Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Φινλανδία: Μετά την ένταξη στο ΝΑΤΟ έρχεται η ποινικοποίηση των κομμουνιστικών συμβόλων

Γρά­φει ο Νίκος Μότ­τας //

Δεν πέρα­σαν πέντε μήνες από την έντα­ξη της χώρας στην ιμπε­ρια­λι­στι­κή Βορειο­α­τλα­ντι­κή Συμ­μα­χία και η συντη­ρη­τι­κή κυβέρ­νη­ση της Φιν­λαν­δί­ας ετοι­μά­ζει νόμο που θα απα­γο­ρεύ­ει «τα σύμ­βο­λα του ναζι­σμού και του κομμουνισμού»!

Το πρό­σχη­μα; Η «κατα­πο­λέ­μη­ση του ρατσι­σμού» (!) ισχυ­ρί­ζε­ται η κυβέρ­νη­ση στην οποία, ειρή­σθω εν παρό­δω, συμ­με­τέ­χει το ακρο­δε­ξιό-ρατσι­στι­κό «Κόμ­μα των Φιν­λαν­δών». Η πρό­τα­ση για το νέο νόμο έρχε­ται λίγες μέρες μετά την απο­κά­λυ­ψη ότι στε­λέ­χη του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού είχαν προ­βεί σε φιλο­να­ζι­στι­κά σχόλια.

Σύμ­φω­να με κυβερ­νη­τι­κή ανα­κοί­νω­ση, το νομο­σχέ­διο θα στο­χεύ­ει στην ποι­νι­κο­ποί­η­ση «πρά­ξε­ων με ρατσι­στι­κά κίνη­τρα ενά­ντια σε Εβραί­ους, Μου­σουλ­μά­νους, Χρι­στια­νούς και άλλες θρη­σκευ­τι­κές ομά­δες», ενώ ποι­νι­κά κολά­σι­μη θα είναι και η «άρνη­ση του Ολο­καυ­τώ­μα­τος». Υπάρ­χει, ωστό­σο και κάτι ακό­μη. Στην ίδια ανα­κοί­νω­ση ανα­φέ­ρε­ται χαρα­κτη­ρι­στι­κά ότι η κυβέρ­νη­ση θα εξε­τά­σει «το ενδε­χό­με­νο να ποι­νι­κο­ποι­η­θεί η χρή­ση ναζι­στι­κών και κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων για την προ­ώ­θη­ση ιδεολογιών»!

Τι έχου­με, λοι­πόν, εδώ:

1) Έχου­με την ανα­πα­ρα­γω­γή, ξεκά­θα­ρα και ωμά, της κατά­πτυ­στης και αντι-ιστο­ρι­κής «θεω­ρί­ας των δύο άκρων», της εξί­σω­σης δηλα­δή του κομ­μου­νι­σμού με το τέρας του ναζι­σμού. Ως κρά­τος-μέλος της ΕΕ, η Φιν­λαν­δία έρχε­ται να «ευθυ­γραμ­μι­στεί» με μια πολι­τι­κή που απο­τε­λεί εδώ και χρό­νια επί­ση­μη ιδε­ο­λο­γία της Ένωσης.

2) Η Φιν­λαν­δία έρχε­ται να προ­στε­θεί στο «κλαμπ» των χωρών-μελών της Ε.Ε στα οποία ο αντι­κομ­μου­νι­σμός, κρα­τι­κά καθο­δη­γού­με­νος, έχει οδη­γή­σει σε απα­γο­ρεύ­σεις της πολι­τι­κής δρά­σης των κομ­μου­νι­στι­κών κομ­μά­των, διώ­ξεις κομ­μου­νι­στών, κλπ, την ίδια στιγ­μή που συνερ­γά­τες των Ναζί, δοσί­λο­γοι και ντό­πιοι φασί­στες τιμού­νται ως «ήρω­ες πολέ­μου». Τέτοιες χώρες είναι η Πολω­νία και οι χώρες της Βαλτικής.

3) Η χρο­νι­κή συγκυ­ρία που επι­λέ­γε­ται να προ­ω­θη­θεί η ποι­νι­κο­ποί­η­ση των κομ­μου­νι­στι­κών συμ­βό­λων δεν είναι διό­λου τυχαία. Γίνε­ται εν μέσω του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου στην Ουκρα­νία στον οποίο η Φιν­λαν­δία, η οποία εντά­χθη­κε επι­σή­μως στο ΝΑΤΟ στις 4 Απρί­λη, συμ­με­τέ­χει ενερ­γά στη­ρί­ζο­ντας «με τα μπού­νια» το καθε­στώς Ζελένσκι.

Την ίδια στιγ­μή, οι φασι­στι­κές συμ­μο­ρί­ες και τα ναζι­στι­κά γκρου­πού­σκου­λα «αλω­νί­ζουν» στην Φιν­λαν­δία, σχε­διά­ζο­ντας μέχρι και ένο­πλες επι­θέ­σεις σε μετα­νά­στες και πρό­σφυ­γες. Μόλις λίγες μέρες πριν η αστυ­νο­μία συνέ­λα­βε ομά­δα ακρο­δε­ξιών που ετοί­μα­ζαν τρο­μο­κρα­τι­κή επί­θε­ση κατά μετα­να­στών που ζουν στη χώρα.

Αλλά, βέβαια, αυτό μοιά­ζει λεπτο­μέ­ρεια, όταν ακρο­δε­ξιοί, φασί­στες και λυσ­σα­σμέ­νοι αντι­κομ­μου­νι­στές, έστω και κοστου­μα­ρι­σμέ­νοι, βρί­σκο­νται στην ίδια την κυβέρ­νη­ση της χώρας…

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο