Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ – ΙΣΡΑΗΛ «Παίζουν με τη φωτιά» γενικευμένης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή

Βήμα βήμα όλο και πιο κοντά σε μια διεύρυνση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή οδηγούν οι σχεδιασμοί ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, με «αιχμή του δόρατος» το κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ, απέναντι στα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιθέσεις στον νότο, αλλά και «βαθιά μέσα στον Λίβανο», συμπεριλαμβανομένων και στόχων που το Ισραήλ ισχυρίζεται πως είναι αποθήκες όπλων και υποδομές της Χεζμπολλάχ στη Σαμπρίχα και το Μπουρτζ ελ-Σμάλι κοντά στην Τύρο, την κοιλάδα Μπεκάα και τις περιοχές Καφρ Κίλα, Ραμπ αλ-Ταλατίν, Χιάμ και Ταΐρ Χάρφα του νότιου Λιβάνου.

Οι επιθέσεις ήρθαν με πρόσχημα το νέο μακελειό σε γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη Ματζντάλ Σαμς στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, που κόστισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους, κυρίως εφήβους και παιδιά.

Επισκεπτόμενος την πόλη Ματζντάλ Σαμς, ο αρχηγός του Επιτελείου των IDF, αντιστράτηγος Χέρζι Χαλέβι, δήλωσε στους ηγέτες της κοινότητας των Δρούζων ότι η θανατηφόρα επίθεση θα αντιμετωπιστεί με μια «πολύ, πολύ σημαντική απάντηση» από το Ισραήλ, ενώ νωρίτερα και ο Νετανιάχου είχε προβεί σε ανάλογες δηλώσεις. «Η σφαγή του Σαββάτου συνιστά την υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών από τη Χεζμπολλάχ. Δεν πρόκειται για έναν στρατό που πολεμά έναν άλλο στρατό, αλλά για μια τρομοκρατική οργάνωση που ανοίγει πυρ σκοπίμως εναντίον πολιτών», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, την ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει να σφάζει χιλιάδες γυναικόπαιδα στη Λωρίδα της Γάζας.

Αρνείται την ευθύνη η Χεζμπολλάχ, για «απρόβλεπτες συνέπειες» προειδοποιεί το Ιράν

Ο εκπρόσωπος της Χεζμπολλάχ, Μοχάμεντ Αφίφ, αρνήθηκε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ η οργάνωση δήλωσε στα Ηνωμένα Έθνη ότι η έκρηξη προκλήθηκε από ισραηλινό πύραυλο αναχαίτισης.

Την ίδια ώρα το Ιράν προειδοποίησε σήμερα το Ισραήλ κατά οποιασδήποτε «νέας περιπέτειας», όπως την αποκάλεσε, στον Λίβανο, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Νασέρ Κανανί. «Οποιαδήποτε δράση του σιωνιστικού καθεστώτος μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της αστάθειας, της έλλειψης ασφάλειας και του πολέμου στην περιοχή», σημείωσε ο Κανανί, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ θα φέρει την ευθύνη για τις «απρόβλεπτες συνέπειες και αντιδράσεις σε μια τέτοια ανόητη συμπεριφορά».

Λάδι στη φωτιά από ΗΠΑ που ισχυρίζονται πως το Ιράν θα έχει πυρηνικά σε δύο εβδομάδες!

Την ίδια ώρα πλήρη κάλυψη και στα νέα χτυπήματα του Ισραήλ, όπως και στα προσχήματα που αξιοποιούνται έσπευσαν να δώσουν οι ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία και όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι οι πύραυλοι προήλθαν από τη Χεζμπολλάχ». Πρόσθεσε επίσης: «Για άλλη μια φορά, τονίζω το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις και την αποφασιστικότητά μας να διασφαλίσουμε ότι μπορεί να το κάνει», λέγοντας την ίδια ώρα πως τάχα οι ΗΠΑ δεν θέλουν «να επιδεινωθεί η σύγκρουση. Δεν θέλουμε να επεκταθεί» και ότι «είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε ένα τέλος στη σύγκρουση στη Γάζα, η οποία διήρκεσε πάρα πολύ».

Στο μεταξύ μια μέρα πριν ο ίδιος δήλωνε ότι το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την παραγωγή αρκετού υλικού για ένα πυρηνικό όπλο από το Ιράν «είναι τώρα πιθανώς μία ή δύο εβδομάδες», καθώς η Τεχεράνη συνεχίζει να αναπτύσσει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

«Το Ιράν, επειδή η πυρηνική συμφωνία απορρίφθηκε, αντί να απέχει τουλάχιστον ένα χρόνο από το να έχει την ικανότητα να παράγει σχάσιμο υλικό για πυρηνικό όπλο, τώρα απέχει πιθανώς μία ή δύο εβδομάδες από το να το κάνει αυτό», είπε.

«Δεν έχουν παράγει το ίδιο όπλο, αλλά αυτό είναι κάτι που φυσικά παρακολουθούμε πολύ, πολύ προσεκτικά», πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

Στο μεταξύ ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, αναμένεται να συναντηθεί σήμερα στη Ρώμη με ανώτερους Ισραηλινούς, Καταριανούς και Αιγύπτιους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια να κλείσει η συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων στη Γάζα και την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τις προηγούμενες ώρες «πήραν φωτιά και οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις στην περιοχή», ανάμεσά τους και αυτή του Ακρωτηρίου στην Κύπρο, με κατασκοπευτικά και άλλα αεροσκάφη να εκτελούν αποστολές στον εναέριο χώρο της περιοχής.

Να εγκαταλείψουν τον Λίβανο καλούν μια σειρά χώρες τους πολίτες τους

Για «σοκαριστικές εικόνες από το γήπεδο ποδοσφαίρου στην πόλη των Δρούζων, την Ματζντάλ Σαμς» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, καταδικάζοντας «απερίφραστα αυτό το λουτρό αίματος». Σημείωσε ακόμη πως «χρειαζόμαστε ανεξάρτητη διεθνή έρευνα για τούτο το απαράδεκτο συμβάν. Παροτρύνουμε όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση και να αποφύγουν περαιτέρω κλιμάκωση».

Την ίδια ώρα μια σειρά χώρες, μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Σουηδία και ο Καναδάς, με ταξιδιωτικές οδηγίες καλούν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν αμέσως τον Λίβανο.

Πηγή: 902.gr