Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Τουρκία ιεραρχεί ψηλά την ισχυροποίησή της «σε κάθε επίπεδο»

✴️  ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ – ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ο Ερντογάν στα εγκαίνια της νέας κορβέτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού

Ο Ερντογάν στα εγκαίνια της νέας κορβέτας “Kınalıada” του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού


Νέα μηνύματα προς «εταίρους» και αντιπάλους στέλνει η τουρκική αστική τάξη, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν να εκφράζει ετοιμότητα «αναμέτρησης» με κάθε δυνατό τρόπο, με φόντο την όξυνση γεωπολιτικών και ενεργειακών ανταγωνισμών σε όλη τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.Μιλώντας στα εγκαίνια της νέας κορβέτας του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού «Κιναλιαντά» («Πρώτη»), σε ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης, ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι «αυτά που συμβαίνουν τελευταία στον κόσμο και στη Μεσόγειο είναι σημάδια ότι πρέπει να γίνουμε ακόμη πιο ισχυροί σε κάθε επίπεδο… Μας κάνουν υπερήφανους ο στόλος, η πειθαρχία και οι ικανότητες του Πολεμικού μας Ναυτικού».

Kınalıada Deniz Kuvvetlerine 2

➕  Σημειωτέον ότι η «Κιναλιαντά», που έχει πάρει το όνομά της από ένα από τα 4 Πριγκιποννήσια που βρίσκονται νότια της Κωνσταντινούπολης, έχει μήκος 99,5μ, πλάτος 14,4μ και τα ηλεκτρονικά της συστήματα τα έχουν σχεδιάσει Τούρκοι μηχανικοί.

➕  Η νέα κορβέτα θα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους «Atmaca», επίσης τουρκικής κατασκευής

Kınalıada Deniz Kuvvetlerine 1

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι «η Τουρκία σήμερα είναι ανάμεσα στις 10 χώρες στον κόσμο που έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει με δικές της δυνάμεις πολεμικό πλοίο» και τόνισε ότι καταστάσεις όπως τα εμπόδια που οι ΗΠΑ βάζουν στην Τουρκία, με τα σχέδια «αποκλεισμού» της από το πρόγραμμα των «F-35», κάνουν την Τουρκία πιο αποφασιστική. «Οπως φτιάξαμε “drones” και ελικόπτερα, έτσι θα φτιάξουμε και το δικό μας μαχητικό αεροσκάφος. Η ώρα ζυγώνει. Οταν ξυπνούν τον γίγαντα, θα υποστούν και τις συνέπειες», τόνισε χαρακτηριστικά.

ERDOGAN

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος ηγέτης αναφέρθηκε για δεύτερη φορά το τελευταίο 5ήμερο στη Ναυμαχία της Πρέβεζας – που έγινε το 1538 και θεωρείται χαρακτηριστική για το πώς η οθωμανική αυτοκρατορία επικράτησε των αντιπάλων της σε διάφορες ιστορικές περιόδους – και επισήμανε ότι η Τουρκία επιδιώκει να είναι εντελώς ανεξάρτητη στον αμυντικό τομέα με ορίζοντα το 2023, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.

✔️  Στην ίδια εκδήλωση έκανε παρέμβαση και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ, που αναφέρθηκε ξανά στη «Γαλάζια Πατρίδα» που οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας πρέπει να υπερασπιστούν.

Kınalıada Deniz Kuvvetlerine 3

Στο μεταξύ, σε δικές του δηλώσεις, χτες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως «κάθε τρυπάνι που χτυπάμε υπόγεια είναι υπογραφή για το φωτεινό μέλλον της Τουρκίας. Κάτω από αυτή την υπογραφή υπάρχει ο μόχθος και η πίστη των 82 εκατομμυρίων (Τούρκων)». Είπε ότι «σήμερα με 4 πλοία η σημαία μας κυματίζει σε κάθε σπιθαμή της Ανατολικής Μεσογείου. Οι ομάδες μας δουλεύουν με μεγάλη αφοσίωση μέρα – νύχτα για να δώσουν τα χαρμόσυνα νέα στο λαό μας. Το “Γιαβούζ” τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει τη γεώτρησή του στο νέο του σημείο. Και το “Ορούτς Ρέις” ολοκλήρωσε το 30% της εργασίας του στη δική του περιοχή ανατολικά της Αττάλειας. Και το “Φατίχ” αυτήν τη στιγμή έφτασε κάτω από τα 4 χιλιάδες μέτρα».

Το Κυπριακό

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επαφές γύρω από το ενδεχόμενο επανέναρξης νέου γύρου συνομιλιών στο Κυπριακό. Χτες, ο γγ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνάντησε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του Οργανισμού, τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (αντίστοιχα την Παρασκευή συνάντησε και τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη).

✔️  Σε δηλώσεις του, ο Ακιντζί χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συνάντηση με τον Γκουτέρες και χαρακτηρίζοντας «θολή» τη στάση της «ελληνοκυπριακής πλευράς» μίλησε για «ασάφειες» που «πρέπει να παραμείνουν στην άκρη και οι στόχοι να είναι σαφείς». Είπε ότι ο γγ του ΟΗΕ έχει διάθεση να αναλάβει νέα πρωτοβουλία, αλλά ότι δεν μπορεί να πει αν πήρε απόφαση για τριμερή ή πενταμερή διάσκεψη. Μεταξύ άλλων, επανέλαβε ότι «δεδομένου ότι η πολιτική ισότητα είναι σαφής, η εκ περιτροπής προεδρία και η ενεργός συμμετοχή στις αποφάσεις δεν πρέπει να αποτελούν αντικείμενο συζήτησης», ενώ επιμένοντας ότι «η στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς» δεν είναι ελπιδοφόρα, υποστήριξε ότι πρέπει να σχεδιαστεί μια καλά σχεδιασμένη, «κλειστή διαδικασία» (με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα), απορρίπτοντας εκ προοιμίου μια νέα αποτυχία.

  • Το ρωσικό πρακτορείο «Ρία Νόβοστι» μετέδωσε ξανά ότι Ρωσία και Τουρκία συνεχίζουν τις συνομιλίες για να αγοράσει η Αγκυρα και ρωσικά μαχητικά «Su-35» (μετά τους πυραύλους «S-400») στην Τουρκία. Σε δηλώσεις του στο πρακτορείο, ο διευθυντής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας για θέματα στρατιωτικο-τεχνολογικής συνεργασίας Ντμίτρι Σουγκάγεφ υποστήριξε ότι οι ρωσικοί «S-400» που αγόρασε η Τουρκία «δεν συνιστούν απειλή για την Ελλάδα», με το επιχείρημα ότι …πρόκειται για σύστημα που προορίζεται για υπεράσπιση του εναέριου χώρου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΥ – ΚΥΠΡΟΥ
Σε πρώτο πλάνο η «αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων»

  • Ενώ η Άγκυρα διαμηνύει ότι κάθε πρωτοβουλία που την «παραμελεί» θα αποτύχει και καλεί σε συνεργασία που συνυπολογίζει «τις πραγματικότητες»

 

Νέα ώθηση στις αντιλαϊκές διεργασίες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο αναμένεται να δώσει η επόμενη τριμερής Σύνοδος Αιγύπτου – Ελλάδας – Κύπρου, που θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Οκτώβρη.

Από τη συνάντηση των υπουργών
Από τη συνάντηση των υπουργών

Ενόψει της Συνόδου, οι ΥΠΕΞ των τριών χωρών συναντήθηκαν στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ. Σε Κοινή Δήλωση που εκδόθηκε, εκφράζεται ικανοποίηση «αναφορικά με την ήδη επιτευχθείσα πρόοδο στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας, καθώς και τη δέσμευσή τους για εντατικοποίησή της». Οι ΥΠΕΞ στάθηκαν «ειδικότερα» στις «κοινές προκλήσεις και προοπτικές στον ενεργειακό τομέα» και «χαιρέτισαν την ίδρυση του Φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο» (σ.σ. συμμετέχουν Ισραήλ – Αίγυπτος – Ελλάδα – Ιταλία – Κύπρος – Ιορδανία, αλλά και Παλαιστίνη, ενώ στην τελευταία συνάντηση πήρε μέρος και ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας), υπογραμμίζοντας τη δυναμική του να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου σε αυτόν τον τομέα».

Αναγνωρίζοντας ειδικά το ρόλο που η τουρκική πλουτοκρατία μπορεί και πρέπει να αναλάβει σε μια σειρά από διευθετήσεις, οι ΥΠΕΞ «απηύθυναν έκκληση στην Τουρκία να συμβάλει εποικοδομητικά και με συγκεκριμένους όρους στην επανέναρξη διαπραγματεύσεων, διαρθρωμένων και προσανατολισμένων σε αποτελέσματα, για μια συνολική και βιώσιμη επίλυση του κυπριακού ζητήματος», μοιράζοντας και ευχολόγια για σεβασμό των «αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ», διασφάλισης «της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας, εδαφικής ακεραιότητας και ασφάλειας» της Κύπρου κ.λπ.

Την ίδια στιγμή, στο πλαίσιο αυτού του σύνθετου αντιλαϊκού παζαριού, οι ΥΠΕΞ «καταδίκασαν τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο», για τις οποίες εκτίμησαν ότι «υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίτευξη βιώσιμης, συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος και αποσταθεροποιούν ακόμη περισσότερο την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Οι ΥΠΕΞ συζήτησαν μεταξύ άλλων για το Μεσανατολικό, τη Συρία και τη Λιβύη, και «συμφώνησαν ότι η ενισχυμένη και συντονισμένη περιφερειακή συνεργασία είναι ύψιστης σημασίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών προκλήσεων».

Από τη μεριά της η Αγκυρα αντέδρασε με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της, μιλώντας για «ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας». Εκφράζοντας ουσιαστικά τη δυσαρέσκειά της για την ανάπτυξη πολυμερών συνεργασιών στις οποίες – προς το παρόν – δεν συμμετέχει, η Αγκυρα κατηγορεί Αθήνα και Λευκωσία ότι προσπαθούν «το τελευταίο διάστημα να εμπλέξουν χώρες της ΕΕ, καθώς και χώρες της περιοχής, στις μαξιμαλιστικές εθνικές πολιτικές τους, αντίθετα με το Διεθνές Δίκαιο» και «δεν υπηρετούν την ειρήνη και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρεται ότι «οι χώρες της περιοχής δεν έχουν ούτε αρμοδιότητες, ούτε ευθύνες, ούτε και λόγο στα προβλήματα του Αιγαίου και στο Κυπριακό». Ιδιαίτερα χαρακτηριστική είναι πάντως και η επισήμανση ότι «δεν έχουν καμία πιθανότητα επιτυχίας βήματα πολιτικής σκοπιμότητας που στοχεύουν στην παραμέληση και απομόνωση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Επιπλέον η Ελλάδα, ενώ μας στέλνει μηνύματα συνεργασίας, από την άλλη καταδεικνύει την ανειλικρίνειά της με τους ανυπόστατους ισχυρισμούς εναντίον της χώρας μας». Η ανακοίνωση καταλήγει με κάλεσμα στις χώρες της περιοχής «να αντιμετωπίσουν τις πολιτικές, οικονομικές και γεωγραφικές πραγματικότητες της περιοχής και να ακολουθήσουν πολιτικές που να συμβαδίζουν με αυτές τις πολιτικές πραγματικότητες».