Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η αφρόκρεμα του ΝΑΤΟ παρούσα στο κρεσέντο προκλήσεων του Ερντογάν

Η είδηση πλέον είναι γνωστή εδώ και πολλές ώρες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας μιλώντας στη λήξη της πολυεθνικής άσκησης των τούρκικων Ενόπλων Δυνάμεων «EFES 2022» αναβάθμισε την επιθετικότητα της Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της κυριαρχίας της χώρας. Ωστόσο μία σημαντικότατη λεπτομέρεια της είδησης για την τουρκική άσκηση είτε αποσιωπάται είτε γίνεται προσπάθεια να περάσει «στα ψιλά» στα εγχώρια ΜΜΕ.

Στη συγκεκριμένη πολυεθνική άσκηση συμμετείχαν οι ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ συμμετείχαν με την 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών και με το αποβατικό «USS Arlington», το οποίο πριν μεταβεί στην Τουρκία, ελλιμενιζόταν στην Αλεξανδρούπολη, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Πού δηλαδή; Στη βάση που εγκαινίασε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ανανέωσε εις το διηνεκές τη λειτουργία της μόλις πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ με την ελεεινή ελληνοαμερικάνικη συμφωνία. Τι έλεγαν όλοι τους στον ελληνικό λαό; Ότι «η βάση θα αποτελεί ανάχωμα στην τουρκική επιθετικότητα». Τελικά, αντί για ανάχωμα η βάση αποτελεί μία προσωρινή στάση πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ για να συμμετέχουν – μεταξύ άλλων – και σε ασκήσεις της ΝΑΤΟικής Τουρκίας!

Στην άσκηση συμμετείχε η Γαλλία, με την οποία η έχει υπογραφεί η περίφημη ελληνογαλλική συμφωνία!

Στην άσκηση επίσης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, η Ιταλία, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία (κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ), Βοσνία – Ερζεγοβίνη (υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ). Μετά από όλα αυτά κατανοείται πλήρως γιατί ακόμα και το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας διαφημίζει την άσκηση «EFES 2022 »ως «μια σταθερή και ορατή έκφραση της συμβολής της Τουρκίας στην αποτρεπτική και αμυντική στάση του ΝΑΤΟ»!

Σε απλή μετάφραση: Οι αποβατικές ασκήσεις σε ελληνικά νησιά αποτελούν μέρος της αποτρεπτικής στάσης του ΝΑΤΟ!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μία φορά: Το ΝΑΤΟ δεν είναι «προστασία και ασφάλεια», έτσι όπως προβάλλεται από τους κυβερνητικούς και από άλλα κόμματα. Είναι παράγοντας αστάθειας και τροφοδοσίας της τουρκικής προκλητικότητας.

Κάλεσε την Ελλάδα «να συνέλθει» και να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά

Νέες απειλές κατά της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν ικανοποιήσει τις τουρκικές απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολυεθνικής άσκησης «Efes 2022».

Αποθρασυμένος από τη στάση των ΗΠΑ και χωρών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, που εκφράστηκε και με την ευρεία συμμετοχή δυνάμεών τους στην άσκηση, ο Ερντογάν κάλεσε ξανά την Ελλάδα «να σταματήσει να εξοπλίζει τα νησιά που είναι υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης και να ενεργήσει σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες».

Αναφερόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης μάλλον κάνει τουριστικά ταξίδια στα νησιά, με αυτό είναι αδύνατον να φτάσεις πουθενά», ενώ συμπλήρωσε: «Η Τουρκία δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τους νόμους κανενός, αλλά δεν παραβιάζει τα δικά της δικαιώματα και νόμους. Προειδοποιούμε την Ελλάδα να μείνει μακριά από όνειρα και πράξεις για τα οποία θα μετανιώσει, όπως πριν από έναν αιώνα, και να συνέλθει. Η Τουρκία δεν θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις που αναγνωρίζονται από τις διεθνείς συμφωνίες για τον εξοπλισμό των νησιών».

Αναφορικά με την άσκηση, ο Ερντογάν είπε ότι «σταδιακά εφαρμόζουμε την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα σύνορά μας με μια γραμμή ασφαλείας βάθους 30 χιλιομέτρων» και ισχυρίστηκε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να δημιουργηθούν διάδρομοι τρομοκρατίας στο κάτω μέρος των συνόρων της χώρας μας, σίγουρα θα συμπληρώσουμε τα τμήματα που λείπουν από τη γραμμή ασφαλείας μας».

Τον «χορό» των απειλών είχε ανοίξει νωρίτερα, σε δήλωσή του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υποστηρίζοντας ότι «η γειτονική μας Ελλάδα συνεχίζει τις επεκτατικές της πολιτικές» και συμπληρώνοντας ότι «οι προσπάθειες εξοπλισμού είναι μάταιες. Θα δώσουμε τις απαραίτητες απαντήσεις».

Πηγή: 902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου