Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αγωνιστική παρακαταθήκη του Παναγιώτη Βαβουγιού

Γράφει ο Γιώργος Μουσγάς //

Πλήρης ημερών έφυγε απ’ τη ζωή ο  Παναγιώτης Βαβουγιός, επί εικοσαετία πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ). Πέθανε στις 25.2.2022 και η κηδεία του έγινε την επομένη στο Ναό Αγίας Παρασκευής με σημαντική παρουσία του κόσμου από όλες τις γειτονιές της Αττικής.

Ο Παναγιώτης Βαβουγιός (1926-2022) εργάστηκε στα Ελληνικά Ταχυδρομεία και μετά από 37 χρόνια υπηρεσίας συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Γενικού Διευθυντή ΕΛΤΑ. Μετά τη συνταξιοδότησή του εκλέχτηκε πρόεδρος του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Ανατολικής Αττικής και διετέλεσε πρόεδρος της ΠΟΠΣ για μια εικοσαετία. Υπήρξε εκδότης και διευθυντής της εφημερίδας «ΒΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ Δημοσίων Υπαλλήλων επί 20ετία.

Στο 70ο συνέδριο της ΠΟΠΣ, που έγινε στις 7.3.2017, διαδέχτηκε τον Π. Βαβουγιό στη θέση του προέδρου ο Χρήστος Μπουρδούκης. Ο Π. Βαβουγιός εκλέχτηκε επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΠΣ.

Παρών, παρά το τσουχτερό κρύο, στην πανελλαδική διαμαρτυρία των συνταξιούχων στο Σύνταγμα στις 17.12.2017

Η ανακοίνωση της αποχώρησής του απ’ την ηγεσία της ΠΟΠΣ αποτελεί μια διαρκή αγωνιστική παρακαταθήκη για τους συνταξιούχους. Έγινε απ’ τον ίδιο τον Παναγιώτη Βαβουγιό σε συγκέντρωση της ΣΕΑ στις 4.4.2017 στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Καταγράφηκε με τον τίτλο «Στιγμές αγωνιστικής ανάτασης» στην εφημερίδα «Συνταξιούχος του ΟΑΕΕ», της οποίας είχα, τότε, την επιμέλεια.

Το κείμενο ήταν το εξής: «Οι συνταξιούχοι όλων των ταμείων γέμισαν την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης. Κάτω απ’ την εξέδρα των ομιλητών δέσποζει το πανώ με το σύνθημα: “Κάθε αξιολόγηση=Λεηλασία του λαού”.

Ο χαιρετισμός του απερχόμενου προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων (ΠΟΠΣ) Παναγιώτη Βαβουγιού ήταν μια αγωνιστική ανάταση για όλους τους συγκεντρωμένους. Ο Παναγιώτης Βαβουγιός γύρισε τη μνήμη 18 χρόνια πίσω, όταν πήρε μέρος στη ΣΕΑ, η οποία δρούσε απ’ τις 14.4.1994. “Ξεκινήσαμε, είπε, με το Χρήστο Τριάντη και τον Τάκη Μαυροδόγλου και συνεχίζουμε”. Ο Χρήστος Τριάντης (18.10.1920 – 2.11.2010),  ήταν πρόεδρος της, τότε, ΠΟΣ-ΤΕΒΕ (που στη συνέχεια εξελίχτηκε σε ΠΟΣ-ΟΑΕΕ ) και ο Τ. Μαυροδόγου ήταν, τότε, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ. “Αποχώρησα, είπε ο Π. Βαβουγιός, από την ΠΟΠΣ, όχι όμως και από τη ΣΕΑ. Θα είμαι πάντα παρών. Και δεν μπορούσε να γίνει αλλοιώς, αφού ήμουν σε όλους τους αγώνες της και όλες τις πορείες της. Με καύσωνες, με χαλάζι, με σπρωξίματα και με δακρυγόνα απ’ τους αρματωμένους των ΜΑΤ.  Όλοι μαζί συνεχίζουμε τους δίκαιους αγώνες”.

Ο Π. Βαβουγιός στην Παναττική συγκέντρωση των συνταξιούχων (4.10.2018) στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης. Αριστερά ο Παντελής Τάτσης, νυν πρόεδρος της ΠΟΣ-ΟΑΕΕ, και δεξιά ο Ερωτόκριτος Ποταμιάνος (1924-2021),  πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΣΑ, η οποία συγχωνεύτηκε με την ΠΟΣ-ΤΕΒΕ στην ΠΟΣ-ΟΑΕΕ…

…Και ορθοστατών στην πορεία (4.10.2018) πρός το υπουργείο Εργασίας (Ο Π. Βαβουγιός δεύτερος από δεξιά)

Ο κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, ευχαρίστησε εκ μέρους της ΣΕΑ τον Παναγιώτη Βαβουγιό  που “όλα αυτά τα χρόνια βοήθησε, συνέβαλε, ενίσχυσε στην ενότητα και στην πάλη της ΣΕΑ των συνταξιουχικών οργανώσεων”. Και ο Δ. Κουμπούρης κατέληξε: “Και τον ευχαριστούμε που βρίσκεται εδώ για να συνεχίσει την πάλη ακριβώς για αυτό το σκοπό”».

Είχε μετεκπαιδευθεί στη Γαλλία με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και έχει υποβάλει μελέτες και προτάσεις για βελτίωση, εκσυγχρονισμό και απλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των Ελληνικών Ταχυδρομείων. Υπήρξε καθηγητής στη Σχολή Προσωπικού ΕΛΤΑ και συγγραφέας βιβλίων για τους σπουδαστές

Διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου και της Ομοσπονδίας Ταχυδρομικών Υπαλλήλων. Ήταν Εκδότης της εφημερίδας «Ταχυδρομικό Βήμα» και του περιοδικού «Ταχυδρομική Επιθεώρηση».

Ο Π. Βαβουγιός (δεύτερος από αριστερά) στην πανελλαδική διαμαρτυρία των συνταξιούχων στις 19.6.2014