Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΗΠΑ: Σε κάθειρξη 17 ετών καταδικάστηκε αρχηγός των Proud Boys για την εισβολή στο Καπιτώλιο

Σε 17 χρό­νια φυλά­κι­σης, μια από τις μεγα­λύ­τε­ρες ποι­νές που έχουν επι­βλη­θεί μέχρι σήμε­ρα, κατα­δι­κά­στη­κε αρχη­γός της ακρο­δε­ξιάς οργά­νω­σης Proud Boys για την εισβο­λή στο Καπι­τώ­λιο των ΗΠΑ.

Ο 38χρονος βετε­ρά­νος του αμε­ρι­κα­νι­κού στρα­τού Τζο Μπιγκς ήταν ο ηθι­κός αυτουρ­γός της εισβο­λής στο Κογκρέ­σο στις 6 Ιανουα­ρί­ου 2021, όπως ανέ­φε­ραν οι εισαγγελείς.

Ο πρώ­ην αντα­πο­κρι­τής της ιστο­σε­λί­δας Infowars του ακρο­δε­ξιού συνω­μο­σιο­λό­γου Άλεξ Τζό­ουνς, κατα­δι­κά­στη­κε για ανα­τρε­πτι­κή συνω­μο­σία και άλλες κατη­γο­ρί­ες τον Μάιο.

Στο δικα­στή­ριο, ο Μπιγκς ζήτη­σε επιεί­κεια και εξέ­φρα­σε μετα­μέ­λεια για τις πρά­ξεις του.

Η ποι­νή, που επι­βλή­θη­κε από τον περι­φε­ρεια­κό δικα­στή των ΗΠΑ Τίμο­θι Κέλι, είναι χαμη­λό­τε­ρη τόσο από τις ομο­σπον­δια­κές κατευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές για την επι­βο­λή ποι­νών όσο και από τα 33 χρό­νια που ζήτη­σαν οι εισαγγελείς.

Ένα άλλο μέλος των Proud Boys, ο Ζάκα­ρι Ρελ, κατα­δι­κά­στη­κε την Πέμ­πτη σε 15 χρό­νια, επί­σης με την κατη­γο­ρία της ανα­τρε­πτι­κής συνωμοσίας.

Ο Ρελ, πρώ­ην πεζο­ναύ­της των ΗΠΑ και ηγέ­της του παραρ­τή­μα­τος των Proud Boys στη Φιλα­δέλ­φεια, εθε­ά­θη σε βίντεο να ψεκά­ζει με χημι­κό αξιω­μα­τι­κούς έξω από το Καπι­τώ­λιο κατά τη διάρ­κεια των ταραχών.

Ο Μπιγκς κατα­δι­κά­στη­κε για μια σει­ρά κατη­γο­ριών τον Μάιο, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της ανα­τρε­πτι­κής συνω­μο­σί­ας, του εκφο­βι­σμού ή των απει­λών για να εμπο­δί­σει τους αξιω­μα­τού­χους να εκτε­λέ­σουν τα καθή­κο­ντά τους και την παρέμ­βα­ση στην επι­βο­λή του νόμου κατά τη διάρ­κεια πολι­τι­κών ταραχών.

Σε ένα υπό­μνη­μα κατα­δί­κης, οι εισαγ­γε­λείς ανέ­φε­ραν ότι ο «βετε­ρά­νος του πολέ­μου στο Ιράκ χρη­σι­μο­ποί­η­σε τη στρα­τιω­τι­κή του εμπει­ρία για να κατευ­θύ­νει και να ελέγ­ξει μεγά­λες ομά­δες ανδρών υπό τις δια­τα­γές του» για να ηγη­θεί μιας «εξέ­γερ­σης ενα­ντί­ον της κυβέρνησης»

«Ο Μπιγκς έβλε­πε τον εαυ­τό του και το κίνη­μά του ως μια δεύ­τε­ρη αμε­ρι­κα­νι­κή επα­νά­στα­ση, όπου αυτός και οι άλλοι “πατριώ­τες” θα ανα­κα­τέ­λα­βαν την κυβέρ­νη­ση με τη βία», ανέ­φε­ρε το σημείωμα.

Στο δικα­στή­ριο, ο δακρυ­σμέ­νος Μπιγκς ζήτη­σε συγ­γνώ­μη για τις πρά­ξεις του και είπε ότι είχε «παρα­συρ­θεί» από το πλή­θος την ημέ­ρα των ταραχών.

«Δεν είμαι τρο­μο­κρά­της. Δεν έχω μίσος στην καρ­διά μου». Ξέρω ότι πρέ­πει να τιμω­ρη­θώ και κατα­λα­βαί­νω», είπε.

Ο Μπιγκς πήγε σε δίκη μαζί με άλλα τέσ­σε­ρα μέλη των Proud Boys, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του πρώ­ην προ­έ­δρου Ενρί­κε Τάριο, του οποί­ου η κατα­δί­κη ανα­βλή­θη­κε από­το­μα την Τετάρ­τη. Η κατα­δί­κη του έχει προ­γραμ­μα­τι­στεί να πραγ­μα­το­ποι­η­θεί την επό­με­νη εβδο­μά­δα. Οι εισαγ­γε­λείς ζητούν ποι­νή 33 ετών.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από: BBC

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο