Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Αγγλία (ξαπο)στέλνει τους πρόσφυγες στην Ρουάντα

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

Η υπουργός εσωτερικών της Αγγλίας Priti Patel δήλωσε στις 9 Μαΐου πως οι πρόσφυγες που φτάνουν στην Αγγλία με παράνομο τρόπο θα στέλνονται σε στρατόπεδα προσφύγων στην Ρουάντα για να κάνουν αίτηση ασύλου εκεί και να ξαναχτίσουν την ζωή τους σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardians.

Η πρώτη ομάδα θα ενημερωθεί σύντομα για τις προθέσεις της κυβέρνησης και οι πρώτες πτήσεις θα γίνουν τους επόμενους μήνες.

Σε δήλωσή της, η υπουργός Εσωτερικών αναφέρει : «Το σύστημα ασύλου της Βρετανίας παραβιάζεται καθώς οι εγκληματίες εκμεταλλεύονται και διακινούν λαθραία ανθρώπους στη χώρα μας με τεράστιο κόστος για τους φορολογούμενους του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν θα αποθαρρυνθώ για να πραγματοποιήσω τις αλλαγές που ψήφισε ο βρετανικός λαός για να πάρει πίσω τον έλεγχο των χρημάτων, των νόμων και των συνόρων μας”.

Η δήλωση έχει γίνει δεκτή με διαμαρτυρίες από ομάδες ακτιβιστών που δηλώνουν πως είναι ένα ρατσιστικό και απάνθρωπο σχέδιο που έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και την Συνθήκη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των προσφύγων. Ετοιμάζουν και προσφυγές στα δικαστήρια εναντίον του σχεδίου.

Μετά την Γαλλία και την σοσιαλδημοκρατική Δανία προστίθεται και η κυβέρνηση της Αγγλίας στην απάνθρωπη πολιτική της αποστολής κυνηγημένων από πολέμους και καταστροφές στην Ρουάντα.

Την Ρουάντα που κανείς δεν μπορεί να την χαρακτηρίσει σταθερή πολιτικά χώρα. Αντίθετα η σφαγή των Τούτσι το 1994 και οι πρόσφατες καταγγελίες μεταξύ των άλλων και από την οργάνωση Human Rights Watch για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων και ανελευθερία του Τύπου από το εθνικιστικό κόμμα RPF δείχνουν το αντίθετο.

Η αναζήτηση «φτωχών» χωρών που θα αναλάβουν τους πρόσφυγες συνεχίζεται από τις «πλούσιες» χώρες της Ευρώπης. Ήδη η Αλβανία και η Γκάνα έχουν αρνηθεί να δεχτούν «παράνομους» πρόσφυγες έναντι ανταλλαγμάτων. Αλήθεια τι μπορούν να προσφέρουν χώρες σαν την Ρουάντα και άλλες χώρες της Αφρικής στους κυνηγημένους;

Μόνο την παράταση της δυστυχίας τους. Την προσφέρουν αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τους πολέμους και την προσφυγιά.

Το βλέπουμε και στην δική μας εξελιγμένη κατά τα άλλα χώρα με τα στρατόπεδα της ντροπής.

Αυτό που κατηγορεί η υπουργός εσωτερικών της Αγγλίας, δηλαδή την εκμετάλλευση των προσφύγων από τους λαθρέμπορους το κάνει επίσημη κρατική πολιτική η πολιτισμένη Ευρώπη.

Ξεφορτώνει σαν απορρίμματα τους πρόσφυγες στις ζούγκλες της Αφρικής αντί να τους παρέχει υπηρεσίες να ηρεμίσουν και να ξαναχτίσουν την ζωή τους.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;