Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθούν τα συστήματα μετά το παγκόσμιο μπλακ άουτ

Θα χρειαστούν μέρες για να αποκατασταθούν πλήρως τα συστήματα, μετά το πρόβλημα που εμφανίστηκε στο λογισμικό ασφαλείας της εταιρεία κυβερνοασφάλειας «Crowdstrike», το οποίο χρησιμοποιείται σε διακομιστές της «Microsoft».

Η βλάβη προκάλεσε κατάρρευση των πληροφοριακών συστημάτων παγκοσμίως, δημιουργώντας μπλακ άουτ στις αερομεταφορές, στα νοσοκομεία, στις τράπεζες, στα μέσα ενημέρωσης, σε εταιρείες και κρατικές υπηρεσίες.

Εμπειρογνώμονες του κλάδου, αποδίδουν τη βλάβη σε μια ενημέρωση ρουτίνας του λογισμικού κυβερνοασφάλειας της CrowdStrike, που -κατά τα λεγόμενα τους- δεν είχε υποβληθεί σε επαρκείς ποιοτικούς ελέγχους προτού κυκλοφορήσει.

Η νεότερη έκδοση του λογισμικού «Falcon Sensor» υποτίθεται ότι θα καθιστούσε ασφαλέστερα τα συστήματα των πελατών της CrowdStrike, επικαιροποιώντας τις απειλές από τις οποίες τα προστατεύει. Ωστόσο, ο ελαττωματικός κώδικας στα αρχεία ενημέρωσης, προκάλεσε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνολογικά μπλακ άουτ των τελευταίων ετών, πλήττοντας εταιρείες που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Windows της Microsoft.

Πάνω από το 50% των μεγαλύτερων εταιρειών στις ΗΠΑ, ακόμη και η ομοσπονδιακή υπηρεσία κυβερνοασφάλειας (CISA), χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο λογισμικό.

Μεγάλοι αερομεταφορείς των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των American Airlines, Delta Air Lines και United Airlines διέκοψαν τις πτήσεις το πρωί της Παρασκευής, επικαλούμενες προβλήματα επικοινωνίας. Στο αεροδρόμιο του Βερολίνου διακόπηκαν προσωρινά όλες οι πτήσεις. Σε όλο τον κόσμο οι αεροπορικές εταιρείες αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα.

Το βρετανικό Sky News ξανάρχισε να εκπέμπει έπειτα από πολύωρη διακοπή, αλλά ορισμένες από τις υπηρεσίες του δεν ήταν διαθέσιμες. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας δήλωσε ότι έπεσε το σύστημα στις κρατήσεις των ιατρικών ραντεβού και τα αρχεία ασθενών. Αρκετά νοσοκομεία στην Ολλανδία αναγκάστηκαν να περιορίσουν τις λειτουργίες τους, ενώ δύο νοσοκομεία στις πόλεις Λύμπεκ και Κίελο της Γερμανίας ακύρωσαν τις μη επείγουσες επεμβάσεις που είχαν προγραμματιστεί.

Πηγή: 902.gr