Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Δ. Κουτσούμπας στα εγκαίνια του Μουσείου ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στο Νεστόριο: Το ΚΚΕ παραμένει και σήμερα η δύναμη του λαού

«Το ΚΚΕ παρα­μέ­νει και σήμε­ρα η δύνα­μη του λαού, για­τί δεν μπαί­νει στο μαντρί της κάλ­πι­κης “εθνι­κής συνεν­νό­η­σης”, δεν υπα­κού­ει στον εχθρι­κό για τον λαό αστι­κό σχε­δια­σμό», τόνι­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας της Κεντρι­κής Επι­τρο­πής του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας, μιλώ­ντας σήμε­ρα το πρωί στην εκδή­λω­ση για τα εγκαί­νια του Μου­σεί­ου- Μνη­μεί­ου ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΔΣΕ στο Νεστό­ριο Καστοριάς.

«Το σημε­ρι­νό μας κάλε­σμα για αγω­νι­στι­κή συμπό­ρευ­ση με το ΚΚΕ έρχε­ται από μακριά, πατά στην ιστο­ρι­κή εμπει­ρία και στη γνώ­ση πως μόνο ο λαός μπο­ρεί να σώσει τον λαό, βαδί­ζο­ντας στον δρό­μο της ανα­τρο­πής», επι­σή­μα­νε ο κ. Κουτσούμπας.

nestorio9

Ευχα­ρι­στώ­ντας τον Χαρί­ση Του­τού­νη για την προ­σφο­ρά του προ­κει­μέ­νου να δημιουρ­γη­θεί το μου­σείο «στη μνή­μη των αγω­νι­στών γονιών του» και «για να τιμη­θεί ο αγώ­νας του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στον οποίο ο λαός της περιο­χής είχε πρω­το­πό­ρα συμ­βο­λή», αλλά και «όσους συνέ­βα­λαν με την οικο­νο­μι­κή στή­ρι­ξη, την προ­σφο­ρά υλι­κών και την εξει­δι­κευ­μέ­νη εργα­σία», ο κ. Κου­τσού­μπας υπο­γράμ­μι­σε πως «η ανι­διο­τε­λής και αθό­ρυ­βη προ­σφο­ρά, δεί­χνει πώς ο αγώ­νας του ΚΚΕ για να ξημε­ρώ­σουν καλύ­τε­ρες μέρες, εμπνέ­ει πολύ περισ­σό­τε­ρους, πέρα από τον κύκλο των μελών και των φίλων του» και «απο­δει­κνύ­ει πως ο αγώ­νας της ΕΑΜι­κής αντί­στα­σης και του ΔΣΕ, έχει αφή­σει ισχυ­ρό απο­τύ­πω­μα στη μεγά­λη πλειο­ψη­φία του λαού».

nestorio8

«Όλα αυτά τα χρό­νια, ακό­μα πιο έντο­να με αφορ­μή την επέ­τειο των 100 χρό­νων του κόμ­μα­τός μας, ανα­δεί­ξα­με την παρου­σία του ΚΚΕ ως φορέα και­νο­τό­μων ιδε­ών, ως πρω­το­πό­ρας οργα­νω­μέ­νης δύνα­μης, που εμπνέ­ε­ται από την κοι­νω­νία χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρω­πο. Για αυτό με αυτα­πάρ­νη­ση και αυτο­θυ­σία μπαί­νει μπρο­στά σε όλες τις συν­θή­κες, για να υπε­ρα­σπι­στεί τη ζωή και τα δικαιώ­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης, της νεο­λαί­ας, των ανθρώ­πων του μόχθου της πόλης και της υπαί­θρου. Με μνη­μεία, μου­σεία, εκδό­σεις, ανα­δει­κνύ­ου­με τους ηρω­ι­κούς αγώ­νες, τη δρά­ση ανθρώ­πων του λαού που εμπνεύ­στη­καν από το ΚΚΕ και πήραν τις τύχες τους στα χέρια τους. Αυτούς τους χιλιά­δες αγω­νι­στές, θέλου­με να τιμή­σου­με με ένα δίκτυο τόπων μνή­μης, τιμής, μα και γνώ­σης», είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

nestorio6

Ανα­φε­ρό­με­νος στους λόγους που το Μνη­μείο-Μου­σείο που εγκαι­νιά­στη­κε βρί­σκε­ται στο Νεστό­ριο μίλη­σε για το «ανταρ­το­χώ­ρι, που έβγα­λε 600 αντάρ­τες στον ΕΛΑΣ, και εκα­το­ντά­δες επί­σης στο ΔΣΕ» και «μαζί με τα γύρω χωριά εκα­το­ντά­δες έδω­σαν τη ζωή τους, στο ΕΑΜ, στον ΕΛΑΣ, στο ΔΣΕ, στην παρα­νο­μία, στις φυλα­κές και εξορίες».

«Αυτό το μνη­μείο εδώ στις προ­σβά­σεις του Γράμ­μου, στα βου­νά που κορυ­φώ­θη­κε η ταξι­κή σύγκρου­ση στα χρό­νια 1946–49, απο­τε­λεί οφει­λό­με­νη τιμή στους αγω­νι­στές μα και εφαλ­τή­ριο γνώ­σης, γνω­ρι­μί­ας με την ιστο­ρι­κή αλή­θεια, ανα­ζή­τη­σης και εξα­γω­γής συμπε­ρα­σμά­των. Πιστεύ­ου­με πως το όμορ­φο Νεστό­ριο, με τους χιλιά­δες επι­σκέ­πτες, δεν είναι πια το ίδιο, αφού το Μνη­μείο και Μου­σείο, θα ανα­δει­κνύ­ει τη μεγά­λη ιστο­ρία αυτού του τόπου και των ανθρώ­πων του στη συνε­χή πάλη για τη λευ­τε­ριά του. Απο­τε­λεί ένα παρά­δειγ­μα, όπου μπο­ρεί ο καθέ­νας και η καθε­μιά να ανα­λο­γι­στεί πώς σε κρί­σι­μες περιό­δους, σε καμπές τις ιστο­ρί­ας, οι καθη­με­ρι­νοί άνθρω­ποι με τις σκο­τού­ρες της βιο­πά­λης, με τους μικρο­συμ­βι­βα­σμούς τους και την ατέ­λειω­τη υπο­μο­νή τους, γίνο­νται πρω­τα­γω­νι­στές της ιστο­ρί­ας», υπο­γράμ­μι­σε ο κ.Κουτσούμπας.

nestorio3

Παρα­τή­ρη­σε δε ότι «η πάλη στα χρό­νια 40–49 μας δεί­χνει πόσο σημα­ντι­κό είναι να παλεύ­εις ενά­ντια στους νόμους του κρά­τους, που δεν είναι δικό σου κρά­τος», καθώς «νόμος ήταν η κατο­χή, νόμος τα ξερο­νή­σια» και «οι σύντρο­φοί μας, συνο­λι­κά ο λαός, το πάλε­ψαν, νίκη­σαν τους κατα­κτη­τές, πήγαν μέχρι εκεί που μπο­ρού­σαν με τα δεδο­μέ­να εκεί­νης της επο­χής, την πάλη κόντρα στην αστι­κή τάξη και τους συμ­μά­χους της».

nestorio1

«Συνε­χί­ζου­με σε αυτή την πάλη. Με όπλο και την ακρι­βο­πλη­ρω­μέ­νη σε αίμα και θυσί­ες ιστο­ρι­κή εμπει­ρία και την επα­να­στα­τι­κή θεω­ρία, δεν θρη­νο­λο­γού­με για τους χαμέ­νους αγώ­νες του χθες. Τους αντι­με­τω­πί­ζου­με ως προ­ε­όρ­τιο των νικη­φό­ρων αγώ­νων του μέλ­λο­ντος. Είναι η Ιστο­ρία αυτή που μας δεί­χνει πως η μόνη δύνα­μη που ένω­σε τον λαό σε εκεί­νον τον τιτά­νιο αγώ­να ήταν το ΚΚΕ. Το κάλε­σμα του για αντί­στα­ση δεν ήταν προ­ϊ­όν της στιγ­μής. Ήταν η σπο­ρά χρό­νων και χρό­νων πίσω, που είχε έρθει η ώρα να καρ­πί­σει», κατέ­λη­ξε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο