Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Κούβα γιόρτασε τα 60 χρόνια από το θρίαμβο της Επανάστασης (+Φωτό)

Με μια μεγάλη πολιτική και πολιτιστική εκδήλωση στο Σαντιάγο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, η ηγεσία της Κούβας και πλήθος λαού γιόρτασαν χθες, 1 Γενάρη, την 60η επέτειο από το θρίαμβο της Κουβανικής Επανάστασης.

Στην εκδήλωση, που συμβολικά έλαβε χώρα στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιγένεια όπου βρίσκεται ο τάφος του Φιντέλ Κάστρο και άλλων επαναστατών, κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρώτος Γραμματέας του ΚΚ Κούβας και Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της χώρας Ραούλ Κάστρο. 

Ο Ραούλ Κάστρο έκανε αναφορά στο θρίαμβο της Επανάστασης ο οποίος, όπως επισήμανε, έγινε πραγματικότητα χάρη στις προσπάθειες και τις θυσίες πολλών νεαρών επαναστατών που είχαν την υποστήριξη του κουβανικού λαού, ενώ έκανε μνεία και στον Φρανκ Παϊς, τον επαναστάτη από το Σαντιάγο που δολοφονήθηκε σε ηλικία μόλις 22 χρόνων. 

«Η αισιοδοξία και η χαρά του Φιντέλ για τη νίκη συνεχίζουν να υπάρχουν και σήμερα στην κουβανική επαναστατική διαδικασία που συνεχίζει να είναι νέα και φρέσκια» σημείωσε ο Ραούλ, προσθέτοντας ότι «η διαδικασία μεταφοράς των βασικών καθηκόντων της επανάστασης στις νεότερες γενιές πηγαίνει πολύ καλά».

Υπογράμμισε πως «μαζί με τον ηρωϊκό λαό της Κούβας, αισθανόμαστε βαθιά ευχαρίστηση και αυτοπεποίθηση όταν βλέπουμε με τα ίδια μας τα μάτια ότι οι νεότερες γενιές συνεχίζουν τον στόχο της οικοδόμησης του σοσιαλισμού, που μόνο αυτό εγγυάται την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία μας».

3-1

Cuba Raul

Ο κουβανός ηγέτης κατηγόρησε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών για την συνεχιζόμενη παρεμβατική πολιτική της ενάντια στην Κούβα, σημειώνοντας πως οι ιμπεριαλιστές δεν σταμάτησαν να επιχειρούν την υπονόμευση της Επανάστασης από το 1959 μέχρι σήμερα. Ο Ραούλ θύμισε ότι η Κουβανική Επανάσταση επέζησε των προσπαθειών 12 κυβερνήσεων των ΗΠΑ που δεν σταμάτησαν να προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα, ενώ προειδοποίησε ότι η κυβέρνηση Τραμπ «συνεχίζει το δρόμο της ανοιχτής σύγκρουσης με την Κούβα επικαλούμενη το σκοτεινό Δόγμα Μονρόε».

Ο Ραούλ κατηγόρησε την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι «διαδίδει νέες συκοφαντίες ενάντια στην Κούβα», όπως επίσης και ενάντια σε χώρες όπως η Βενεζουέλα και η Νικαράγουα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πηγή των δεινών για τους λαούς της περιοχής είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που προέρχονται από κύκλους των ΗΠΑ αλλά και διεθνείς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ο κουβανός επαναστάτης υπογράμμισε ότι η Κούβα επιθυμεί την ύπαρξη πολιτισμένων σχέσεων αμοιβαίου σεβασμού με τις ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο ότι οι απειλές της Ουάσινγκτον δεν πρόκειται να φοβίσουν τον κουβανικό λαό. Παράλληλα υπογράμμισε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η ενότητα και αλληλεγγύη μεταξύ των λαών της ηπείρου καθώς «η επανάσταση είναι σύμβολο ανεξαρτησίας, αντίστασης, αλτρουϊσμού και διεθνισμού». 

Πέραν της εκδήλωσης στο Σαντιάγο, πλήθος πολιτικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων έλαβαν χώρα σε όλη την επικράτεια με κουβανούς κάθε ηλικίας να γιορτάζουν την 60η επέτειο της Επανάστασης. 

2-1

7-1

10-1

b091e6cdf952df5a790d5891799e334c_XL

11

Cuba 1