Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ-ΚΙΝΑ: Δυναμώνει η αντιπαράθεση με την πανδημία να εξαπλώνεται

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απειλεί και με διακοπή διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα

Τις διαστάσεις που αποκτά η αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας γύρω από την προέλευση του νέου κορονοϊού ανέδειξε συνέντευξη του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, στο δίκτυο «Fox News». Εκεί περιέγραψε μεν ως «πολύ καλή» τη σχέση που είχε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας όμως ότι «τώρα δεν θέλω να του μιλήσω».

Σχολιάζοντας μάλιστα πόσο θα μπορούσε να επιδεινωθεί η σχέση των δύο χωρών, ο Τραμπ ανέφερε ότι «υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε… Θα μπορούσαμε να διακόψουμε τη σχέση συνολικά».
Μάλιστα υποστήριξε: «Τι θα συνέβαινε αν το κάναμε; Θα εξοικονομούσαμε 500 δισεκατομμύρια δολάρια αν διακόπταμε κάθε σχέση».

Μεταξύ άλλων ο Τραμπ επέμεινε ότι οι χειρισμοί της Κίνας ευθύνονται για τις διεθνείς επιπτώσεις της πανδημίας, δηλώνοντας «πολύ απογοητευμένος» για την αποτυχία της να σταματήσει τον Covid-19 στην αρχή του. «Επρόκειτο είτε για ανοησία, ανικανότητα ή ήταν σκόπιμο».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Τραμπ ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Ζάο Λιζιάν, είπε ότι η διατήρηση σταθερών διμερών σχέσεων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πολιτών και των δύο χωρών και ωφελεί την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και ότι «οι δύο χώρες πρέπει να συνεργαστούν περισσότερο για την αντιμετώπιση του ιού, τη θεραπεία ασθενών και την επανεκκίνηση της οικονομικής παραγωγής αλλά αυτό απαιτεί οι ΗΠΑ να θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας».

Στο μεταξύ, ενόψει της έναρξης της Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία (ουσιαστικά πρόκειται για ένα είδος συνέλευσης των μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας), τη Δευτέρα 18 Μάη, συνεχίζεται η συζήτηση για τη σκοπιμότητα διεξαγωγής έρευνας για να διαπιστωθούν τυχόν παραλείψεις που επέδρασαν στην εξάπλωση της νόσου που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.

trump NATO

Παρέμβαση και από ΕΕ – ΝΑΤΟ

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, με άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», κάλεσε την Κίνα να συμβάλει σημαντικά στην καταπολέμηση της πανδημίας και χαρακτήρισε «αναγκαία» μια «ανεξάρτητη επιστημονική έρευνα για την προέλευση αυτής της πανδημίας». Μεταξύ άλλων ο Μπορέλ είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της «κατ’ αναλογία με το βάρος της» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην έρευνα εμβολίων και την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας, περιλαμβανομένου του ρόλου της σε μια προσπάθεια «ελάφρυνσης» του χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών.

Παρέμβαση έκανε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» σχολίασε την αποστολή ιατρικού υλικού στην Ιταλία από την Κίνα και τη Ρωσία και σημείωσε ότι «είναι σημαντικό να μη χρησιμοποιείται για παραπληροφόρηση», ενώ έσπευσε να δηλώσει ότι «το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι έκαναν πολλά για να προσφέρουν αμοιβαία βοήθεια». Σε άλλο σημείο έδειξε την ανησυχία του για την άνοδο της Κίνας οικονομικά, τεχνολογικά και στρατιωτικά σημειώνοντας ότι «πρέπει να εξετάσουμε τις επιπτώσεις της κινεζικής επιρροής στην ασφάλειά μας», καθώς «η παγκόσμια ισορροπία ισχύος αλλάζει». Κατά τ’ άλλα, δήλωσε ότι «θέλουμε εποικοδομητική σχέση με την Κίνα».

Στοιχεία για την εξάπλωση

Οσον αφορά την εξάπλωση της πανδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα διεθνώς είχαν φτάσει τα 304.794 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 4.569.064, ενώ 1.724.907 έχουν αναρρώσει.
Ενδεικτικά
στις ΗΠΑ καταγράφονταν 1.460.988 κρούσματα και 87.025 θύματα,
στην Ισπανία 274.376 και 27.459,
στη Ρωσία 262.843 και 2.418,
στη Βρετανία 236.711 και 33.998,
στην Ιταλία (με μη επικαιροποιημένα στοιχεία) 223.096 και 31.368,
στη Γαλλία (επίσης με μη επικαιροποιημένα στοιχεία) 178.870 και 27.425,
στη Βραζιλία 206.507 και 14.131,
στη Γερμανία 175.123 και 7.933,
στην Τουρκία 144.749 και 4.007.

Πηγή