Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας καταγγέλλει την εργοδοτική βία σε βάρος εργαζόμενης εγκυμονούσας

Η Ένωση Γυναικών Λάρισας καταγγέλλει το άθλιο περιστατικό εργοδοτικής βίας που έγινε στην πόλη, όταν εργοδότης επιτέθηκε σε εργαζόμενη εγκυμονούσα, γιατί κατήγγειλε στην επιθεώρηση εργασίας την καθυστέρηση της μισθοδοσίας της.

Η 26χρονη ενώ εργαζόταν, δέχτηκε σωματική βία από τον εργοδότη της, ο οποίος φανερά εκνευρισμένος μπήκε στην καφετέρια, την άρπαξε βίαια από το χέρι, την έβγαλε στο πεζοδρόμιο, την εξύβρισε και την έσπρωξε. Το περιστατικό έγινε παρουσία θαμώνων.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση τονίζει πως «Και αυτό το γεγονός φανερώνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόμαστε σε μια πρωτοφανή επίθεση στη μητρότητα και σε κάθε κατακτημένο και κατοχυρωμένο δικαίωμα των εργαζομένων. Φέρνει για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια το τι βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας και ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Δεν είναι νέο φαινόμενο οι γυναίκες να καταγγέλλουν ότι υφίστανται διάφορες μορφές βίας, όπως για παράδειγμα ότι απολύονται όταν μείνουν έγκυες, ότι υποχρεώνονται από εργοδότες να υπογράψουν υπεύθυνη δήλωση πως δε θα μείνουν έγκυες προκειμένου να προσληφθούν, ενημερώνονται ότι απαγορεύεται ακόμα και η σύναψη σχέσεων μεταξύ συναδέλφων, ότι δέχονται πιέσεις για να μην κάνουν χρήση των όποιων δυνατοτήτων υπάρχουν νομικά για την προστασία και τη διευκόλυνση της μητρότητας (άδεια λοχείας, τοκετού, γονική κ.α.).

Απάντηση στη βία που δέχονται οι γυναίκες και συνολικά οι εργαζόμενοι, μπορεί να δοθεί μόνο με έναν τρόπο, που δεν είναι άλλος από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα.

Ο συλλογικός μας αγώνας ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας είναι η μόνη απάντηση στα μέτρα που τσακίζουν τη ζωή μας, που μας καταδικάζουν σε μια ζωή χωρίς δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.

Οργανωνόμαστε στα εργατικά σωματεία και στους συλλόγους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας στην εργασία και τη μητρότητα. Δε συμβιβαζόμαστε να τσακίζουν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας τις ανάγκες μας και τις ζωές μας».

Κωνσταντίνος Θεοτόκης: «Αγάπη παράνομη»