Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Δυναμική συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική που σπέρνει φτώχεια, ακρίβεια, πολέμους

Μεγάλη συγκέντρωση εργατικών σωματείων πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Αγαλμα του Βενιζέλου ενάντια στην πολιτική που τσακίζει τη ζωή της εργατικής τάξης και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους στη δουλειά, την υγεία, τη μόρφωση των παιδιών τους και την απεμπλοκή της χώρας απο τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Με μοτοπορεία και κορναρίσματα έφθασαν από την προσυγκέντρωση οι εργαζόμενοι της e-food που έγιναν δεκτοί στο Αγαλμα του Βενιζέλου με συνθήματα και χειροκροτήματα από εργαζόμενους άλλων κλάδων.

«Να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα, η υγεία του λαού – Οχι άλλες θυσίες για τα κέρδη τους» αναγράφει το πανό του ΣΕΤΕΠΕ.

Τη δική τους παρουσία έχουν στο συλλαλητήριο οι υγειονομικοί με το πανό της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης να γράφει το σύνθημα: «Οχι στην εμπορευματοποίηση του ΕΣΥ, Οχι σε αναστολές – απολύσεις υγειονομικών, Αμεση ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές, μόνιμες προσλήψεις». 

Στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα του Βενιζέλου ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, ενάντια στην ακρίβεια, για την προστασία του λαού και του εισοδήματός του, η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αγγελο Γεράκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, ο οποίος αναφερόμενος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία επισήμανε:

«Τα ταξικά σωματεία, οι μαζικοί λαϊκοί φορείς της πόλης μας δυναμώνουμε την πάλη μας για να μην εμπλακεί με κανένα τρόπο η πατρίδα μας στον πόλεμο. Να μη δοθεί καμία διευκόλυνση στους μακελάρηδες των λαών. Να μην συμμετέχει ούτε ένας Έλληνας στρατιωτικός σε πολεμικές επιχειρήσεις. Πρώτα από όλα να ξεκουμπιστούν εδώ και τώρα όλες οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα. Καμία επανάπαυση! Το λαϊκό εργατικό κίνημα να μπει μπροστά για να απεμπλακεί η χώρα μας από τα Νατοϊκά σχέδια» (…) Να ξεκουμπιστεί από την πόλη μας το Νατοϊκό στρατηγείο που λερώνει τη Θεσσαλονίκη. Ούτε σπιθαμή γης στους φονιάδες των λαών».

Αναφερόμενος στους αγώνες των εργαζομένων στην e-food, την COSCO, τα Πετρέλαια Καβάλας, τη Λάρκο, υπογράμμισε πως «Όλες αυτές οι μάχες αποδεικνύουν στην πράξη πως μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό. Εστίες αντίστασης ξεπηδάνε σε εργοστάσια, αποθήκες, καταστήματα. Αυτές οι εστίες να γίνουν φωτιά που θα κάψει την αντιλαϊκή πολιτική τους, να κάνει στάχτη τα σχέδια τους για τη ζωή που μας έχουν ετοιμάσει».

Καταλήγοντας κάλεσε σε κλιμάκωση του αγώνα για τα δικαιώματα του λαού τονίζοντας: «Το σημερινό μεγάλο συλλαλητήριο είναι ένας ακόμα σπουδαίος σταθμός στη μάχη για ζωή και δουλειά με δικαιώματα. Τώρα να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να κλιμακώσουμε την πάλη μας για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εμείς και οι οικογένειές μας. Όλα τα σωματεία, όλοι οι εργαζόμενοι να είμαστε σε ετοιμότητα. Δεν εφησυχάζουμε. Κλιμακώνουμε τη δράση μας, με μαζικές συνελεύσεις, δυναμώνουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική που σπέρνει φτώχεια, ακρίβεια, πολέμους. Δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να γίνουν τα συνδικάτα μας οργανωτές της απάντησης της εργατικής τάξης».

Χαιρετισμούς απηύθυναν οι:

Ο Γιάννης Πιπερίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών εμπόρων και αυτοαπασχολουμένων Θεσσαλονίκης σημείωσε πως: «Βγαίνουμε, στο δρόμο, αρνούμαστε να πληρώσουμε για άλλη μια φορά το μάρμαρο, αρνούμαστε να πληρώσουμε το λογαριασμό της “επόμενης μέρας”, τα μέτρα που μας ετοιμάζουν ΕΕ και ΔΝΤ που μιλάνε πάλι για δημοσιονομική εξυγίανση, για περιορισμό των ελλειμμάτων. Αρνούμαστε να ματώσουμε και πάλι για τα συμφέροντα των λίγων». Γι’ αυτό επιλέγουμε το δρόμο της μαζικής, συλλογικής πάλης. Ενωμένοι όλοι οι επαγγελματίες, χέρι χέρι με όλους τους εργαζόμενους που πλήττονται από τις ίδιες πολιτικές, μπορούμε να ορθώσουμε εμπόδια στον κοινό αντίπαλο, μπορούμε να φέρουμε στο προσκήνιο τις πραγματικές ανάγκες μας για μια ζωή καλύτερη».

Ο Παναγιώτης Κουτσουπιάς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη Νηματουργία «Βαρβαρέσος Α.Ε.» σημείωσε μεταξύ άλλων «Απέναντι μας έχουμε όλους κυριολεκτικά τους νόμους που έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Νόμοι που διευκολύνουν τη κερδοφορία της εργοστασιάρχη, που της φουσκώνουν τις τσέπες με εκατομμύρια ευρώ , που εξασφαλίζουν πιο φθηνό εργατικό δυναμικό, νόμους που δημιουργούν « περιβάλλον ασφάλειας» στον επερχόμενο επενδυτή, αλλά και νόμους που θέλουν να μας φιμώσουν και να βάλουν τον δίκαιο αγώνα μας στο γύψο!». Όλοι μαζί κόντρα σε θεούς και δαίμονες, ενωμένοι σαν μια γροθιά προχωράμε αποφασιστικά. Παίρνουμε δύναμη από τη δική σας αλληλεγγύη. Δούλοι του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε. Εμείς έχουμε τη δύναμη να φέρουμε τα πάνω κάτω. Κανένας άλλος.

Ο Μπάμπης Αποστολίδης, πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πέλλας καταγγέλλοντας την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη των κυβερνώντων υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Δεν συμφιλιωνόμαστε με την βαρβαρότητα!!! Συλλογικά και μαχητικά μαζί με το λαό, με τα άλλα σωματεία και τους φορείς της περιοχής συνεχίζουμε τον αγώνα!».

Ο Δημήτρης Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» αναφέρθηκε στους αγώνες των αγροτών σε όλη τη χώρα, με αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους, καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης, κεφαλαίου και ΕΕ που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα. Χαιρέτησε τους εκατοντάδες φορείς και σωματεία, όλο τον λαό, που στήριξε πολύπλευρα τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών, δίνοντας δύναμη και συμμετέχοντας στις πολύμορφες δράσεις και με επισκέψεις στα μπλόκα.

Ο Θανάσης Ραλίδης, αντιπρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομενων στην e food αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων και στη μεγάλη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από τους εργαζόμενους, τα σωματεία

Ο Νικήτας Τσαρίδης μέλος ΔΣ του ΟΑΣΘ επισήμανε την ανάγκη του λαού και των εργαζομένων για δημόσιες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνίες.

902.gr

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου