Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η σημαία του ΚΚΕ στην κορυφή του Γράμμου (VIDEO)

Περιηγήσεις σε τόπους εποποιίας του ΔΣΕ, περιελάμβανε η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων της κατασκήνωσης που διοργανώνουν στο Νεστόριο Καστοριάς οι Οργανώσεις Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η σημερινή ημέρα περιελάβανε ένα πλούσιο πρόγραμμα με επίκεντρο την τεράστια ιστορία που γράφτηκε στον Γράμμο τόσο την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης, όσο και τα χρόνια της εποποιΐας του ΔΣΕ.

Οι κατασκηνωτές, μέλη και φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ όλων των ηλικιών είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ, να περιηγηθούν στη «Νοσοκομειούπολη» του Γράμμου και να δοκιμάσουν τις αντοχές στους στην ανάβαση στο «2520» την ψηλότερη κορυφή του βουνού, ενώ το απόγευμα, συμμετείχαν σε ξεναγήσεις στο Μουσείο των ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΔΣΕ στο Νεστόριο.

Στο «2520» η σημαία του ΚΚΕ

Η πρώτη ομάδα κατασκηνωτών ξεκίνησε νωρίς το πρωί, εκμεταλλευόμενη πλήρως τον πολύ καλό καιρό για να «κατακτήσει» το «2520», την τέταρτη ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, εκεί όπου οι μαχητές και οι μαχήτριες του ΔΣΕ έδωσαν μερικές από τις πιο σκληρές μάχες στον αγώνα ενάντια στην εγχώρια αστική τάξη αλλά και τους Βρετανούς και Αμερικάνους ιμπεριαλιστές.

Με οδηγό τον Θωμά Νταούτη από το Νεστόριο, μέσα σε λίγες ώρες -και τα απαραίτητα διαλείμματα- κατάφεραν να υψώσουν τη σημαία του Κόμματος στη κορυφή, δίπλα σε απομεινάρια των θαλάμων και πολυβολείων του Δημοκρατικού Στρατού, από όπου ο αέρας ταξίδεψε στις πλαγιές του Γράμμου τα συνθήματα «Οι μαχητές του Γράμμου δε λύγισαν ποτέ, δόξα και τιμή στο ΚΚΕ» και «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στη πρωτοπορία».

Εκεί, ο Κωνσταντίνος Χατζηδαμιανός, Γραμματέας της ΤΕ Καστοριάς – Βοϊου του ΚΚΕ, μετέφερε ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τον αγώνα του ΔΣΕ που δόθηκε στα μέρη αυτά, τις μεγάλες μάχες, αλλά και για τον χαρακτήρα της πάλης του ΔΣΕ ενάντια στην εκμετάλλευση.

902.gr

Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στο Νεστόριο: Το ΚΚΕ παραμένει και σήμερα η δύναμη του λαού