Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Παραίτηση Μπάιντεν _όλες οι εξελίξεις

Αλλαγή σκηνικού στις ΗΠΑ _
Οι πιθανοί διάδοχοι του Μπάιντεν
και όλο το παρασκήνιο

ΗΠΑ: Αποσύρθηκε από τη διεκδίκηση της προεδρίας ο Μπάιντεν – Στηρίζει την Καμάλα Χάρις

Την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις στηρίζει ο Τζο Μπάιντεν για υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, μετά την ανακοίνωση της παραίτησής του από την προεδρική κούρσα των ΗΠΑ, μια αντικατάσταση που μοιάζει ως η πιο «λογική» για πολλούς. Στο μεταξύ, το ερώτημα για το ποιος θα μπορούσε πραγματικά να αντικαταστήσει τον Μπάιντεν αναλύει το Politico, παρουσιάζοντας τους πιθανούς διαδόχους.

Ανάμεσα στα ονόματα που «ακούγονται» φυσικά η πιο προφανής επιλογή είναι η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις, που επρόκειτο ήδη να διαδεχθεί τον πρόεδρο σε περίπτωση θανάτου ή αδυναμίας να ασκήσει τα καθήκοντά του.
Σημειώνεται ότι πλέον οι προεδρικές εκλογές οδηγούν την αναμέτρηση σε «αχαρτογράφητα νερά», ενώ πυροδοτούνται σημαντικές εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών.

Μάλιστα, οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν έμαθαν για την απόφασή του να αποσυρθεί, λίγο πριν δημοσιευθεί η επιστολή της παραίτησής του.

Η περίπτωση της Κάμαλα Χάρις

Πρωτοπόρος σε πολλά θέματα, σύμφωνα με τα διεθνή αστικά ΜΜΕ _κόρη ενός Τζαμαϊκανού και μιας Ινδής, ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη μαύρη που έγινε γενική εισαγγελέας στην Καλιφόρνια και στη συνέχεια η πρώτη γερουσιαστής με καταγωγή από τη νότια Ασία. Από τη σταδιοδρομία της ως δικαστού, διατηρεί μια φήμη αυστηρότητας την οποία θα μπορούσε να προβάλει σε μια εκστρατεία όπου τα θέματα της εγκληματικότητας έχουν μεγάλο βάρος.

Ορισμένοι προοδευτικοί της καταλογίζουν, ωστόσο, ότι είχε επιβάλει αυστηρές ποινές για μικρά αδικήματα, κάτι που επηρέασε κυρίως τις μειονότητες. Η 59χρονη αντιπρόεδρος έχει εξάλλου χαμηλή δημοτικότητα, κάτι που μπορεί να ωθήσει τους Δημοκρατικούς να συσπειρωθούν γύρω από έναν άλλο υποψήφιο.

Ο 56χρονος Γκάβιν Νιούσομ

Κανένας κανόνας δεν προβλέπει πως ο συνυποψήφιος ή η συνυποψήφια σε μια προεδρική εκλογή αντικαθιστά αυτόματα εκείνον που φέρει τον τίτλο του υποψηφίου. Αυτός είναι και ο λόγος που το όνομα του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, Γκάβιν Νιούσομ, πριν από την ανακοίνωση της αποχώρησης του Μπάιντεν, αναφερόταν επίμονα. Ο 56χρονος Δημοκρατικός, πρώην δήμαρχος του Σαν Φρανσίσκο, είναι επικεφαλής εδώ και πέντε χρόνια της πιο πολυπληθούς πολιτείας της χώρας, ένα καταφύγιο για το δικαίωμα στην άμβλωση.

Μπορεί ο Νιούσομ να συνέχισε να υποστηρίζει τον Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες εβδομάδες, όμως οι προεδρικές φιλοδοξίες του παραμένουν ένα σχετικό μυστήριο. Τελευταία ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια έχει πολλαπλασιάσει τα ταξίδια στο εξωτερικό, δημοσιοποιεί κάθε τόσο διαφημιστικά σποτ επαινετικά για τον απολογισμό του ενώ επένδυσε εκατομμύρια δολάρια σε μια επιτροπή πολιτικής δράσης, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις για μια υποψηφιότητά του το 2028. Ή μήπως το 2024;

Η Γκρέτσεν Γουίτμερ

Μια άλλη πιθανή υποψήφια των Δημοκρατικών είναι η κυβερνήτης Γκρέτσεν Γουίτμερ. Η 52χρονη ηγείται του Μίσιγκαν που έχει διαθέτει ισχυρό εργατικό πληθυσμό αλλά και σημαντικές κοινότητες μαύρων και Αράβων – εκλογείς που ο Τζο Μπάιντεν δυσκολεύεται να προσελκύσει προς το παρόν. Σφοδρή αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, έγινε γνωστή όταν αποτέλεσε στόχο ενός σχεδίου απαγωγής από μια ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση.

Η πολιτεία του Μίσιγκαν θα είναι μία από τις πιο αμφίρροπες για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου: ένα ισχυρό επιχείρημα, σύμφωνα με τους υποστηρικτές της, προκειμένου να ονομαστεί υποψήφια του κόμματος.

Ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια
Τζος Σαπίρο

Στα 51 του, ο κυβερνήτης της Πενσιλβάνια Τζος Σαπίρο είναι επικεφαλής της μεγαλύτερης «swind state», μιας πολιτείας με κυμαινόμενο εκλογικό «χρώμα», η οποία θα παίξει αποφασιστικό ρόλο τον Νοέμβριο. Προτού εκλεγεί στη θέση αυτή το 2022, νικώντας με πολύ μεγάλη διαφορά τον αντίπαλό του από τη ριζοσπαστική δεξιά που υποστηρίχθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ, είχε εκλεγεί δύο φορές γενικός εισαγγελέας της Πενσιλβάνια.

Πολύ καλός ρήτορας και πεπεισμένος κεντρώος, ο Τζος Σαπίρο έχει ως κυβερνητικό σύνθημα το “Get shit done” (σε ελεύθερη μετάφραση “Η δουλειά να γίνεται”).

‘Αλλα ονόματα που “ακούγονται”

Τα ονόματα των κυβερνητών του Ιλινόι, Τζ. Μπ. Πρίτζκερ, του Μέριλαντ, Γουές Μουρ και του Κεντάκι, Άντι Μπεσίαρ κυκλοφορούν επίσης, όμως οι πιθανότητές τους εμφανίζονται προς το παρόν περιορισμένες. Όπως και εκείνες της γερουσιαστή Έιμι Κλόμπουσαρ ή του υπουργού Μεταφορών Πιτ Μπούτιτζετζ – αμφότεροι υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Τι οδήγησε τον Μπάιντεν στην παραίτηση

Το έντονο πρέσινγκ από τους Δημοκρατικούς αλλά και η κατάσταση της υγείας του Τζο Μπάιντεν φαίνεται πως συνδυαστικά με τις δημοσκοπήσεις που πυκνά συχνά τον εμφάνιζαν ως… αποτυχημένο, φαίνεται να πυροδότησαν την απόφασή του να αποσυρθεί από την προεδρική κούρσα, παρόλο που ακόμα και πριν από λίγες ώρες διαμήνυε πως θα παραμείνει εντός, αιφνιδιάζοντας ακόμα και τους στενούς συνεργάτες του.Ο Τζο Μπάιντεν, μέχρι προχθές βράδυ σχεδίαζε να παραμείνει στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του 2024, αλλά χτες το απόγευμα ενημέρωσε υψηλόβαθμους συνεργάτες του ότι αποσύρεται, προκαλώντας εντύπωση ακόμη και στον στενό του κύκλο λόγω της προηγούμενης επιμονής του να μείνει στον «στίβο», αποκάλυψε πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters. «Χθες βράδυ το μήνυμα ήταν “προχωρήστε με τα πάντα, πρόσω ολοταχώς”», δήλωσε η πηγή του ειδησεογραφικού πρακτορείου, που θέλησε να μην κατονομαστεί. «Γύρω στις 1.45 μ.μ. σήμερα (τοπική ώρα): ο πρόεδρος δήλωσε στα υψηλόβαθμα μέλη της ομάδας του ότι άλλαξε γνώμη» έσπευσε να συμπληρώσει.

Ο Τζο Μπάιντεν σε ανακοίνωσή του ανέφερε: «Τα τελευταία τριάμισι χρόνια, έχουμε σημειώσει σπουδαία πρόοδο ως Έθνος.

Σήμερα, η Αμερική διαθέτει την ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο. Έχουμε πραγματοποιήσει ιστορικές επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της χώρας μας, για τη μείωση του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων για τους ηλικιωμένους και για την επέκταση της προσιτής υγειονομικής περίθαλψης σε αριθμό ρεκόρ Αμερικανών. Έχουμε προσφέρει κρίσιμη φροντίδα σε ένα εκατομμύριο βετεράνους που εκτέθηκαν σε τοξικές ουσίες. Ψηφίσαμε τον πρώτο νόμο για την ασφάλεια των όπλων σε 30 χρόνια. Διορίσαμε την πρώτη Αφροαμερικανή γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο. Και ψηφίσαμε τη σημαντικότερη νομοθεσία για το κλίμα στην ιστορία του κόσμου. Η Αμερική δεν έχει ποτέ βρεθεί σε καλύτερη θέση να ηγηθεί από ότι σήμερα.

Ξέρω ότι τίποτα από αυτά δεν θα είχε επιτευχθεί χωρίς εσάς, τον αμερικανικό λαό. Μαζί, ξεπεράσαμε μια πανδημία που συνέβη μια φορά στον αιώνα και την χειρότερη οικονομική κρίση από τη Μεγάλη Ύφεση. Προστατεύσαμε και διατηρήσαμε τη Δημοκρατία μας. Και αναζωογονήσαμε και ενισχύσαμε τις συμμαχίες μας σε όλο τον κόσμο.

Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν η πρόθεσή μου να ζητήσω επανεκλογή, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματος μου και της χώρας να αποσυρθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως πρόεδρος για το υπόλοιπο της θητείας μου.

Θα μιλήσω στο Έθνος αργότερα αυτή την εβδομάδα με περισσότερες λεπτομέρειες για την απόφασή μου. Για τώρα, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη βαθύτερη ευγνωμοσύνη μου σε όλους εκείνους που εργάστηκαν τόσο σκληρά για να με ξαναεκλέξουν. Θέλω να ευχαριστήσω την Αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις για την εξαιρετική συνεργασία σε όλη αυτή την εργασία. Και να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση στον αμερικανικό λαό για την πίστη και την εμπιστοσύνη που έχετε δείξει σε εμένα.

Πιστεύω σήμερα αυτό που πάντα πίστευα: ότι δεν υπάρχει τίποτα που η Αμερική δεν μπορεί να επιτύχει – όταν το κάνουμε μαζί. Πρέπει μόνο να θυμόμαστε ότι είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».

Η πρώτη αντίδραση Τραμπ
μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Ως τον «χειρότερο πρόεδρο στην ιστορία των ΗΠΑ» περιέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ τον Τζο Μπάιντεν σε δήλωσή του στο CNNi, λίγα μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του Δημοκρατικού προέδρου από την κούρσα των εκλογών του Νοεμβρίου.

Είπε επίσης ότι η Κάμαλα Χάρις θα είναι ευκολότερο να ηττηθεί στις εκλογές του Νοεμβρίου συγκριτικά με τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που απέσυρε την υποψηφιότητά του.

“Δεν ήταν ικανός για υποψήφιος,
ούτε για να υπηρετήσει”

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του Δημοκρατικού προέδρου από την εκλογική κούρσα, εκτόξευσε «πυρά» κατά του Τζο Μπάιντεν σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Δεν ήταν ικανός να θέσει υποψηφιότητα για Πρόεδρος και σίγουρα δεν είναι ικανός να υπηρετήσει – και δεν ήταν ποτέ», ανέφερε σε ανάρτησή του ο Τραμπ.

Μάλιστα, έκανε λόγο για «συνωμοσία του γιατρού του και των ΜΜΕ για να κρύψει τη σωματική και ψυχική του κατάσταση», προσθέτοντας: «Θα υποφέρουμε πολύ λόγω της προεδρίας του, αλλά θα επανορθώσουμε τη ζημιά που έχει κάνει πολύ γρήγορα».

Πως σχολιάζουν οι ξένοι ηγέτες
την απόφαση Μπάιντεν να αποσυρθεί

Με δηλώσεις τους αλλά και αναρτήσεις, ξένοι ηγέτες σχολιάζουν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα για τον Λευκό Οίκο.

  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι σέβεται την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την εκστρατεία για την επανεκλογή του και πως εκτιμά ότι βάσισε την απόφασή του σε αυτό που θεωρεί ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού.
    • «Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Μπάιντεν και ανυπομονώ να εργαστούμε από κοινού για το υπόλοιπο της προεδρίας του», δήλωσε ο Στάρμερ.
      «Γνωρίζω ότι, όπως έκανε κατά τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα έλαβε την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».
  • Πέδρο Σάντσεθ, Ισπανός πρωθυπουργός:
    «Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου @JoeBiden. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην στήριξή τους προς την Ουκρανία μπροστά στη ρωσική επιθετικότητα του Πούτιν. Μια μεγάλη χειρονομία από έναν μεγάλο πρόεδρο που ανέκαθεν αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία».ία».

  • Ντόναλντ: Τουσκ, Πρωθυπουργός Πολωνίας:
    «Κύριε Πρόεδρε @JoeBiden, πολλές φορές λάβατε δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλή, και τη δημοκρατία και την ελευθερία πιο ισχυρές. Γνωρίζω ότι είχατε ως οδηγό σας τις ίδιες αρχές όταν ανακοινώσατε την τελευταία σας απόφαση. Ίσως τη δυσκολότερη στη ζωή σας»

  • Γιόνας Γκαρ Στέρε, Πρωθυπουργος Νορβηγίας:
    «Σέβομαι την απόφαση του Τζο Μπάιντεν να μην είναι υποψήφιος για επανεκλογή. Η αιτιολόγηση αυτή αξίζει σεβασμό», δήλωσε ο Στέρε στο εθνικό δίκτυο NRK.
    «Ο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Αμερικής για πολλές δεκαετίες, και ένας πρόεδρος που υλοποίησε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
  • Πετρ Φιάλα, Πρωθυπουργός Τσεχίας:
    «Είναι αναμφίβολα η απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που υπηρέτησε τη χώρα του για δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και σε προσωπικό επίπεδο δύσκολο βήμα, αλλά αυτό του δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία. Εύχομαι για τις ΗΠΑ να αναδεχθεί ένας καλός πρόεδρος από την δημοκρατική αναμέτρηση δύο ισχυρών και ίσων υποψηφίων».

Οι Γερμανοί πολιτικοί για την απόφαση Μπάιντεν

 

  • Φρίντριχ Μερτς: αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU)
    «Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τον αμερικανικό λαό για περισσότερες από πέντε δεκαετίες. Η σημερινή απόφασή του αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό», έγραψε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς στην πλατφόρμα «Χ».
  • Ρικάρντα Λανγκ, αρχηγός των Πρασίνων
    «Ο Τζο Μπάιντεν υπηρέτησε τη χώρα του με εντυπωσιακό τρόπο ως Πρόεδρος. Και το κάνει και με αυτό το βήμα. (Έχει) τον μεγαλύτερο σεβασμό μου!».
  • Νόρμπερτ Ρέτγκεν, ειδικός του CDU για θέματα εσωτερικής πολιτικής
    «Ο Τζο Μπάιντεν διόρθωσε το λάθος του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα με καθυστέρηση, αλλά όχι πολύ αργά. Και αυτό αξίζει τον μεγαλύτερο σεβασμό. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τώρα την ευκαιρία να αλλάξει και πάλι την προεκλογική εκστρατεία».

Ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ

Το Κρεμλίνο παρακολουθεί τις εξελίξεις

Αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αποσύρει την υποψηφιότητά του για μια νέα προεδρική θητεία, το Κρεμλίνο ανέφερε πως παραμένει «προσεκτικό» στις εξελίξεις της κατάστασης.

 «Οι εκλογές απέχουν τέσσερις μήνες. Αυτή είναι μια μακρά περίοδος κατά την οποία πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να παρακολουθούμε τι θα συμβεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο μέσο ενημέρωσης Life.ru.

«Η προτεραιότητα για εμάς είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

 

Κάμαλα Χάρις:
Τιμή μου η στήριξη του Μπάιντεν
Θα κάνω ό,τι μπορώ
για να ενώσω το κόμμα

Την ευγνωμοσύνη της για την στήριξη του Τζο Μπάιντεν προς το πρόσωπό της για την υποψηφιότητα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές εξέφρασε η Κάμαλα Χάρις στην πρώτη δήλωσή της, μετά την παραίτηση του Αμερικανού προέδρου στην εκλογική κούρσα. «Είναι τιμή μου που έχω την έγκριση του Προέδρου και πρόθεσή μου είναι να κερδίσω και να κερδίσω αυτή την υποψηφιότητα», είπε σύμφωνα με το CNNi.

 

«Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να ενώσω το Δημοκρατικό Κόμμα —και να ενώσω το έθνος μας— για να νικήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ και την ακραία ατζέντα του» συμπλήρωσε. Στη δήλωσή της, η Χάρις επαίνεσε επίσης τον Μπάιντεν για την «εξαιρετική ηγεσία» του ως πρόεδρος.

Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις
για Κάμαλα Χάρις και Τραμπ μετά την παραίτηση Μπάιντεν

Οριακό προβάδισμα του Ντόναλντ Τράμπ έναντι της Κάμαλα Χάρις δείχνει δημοσκόπηση του CNNi, στον απόηχο της απόσυρσης Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι ο Τραμπ προηγείται με 48%, ενώ η Χάρις ακολουθεί με 47%.

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αυτής προέκυψαν από τον μέσο όρο των έξι πρόσφατων δημοσκοπήσεων που διενεργήθηκαν, μετά το απογοητευτικό ντιμπέιτ του Αμερικανού προέδρου με τον Τραμπ. Μόνο μία δημοσκόπηση έχει διενεργηθεί μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

Ομπάμα για παραίτηση Μπάιντεν:
Έβαλε τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού
πάνω από τα δικά του

Υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού, που βάζει τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού πάνω από τις προσωπικές του φιλοδοξίες χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν, ο Μπάρακ Ομπάμα σε δημόσια δήλωσή του. Στην σχετική ανακοίνωσή του, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε πως «ο Τζο Μπάιντεν υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς προέδρους της Αμερικής, καθώς και ένας αγαπημένος φίλος και συνεργάτης μου. Σήμερα, μας υπενθύμισε επίσης -και πάλι- ότι είναι πατριώτης».

«Πριν από δεκαέξι χρόνια, όταν άρχισα την αναζήτησή μου για αντιπρόεδρο, ήξερα για την αξιοσημείωτη καριέρα του Τζο». Αλλά αυτό που άρχισα να θαυμάζω ακόμη περισσότερο ήταν ο χαρακτήρας του – η βαθιά του ενσυναίσθηση και η ανθεκτικότητά του που κερδήθηκε με κόπο, την ευπρέπειά του και την πεποίθησή του ότι όλοι μετράνε».

 «Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει επιδείξει αυτόν τον χαρακτήρα ξανά και ξανά. Βοήθησε να τερματιστεί η πανδημία, δημιούργησε εκατομμύρια θέσεις εργασίας, μείωσε το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων, πέρασε την πρώτη σημαντική νομοθεσία για την ασφάλεια των όπλων, έκανε τη μεγαλύτερη επένδυση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην ιστορία και αγωνίστηκε για να διασφαλίσει τα δικαιώματα της εργασίας. Σε διεθνές επίπεδο, αποκατέστησε τη θέση της Αμερικής στον κόσμο, αναζωογόνησε το ΝΑΤΟ και κινητοποίησε τον κόσμο για να σταθεί ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία» συμπλήρωσε.

Καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα
το διακύβευμα των εκλογών

«Ο Τζο καταλαβαίνει καλύτερα από τον καθένα το διακύβευμα των εκλογών και πως όλα για όσα έχει αγωνιστεί σε όλη του τη ζωή και όλα όσα πρεσβεύει το Δημοκρατικό Κόμμα, θα κινδυνεύσουν εάν επιτρέψουμε στον Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο».

Ξέρω επίσης ότι ο Τζο δεν έχει υποχωρήσει ποτέ από έναν αγώνα. Το να κοιτάξει το πολιτικό τοπίο και να αποφασίσει ότι πρέπει να δώσει τη σκυτάλη σε έναν νέο υποψήφιο είναι σίγουρα μια από τις πιο δύσκολες αποφάσεις στη ζωή του. Αλλά ξέρω ότι δεν θα έπαιρνε αυτή την απόφαση αν δεν πίστευε ότι ήταν σωστή για την Αμερική».

«Είναι μια απόδειξη της αγάπης του Τζο Μπάιντεν για την πατρίδα — και ένα ιστορικό παράδειγμα γνήσιου δημόσιου λειτουργού που βάζει για άλλη μια φορά τα συμφέροντα του αμερικανικού λαού πάνω από τα δικά του, το οποίο θα κάνουν καλά να ακολουθήσουν οι μελλοντικές γενιές ηγετών».

Μέσα από εσωτερική διαδικασία η ανάδειξη υποψηφίου

Κατέληξε δε πως «οι αξιωματούχοι του κόμματός μας θα μπορέσουν να δημιουργήσουν μια διαδικασία από την οποία θα προκύψει ένας εξαιρετικός υποψήφιος».

Πελόζι:
Ο Μπάιντεν είναι ένας από τους πιο σημαντικούς
προέδρους στην αμερικανική ιστορία

Έναν από τους πιο σημαντικούς προέδρους στην αμερικανική ιστορία χαρακτήρισε τον Τζο Μπάιντεν, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόσυρσής του από την προεδρική κούρσα.

Η Πελόζι επαίνεσε τον Μπάιντεν σε δήλωσή της, λέγοντας ότι «η κληρονομιά του οράματος, των αξιών και της ηγεσίας του τον καθιστούν έναν από τους πιο σημαντικούς προέδρους στην αμερικανική ιστορία».

Να σημειωθεί πως, δεν έκανε καμία αναφορά στην Καμάλα Χάρις.
Την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια μιας ιδιωτικής συνάντησης, η Πελόζι είχε σχολιάσει ότι θα ευνοούσε μια «ανταγωνιστική» διαδικασία αντί για ένα χρίσμα της αντιπροέδρου.

ℹ️  Με πληροφορίες από το CNNi

Ακολουθήστε το Ατέχνως σε
Google News, Facebook και Twitter

Ατέχνως Καλές Διακοπές