Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεία Κοινωνία: Επιστήμη ή Σκοταδισμός;

Το ζήτημα του αν «μεταδίδεται ή όχι ο κορωνοϊός» μέσω της θείας κοινωνίας είναι εξαιρετικά σοβαρό για να ερμηνεύεται με όρους μεταφυσικής. Δεν αφορά μόνο την Εκκλησία, τους πιστούς και όσους θέλουν να πάνε να κοινωνήσουν. Αφορά το σύνολο της κοινωνίας, θρήσκους και άθεους, χριστιανούς και μη.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή αφορά το σύνολο της κοινωνίας και όχι μονάχα τους θρήσκους, την πρώτη και τελευταία λέξη πρέπει την έχει η επιστήμη. Καμία εκκλησιαστική, θρησκευτική ή άλλη μεταφυσική εξήγηση δεν έχει θέση σε ζήτημα που άπτεται της δημόσιας υγείας.

Απόψεις όπως αυτή που εξέφρασε δημόσια, τόσο παλαιότερα όσο και πριν δυο μέρες, η λοιμωξιολόγος Ελένη Γιαμαρέλλου είναι και απαράδεκτες και, πολύ περισσότερο, επικίνδυνες. Και αυτό διότι είναι άλλο πράγμα να διαδίδει σκοταδιστικές αντιλήψεις ο Αμβρόσιος και ο Μητροπολίτης Μόρφου και άλλο αυτές να ακούγονται από στόμα γιατρού, ανθρώπου που έχει διδαχθεί και εξασκεί την επιστήμη και όχι μεταφυσικά «μυστήρια».

Οι δηλώσεις Γιαμαρέλλου μας γυρίζουν στο Μεσαίωνα. Συνιστούν ντροπή και πρόκληση για την ιατρική κοινότητα, η οποία οφείλει μέσα από τα αρμόδια όργανα της (Ιατρικός Σύλλογος, κλπ) να πάρει θέση. 

Να καταδικάσει τον σκοταδισμό και να υπερασπιστεί την επιστήμη και τον ορθολογιστικό τρόπο σκέψης.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο η ΟΕΝΓΕ είχε τοποθετηθεί σχετικά με τέτοιες αντεπιστημονικές τοποθετήσεις, σε ανακοίνωση που επισήμαινε μεταξύ άλλων:

«Οπως έχει ήδη τονιστεί, η μετάδοση των τρεχουσών εποχικών ιώσεων αναπνευστικού (κορονοϊού και γρίπης) γίνεται με σταγονίδια που εκπέμπονται από τη στοματοφαρυγγική κοιλότητα και τη μύτη πασχόντων. Γι’ αυτό συνιστώνται τα αναγκαία προφυλακτικά μέτρα. Οι συστάσεις αυτές φυσικά και δεν περιλαμβάνουν εξαιρέσεις για λόγους θρησκευτικούς, μυστηριακούς ή μεταφυσικούς (…) Είναι απαράδεκτο να σιωπούν για τέτοιες αντιεπιστημονικές δηλώσεις τόσο η ηγεσία του αρμόδιου κρατικού οργανισμού (ΕΟΔΥ) όσο και η ηγεσία του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ)».