτό της» εάν δεν πάρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από την Ουάσιγκτον.

Ανέφερε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκεί πιέσεις για αυτό, πείθοντας το Κογκρέσο ότι η συμφωνία «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον». Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε να επιλύσει το ζήτημα με τα F-16. «Ξέρω ότι ο Μπάιντεν το βλέπει θετικά», είπε ο Ερντογάν.

Ανέφερε επίσης ότι, εκτός από τα F-16, η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις ΗΠΑ.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι θα διαπραγματευτεί για την ένταξη στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, αυτή η κίνηση ενδέχεται να συζητηθεί σε πιο προχωρημένο επίπεδο στις διαπραγματεύσεις στην Ινδία, η οποία φιλοξενεί την επόμενη σύνοδο κορυφής.

Δήλωσε ότι «θα διαπραγματευτώ με όλες τις χώρες. Είμαστε όλοι μέρος αυτού του κόσμου. Όταν κάναμε συναντήσεις με μέλη της ΕΕ, δεν λάβαμε ερωτήσεις όπως “Γιατί συναντηθήκατε μαζί τους;”

Είπε επίσης ότι θα συνεχίσει να συναντά τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, είτε αρέσει είτε όχι στην ΕΕ.

TASS, Ren.tv μέσω 902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου