Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ζήτημα υποψηφίου εγείρουν Δημοκρατικοί μετά την «καταστροφική» παρουσία του στο ντιμπέιτ με τον Τραμπ

Μετά το ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ -το βράδυ της Πέμπτης (4.00 τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Ελλάδα)- στο κόμμα των Δημοκρατικών έχει τεθεί θέμα του υποψηφίου τους, καθώς ο Τζο Μπάιντεν με την παρουσία του δημιούργησε αμφιβολίες για την υποψηφιότητά του.

«Οι Δημοκρατικοί είναι σε πανικό», είναι ο τίτλος που μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα μετά τη λήξη του ντιμπέιτ. Όπως αναφέρει η «Washinton Post»: «Η έκπληξη από την αρνητική εικόνα του Αμερικανού προέδρου ήταν μεγάλη στις αίθουσες του Κογκρέσου, ανάμεσα στους χορηγούς της εκστρατείας, στα προπύργια του κόμματος σε όλη τη χώρα, στα μπαρ και στα σαλόνια όπου συγκεντρώθηκαν οι Δημοκρατικοί για να υποστηρίξουν τον υποψήφιό τους Μπάιντεν».

Η συντακτική επιτροπή της αμερικανικής εφημερίδας New York Times κάλεσε χθες Παρασκευή τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, μετά το καταστροφικό ντιμπέιτ της προηγουμένης με αντιμέτωπο τον Ρεπουμπλικάνο προκάτοχό του Ντόναλντ Τραμπ.

Άρθρο της σύνταξης, που μεταφορτώθηκε στην ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας χθες το βράδυ, υπό τον τίτλο «Για να υπηρετήσει τη χώρα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έπρεπε να εγκαταλείψει την κούρσα», περιγράφει τον Δημοκρατικό πρόεδρο με όρους όπως «σκιά ηγέτη» αφού ο αρχηγός του κράτους, 81 ετών, «απέτυχε στη δική του δοκιμασία».

Αγνώριστος, ο κ. Μπάιντεν μάσαγε λέξεις, άφησε ατελείωτες φράσεις, κοίταγε στο κενό κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας με τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του προχθές Πέμπτη.

«Ο κ. Μπάιντεν υπήρξε θαυμάσιος πρόεδρος. Υπό την ηγεσία του, το έθνος άκμασε και άρχισε να αντιμετωπίζει φάσμα μακροπρόθεσμων προκλήσεων, ενώ οι πληγές που είχε ανοίξει ο κ. Τραμπ άρχισαν να επουλώνονται. Όμως η μεγαλύτερη υπηρεσία στο έθνος που μπορεί να προσφέρει τώρα ο κ. Μπάιντεν είναι να ανακοινώσει ότι δεν θα συνεχίσει να διεκδικεί την επανεκλογή του», κρίνει το κύριο άρθρο.

Η σύνταξη των Τάιμς συμπεριλαμβάνει αρθρογράφους με μεγάλη επιρροή.

Μέλη του Δημοκρατικού κόμματος αμφισβητούν επίσης έντονα το κατά πόσο ο κ. Μπάιντεν είναι σε θέση να αναλάβει νέα θητεία, ζήτημα που προκαλεί θύελλες εντός της παράταξης. Εν μέσω του σάλου, ο κ. Μπάιντεν, στην προσπάθειά του να περιορίσει τη ζημιά, διαβεβαίωσε χθες πως μπορεί να «κάνει τη δουλειά» κι εξασφάλισε την υποστήριξη δυο Δημοκρατικών προκατόχων του, των Μπαράκ Ομπάμα και Μπιλ Κλίντον.

Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητας για τον Μπάιντεν, δηλώνει εκπρόσωπός του

Δεν υπάρχει καμιά συζήτηση σχετικά με παραίτηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν από την υποψηφιότητά του για την επανεκλογή του και ο ίδιος προτίθεται να συμμετάσχει σε ντιμπέιτ τον Σεπτέμβριο απέναντι στον Ρεπουμπλικάνο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του.

Δεν τίθεται θέμα απόσυρσης της υποψηφιότητας, λοιπόν, για έναν πρόεδρο εντελώς διαφορετικό την Παρασκευή, μετά τα 90 οδυνηρά λεπτά που πέρασε το βράδυ της Πέμπτης καθώς αντιμετώπιζε τον 78χρονο Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του, ανάμεσα σε ημιτελείς προτάσεις και μια καταβεβλημένη έκφραση.

Στο Ράλεϊ, ο Τζο Μπάιντεν, έχοντας τη βοήθεια υποβολέα, σε αντίθεση με την χθεσινή βραδιά, επανέλαβε όλες τις επιθέσεις που κατέρρευσαν κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ, περηφανεύτηκε για τον απολογισμό του έργου του και τις ιδέες του.

Ο Ντόναλντ Τραμπ “είναι ένα κύμα εγκληματικότητας από μόνος του”, είπε αναφερόμενος στον πρώτο πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ που καταδικάστηκε από ποινικό δικαστήριο και διώκετο για σειρά υποθέσεων.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επικρατεί κύμα “πανικού” στους Δημοκρατικούς, τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές και περίπου έξι εβδομάδες πριν από το συνέδριο που θεωρείται ότι θα δώσει το χρίσμα στον πρόεδρο.

Επί του παρόντος, ωστόσο, κανένα βαρύ όνομα του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει εκφράσει δημόσια αυτό το συναίσθημα.

Ο Τζο Μπάιντεν μεταβαίνει τώρα στη Νέα Υόρκη για μια τελετή τιμής μιας από τις πρώτες κινητοποιήσεις της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Ιούνιο του 1969, και για μια συνάντηση με δωρητές.

Το Σάββατο ο Μπάιντεν θα πάει να συγκεντρώσει χρήματα στο πολύ αριστοκρατικό θέρετρο Χάμπτονς, μια ευκαιρία επίσης να πάρει τον σφυγμό των οικονομικών του υποστηρικτών, σε έναν εξαιρετικά δαπανηρό εκλογικό αγώνα.

Η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναγνώρισε ότι ο Τζο Μπάιντεν είχε μια δύσκολη αρχή στο ντιμπέιτ αλλά εκτιμά ότι τελείωσε “δυνατά” απέναντι σε έναν αντίπαλο που πολλαπλασίασε τους ψευδείς ισχυρισμούς χωρίς να χάσει ποτέ την ηρεμία του ή την ψυχραιμία του.

Η 59χρονη Δημοκρατική κάνει σήμερα την προεκλογική της εκστρατεία στη Νεβάδα. Το όνομά της εμφανίζεται στη λίστα των προσώπων που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τον Τζο Μπάιντεν σε περίπτωση αποχώρησης του πριν από τον Νοέμβριο, μεταξύ ορισμένων εξεχόντων Δημοκρατικών κυβερνητών, όπως ο Γκάβιν Νιούσομ στην Καλιφόρνια ή η Γκρέτσεν Γουίτμερ στο Μίσιγκαν.

Κοκορομαχία

Εν μέσω μια ατελείωτης κοκορομαχίας οι δύο υποψήφιοι αντιπαρατέθηκαν για την οικονομία, το Μεταναστευτικό και τους πολέμους σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, προβάλλοντας ο καθένας τη δική του εκδοχή για την «αντιμετώπιση» των ζητημάτων.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», ξεκίνησε ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας ένα επιχείρημα που γνωρίζει ότι έχει απήχηση στους Αμερικανούς, υποστηρίζοντας ότι ο Μπάιντεν έκανε «πολύ κακή δουλειά» στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν, βραχνιασμένος και με βήχα στα πρώτα λεπτά του ντιμπέιτ, φάνηκε από τις απαντήσεις του να χάνει τον ειρμό της σκέψης του. Έκανε μια παύση την ώρα που μιλούσε για το Medicare και τη φορολογική μεταρρύθμιση και σε κάποια στιγμή οι απαντήσεις δεν έβγαζαν νόημα.

Κατάφερε, ωστόσο, να κατηγορήσει τον Τραμπ για τον ρόλο του στην αναίρεση από το Ανώτατο Δικαστήριο της συνταγματικής κατοχύρωσης του δικαιώματος στην άμβλωση, καθώς και ότι «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση και τη σύνδεσή της με την εγκληματικότητα.

Παρά τις προσωπικές αντεγκλήσεις, όταν η συζήτηση έφτασε στα βασικά ζητήματα, η αντιπαράθεση ανέδειξε την επικινδυνότητα των πολιτικών θέσεων και του Τραμπ και του Μπάιντεν. Ενδεικτικά στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ο Τραμπ κατηγόρησε τον Μπάιντεν ότι «συμπεριφέρεται σαν Παλαιστίνιος και μάλιστα σαν αδύναμος Παλαιστίνιος» (!!!) ενώ θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά» απέναντι στη Χαμάς.

Ο Μπάιντεν υπερασπίστηκε την πολιτική του προς το Ισραήλ, λέγοντας πως μόνο τις βόμβες των 900 κιλών δεν έδωσε στο Ισραήλ «γιατί δεν λειτουργούν καλά σε κατοικημένες περιοχές».

Όταν ρωτήθηκε τι θα έκανε για να πείσει το Ισραήλ και τη Χαμάς να τερματίσουν τον πόλεμο στη Γάζα, ο Μπάιντεν υποστήριξε ένα σχέδιο που περιελάμβανε την ανταλλαγή των ομήρων σε αντάλλαγμα για Παλαιστίνιους αιχμαλώτους και μια συνεχή «κατάπαυση του πυρός με πρόσθετους όρους».

«Ο μόνος που θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος είναι η Χαμάς», είπε ο Μπάιντεν, σπεύδοντας για ακόμη μια φορά να ξεπλύνει το Ισραήλ. «Ακόμα πιέζουμε σκληρά για να τους κάνουμε να αποδεχτούν», είπε.

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε επίσης ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα ξεσπούσε ποτέ «εάν υπήρχε ένας πραγματικός ηγέτης στον Λευκό Οίκο» και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Γενάρη.

Όσο αφορά την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση με τη Ρωσία, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε πως ο Πούτιν θα σεβαστεί έναν πρόεδρο δυναμικό, σε αντίθεση με τον Μπάιντεν, λέγοντας πως η Ρωσία, όπως και η Χαμάς δεν θα εισέβαλαν επί προεδρίας του.

Ο Τραμπ καταφέρθηκε εναντίον του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον ως «πωλητή» που έχει πάρει πάρα πολύ στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ. «Κάθε φορά που έρχεται ο Ζελένσκι εδώ φεύγει με 60 δισ. Είναι ο καλύτερος πωλητής του κόσμου. Εγώ θέλω να σταματήσει ο πόλεμος», είπε χαρακτηριστικά.

«Δεν έχω ακούσει τόσες πολλές χαζομάρες μαζεμένες σε τόσο λίγο χρόνο» απάντησε ο Μπάιντεν και πρόσθεσε ότι «ο Πούτιν θέλει να ανασυστήσει τη σοβιετική αυτοκρατορία. Όσο πιο πολύ χώρο του δώσεις τόσο πιο πολύ χώρο θα πάρει. Δεν δίνουμε χρήματα στην Ουκρανία σε αυτή τη φάση, αλλά όπλα που κατασκευάζονται στις ΗΠΑ».

Ο Ντόναλντ Τραμπ απέφυγε πάντως να δεσμευτεί ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοέμβρη. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος είπε ότι θα δεχθεί το αποτέλεσμα «εάν οι εκλογές είναι δίκαιες». «Αμφιβάλλω πως θα το αποδεχθείς», σχολίασε ο Τζο Μπάιντεν, επειδή «είσαι τόσο κλαψιάρης», υπενθυμίζοντας πως ο προκάτοχός του δεν είχε παραδεχθεί την ήττα του στις προηγούμενες εκλογές.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ μεταξύ Μπάιντεν και Τραμπ έχει προγραμματιστεί στο δίκτυο ABC, την 10η Σεπτέμβρη, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.