Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Η αλχημεία της υπεράσπσης»

«Αν το δικαστήριο αποφασίσει ποινές χαμηλότερες των 8 ετών κάθειρξης για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα ή της απόπειρας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, αυτό θα οφείλεται σε επιλογή του ίδιου και όχι στον νέο Ποινικό Κώδικα» αναφέρει ο συνήγορος των Αιγύπτιων αλιεργατών, Θανάσης Καμπαγιάννης σε νέα ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ολόκληρη η ανάρτηση

Η υπεράσπιση καταφεύγει σε μια αλχημεία που το δικαστήριο πρέπει να διαγνώσει και να αποφύγει.
Η ανθρωποκτονία, με τον νέο Ποινικό Κώδικα, τιμωρείται με ισόβια κάθειρξη ή πρόσκαιρη κάθειρξη 10-15 έτη.
Η απόπειρα (άρθρο 42) και η συνέργεια (άρθρο 47) σε ένα αδίκημα τιμωρούνται με μειωμένη ποινή κατ’ άρθρο 83.
Το άρθρο 83 προβλέπει ως μειωμένη ποινή: α) αντί για ποινή ισόβιας κάθειρξης την πρόσκαιρη κάθειρξη (5-15 έτη), β) αντί για ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης 10-15 έτη την ποινή κάθειρξης έως οκτώ έτη (ή φυλάκιση άνω των δύο ετών).
Από τη στιγμή που η ανθρωποκτονία τιμωρείται και με ισόβια κάθειρξη, η μειωμένη ποινή (για απόπειρα ή συνέργεια σε ανθρωποκτονία) μπορεί να είναι από 2 έτη φυλάκισης μέχρι 15 έτη κάθειρξης.
Η αλχημεία της υπεράσπισης είναι ότι προβάλλει ως ανώτερη ποινή κάθειρξης για απόπειρα ή συνέργεια τα 8 έτη κάθειρξης.
Αυτή η ανάγνωση είναι λάθος, το συνομολόγησε αυτό εξάλλου η εισαγγελέας που πρότεινε 10 έτη κάθειρξης στον Πανταζή για απόπειρα ανθρωποκτονίας.
ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΟΥΜΕ ΑΠΛΑ: Αν το δικαστήριο αποφασίσει ποινές χαμηλότερες των 8 ετών κάθειρξης για τους συνεργούς της δολοφονίας Φύσσα ή της απόπειρας κατά του Αμπουζίντ Εμπάρακ, αυτό θα οφείλεται σε επιλογή του ίδιου και όχι στον νέο Ποινικό Κώδικα.