Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Ταϊπέι αναφέρει τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα κινεζική εισβολή στη ζώνη αεροπορικής άμυνάς της

Η Κίνα ανέπτυξε 71 πολεμικά αεροπλάνα, μεταξύ των οποίων 60 καταδιωκτικά, στη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων αυτό το σαββατοκύριακο γύρω από την Ταϊβάν, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ταϊπέι και το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του νησιού Central News Agency μετέδωσε πως ήταν η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα εισβολή της κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας στη ζώνη αεροπορικής άμυνας της Ταϊβάν.

Το Πεκίνο ανακοίνωσε πως διεξήγαγε χθες, Κυριακή, στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στην Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί, σε απάντηση στις «προκλήσεις» και τη «συνεργία» ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις αρχές του νησιού.

Σε μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter, η Ταϊβάν ανέφερε πως 60 καταδιωκτικά αεροπλάνα πήραν μέρος στις ασκήσεις, μεταξύ των οποιών έξι SU-30, που είναι από τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη που διαθέτει η Κίνα.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε εξάλλου πως 47 από τα αεροπλάνα αυτά διείσδυσαν μέσα στη ζώνη αεροπορικής άμυνας του νησιού. Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων του Γαλλικού Πρακτορείου, ήταν η τρίτη μεγαλύτερη ημερήσια επιδρομή που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν, η οποία έχει 24 εκατ. κατοίκους, μία από τις επαρχίες της, την οποία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επανενώσει με το υπόλοιπο έδαφός της μετά το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949.

Βλέπει με δυσαρέσκεια την προσέγγιση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στις αρχές της Ταϊβάν και τις ΗΠΑ, οι οποίες παρέχουν εδώ και δεκαετίες στο νησί στρατιωτική υποστήριξη έναντι του Πεκίνου.

Το Πεκίνο δεν διευκρίνισε τον αριθμό των αεροσκαφών που κινητοποιήθηκαν για τα χθεσινά γυμνάσια ούτε την ακριβή τοποθεσία των γυμνασίων αυτών.

Τα δεδομένα του ταϊβανικού υπουργείου Άμυνας δείχνουν πως οι περισσότερες εισβολές αφορούσαν τη νοτιοδυτική κορυφή της ζώνης αναγνώρισης αεροπορικής άμυνας (Αir Defense Identification Zone, ADIZ).

Μερικά κινεζικά αεροπλάνα πέρασαν επίσης τη «μέση γραμμή» κατά μήκος του στενού της Ταϊβάν.

Η ADIZ είναι μια περιοχή την οποία μονομερώς, και με την κάλυψη των ΗΠΑ, η Ταϊβάν έχει οριοθετήσει και επιχειρεί να ασκήσει έλεγχο. Οι αιτιάσεις της επεκτείνονται πέραν από τον καθεαυτό εναέριο χώρο της νήσου, περιλαμβάνοντας και τμήμα του εναέριου χώρου της ηπειρωτικής Κίνας.

Πηγή: ΑΠΕ

Ναζίμ Χικμέτ Ποιήματα εκλογή από το έργο του