Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε αρχηγός των Proud Boys για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Σε 17 χρόνια φυλάκισης, μια από τις μεγαλύτερες ποινές που έχουν επιβληθεί μέχρι σήμερα, καταδικάστηκε αρχηγός της ακροδεξιάς οργάνωσης Proud Boys για την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.

Ο 38χρονος βετεράνος του αμερικανικού στρατού Τζο Μπιγκς ήταν ο ηθικός αυτουργός της εισβολής στο Κογκρέσο στις 6 Ιανουαρίου 2021, όπως ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Ο πρώην ανταποκριτής της ιστοσελίδας Infowars του ακροδεξιού συνωμοσιολόγου Άλεξ Τζόουνς, καταδικάστηκε για ανατρεπτική συνωμοσία και άλλες κατηγορίες τον Μάιο.

Στο δικαστήριο, ο Μπιγκς ζήτησε επιείκεια και εξέφρασε μεταμέλεια για τις πράξεις του.

Η ποινή, που επιβλήθηκε από τον περιφερειακό δικαστή των ΗΠΑ Τίμοθι Κέλι, είναι χαμηλότερη τόσο από τις ομοσπονδιακές κατευθυντήριες γραμμές για την επιβολή ποινών όσο και από τα 33 χρόνια που ζήτησαν οι εισαγγελείς.

Ένα άλλο μέλος των Proud Boys, ο Ζάκαρι Ρελ, καταδικάστηκε την Πέμπτη σε 15 χρόνια, επίσης με την κατηγορία της ανατρεπτικής συνωμοσίας.

Ο Ρελ, πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ και ηγέτης του παραρτήματος των Proud Boys στη Φιλαδέλφεια, εθεάθη σε βίντεο να ψεκάζει με χημικό αξιωματικούς έξω από το Καπιτώλιο κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Ο Μπιγκς καταδικάστηκε για μια σειρά κατηγοριών τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένης της ανατρεπτικής συνωμοσίας, του εκφοβισμού ή των απειλών για να εμποδίσει τους αξιωματούχους να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους και την παρέμβαση στην επιβολή του νόμου κατά τη διάρκεια πολιτικών ταραχών.

Σε ένα υπόμνημα καταδίκης, οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι ο «βετεράνος του πολέμου στο Ιράκ χρησιμοποίησε τη στρατιωτική του εμπειρία για να κατευθύνει και να ελέγξει μεγάλες ομάδες ανδρών υπό τις διαταγές του» για να ηγηθεί μιας «εξέγερσης εναντίον της κυβέρνησης»

«Ο Μπιγκς έβλεπε τον εαυτό του και το κίνημά του ως μια δεύτερη αμερικανική επανάσταση, όπου αυτός και οι άλλοι “πατριώτες” θα ανακατέλαβαν την κυβέρνηση με τη βία», ανέφερε το σημείωμα.

Στο δικαστήριο, ο δακρυσμένος Μπιγκς ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του και είπε ότι είχε «παρασυρθεί» από το πλήθος την ημέρα των ταραχών.

«Δεν είμαι τρομοκράτης. Δεν έχω μίσος στην καρδιά μου». Ξέρω ότι πρέπει να τιμωρηθώ και καταλαβαίνω», είπε.

Ο Μπιγκς πήγε σε δίκη μαζί με άλλα τέσσερα μέλη των Proud Boys, συμπεριλαμβανομένου του πρώην προέδρου Ενρίκε Τάριο, του οποίου η καταδίκη αναβλήθηκε απότομα την Τετάρτη. Η καταδίκη του έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα. Οι εισαγγελείς ζητούν ποινή 33 ετών.

Με πληροφορίες από: BBC