Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Πλήθος κόσμου στην αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους

Παλλαϊκό μήνυμα ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την εμπλοκή της χώρας μας, έστειλε ο λαός της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του στην μεγαλειώδη αντιπολεμική συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους το απόγευμα της Κυριακής. 

Συγκροτημένα εργατικά σωματεία και φορείς του φιλειρηνικού κινήματος, η ΕΔΥΕΘ, η Επιτροπή Αγώνα Φορέων Ενάντια στη συμφωνία για τις βάσεις, Σύλλογοι Γυναικών, μέλη της ΟΓΕ, φοιτητικοί Σύλλογοι, δίνουν τον τόνο με συνθήματα όπως «Στον ιμπεριαλισμό καμία υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

Σε έναν ζωντανο “διάλογο” με τους καλλιτέχνες, με μια φωνή διαδηλώνουν την καταδίκη τους στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Εκφράζουν την αλληλεγγύη τους σε όλους τους πρόσφυγες, ανεξάρτητα απο ποιό πόλεμο και ποιά χώρα έρχονται, ενώ επί σκηνής προβάλλονται βίντεο καλλιτεχνών και αθλητών που ενώνουν τη δική τους φωνή ενάντια στον πόλεμο.

Στην μεγάλη συναυλία – συλλαλητήριο παρευρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής την Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ και οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Μεχρι στιγμής στο βημα της συναυλίας έχουν εμφανιστεί: Dynamind Big band, Αετόπουλος Γιώργος, Μαύρη Μαγιονέζα , Γιώργος Ρους, Ψύλλοι στα άχυρα, Lostre Community, Γυμνά καλώδια,  Φωκάς Γιώργος, Λιτητάρη Μαργαρίτα, Ziad Rajab, Ηλέκτρα Καράλη, Μπουσμαλή Ελένη, Πλάτων Τσιπίδης,  Φλώρος Βασίλης,  Κουρκούδιαλου Ιωάννα, Τηλαβερίδης Κώστας,  Χρηστίδης Νίκος, Ρίζος Απόστολος,  Παρίσης Κώστας, Καντινέλια,  Γραμμένος Σπύρος με Κωστα Πουλη,  Μουρατίδου Έλσα, Αργάτεια, Σταυρίδης Θάνος Balkan, και η Ελενη Τσαλιγοπούλου με ενα μοιρολόι.

Νωρίτερα, συγκλονιστική στιγμή η απαγγελία απο ηθοποιό του ΚΘΒΕ στίχων από το ποίημα του Γιάννη Ρίτσου, «Ειρήνη».

«Το μήνυμα το δίνουν οι λαοί και ελπίζω να το πάρει η εξουσία, η εκάστοτε εξουσία που έχει καπελώσει τον κόσμο και κάνει το δικό της ταξικό παιχνίδι. Αν συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη σα λαοί και δώσουμε το μήνυμα ηχηρό είτε μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, είτε με χίλιους άλλους τρόπους θα καταφέρουμε κάτι» σημείωσε ο τραγουδιστής Βασίλης Λέκκας προσθέτοντας πως οι καλλιτέχνες «είμαστε παρόντες εδώ, αυτό κάναμε πάντα όλα αυτά τα χρόνια γιατί το τραγούδι μας έχει μια χρησιμότητα που καθορίζει και τη συμπεριφορά μας».

Είμαστε εδώ για να διαδηλώσουμε τα αυτονόητα ότι είμαστε κατά του πολέμου υπέρ της ειρήνης, σημείωσε η Ρίτα Αντωνοπούλου τονίζοντας τη σημασία που έχει η μαζική συμμετοχή καλλιτεχνών και κόσμου στην εκδήλωση.

«Είμαι στο σωστό μέρος τη σωστή ώρα», είπε ο Γιώργος Νταλάρας ανεβαίνοντας στη σκηνή.

«Δεν μπορούσαμε να λείπουμε όσοι συμμετείχαμε στην εκδήλωση πριν από 23 χρόνια, τότε που στη Γιουγκοσλαβία το ΝΑΤΟ μακέλεψε λαούς και λαούς» τόνισε νωρίτερα σε δήλωση του ο Θ. Γκαϊφίλιας.

Είμαστε ενάντια σε κάθε πόλεμο, είμαστε εδώ για έναν κόσμο καλύτερο σημείωσε ο τραγουδιστής Γ. Αετόπουλος.

Οι Πόντιοι έχουμε βιώσει στο πετσί μας τι θα πει πόλεμος, είμαστε παιδιά εκείνων που έζησαν αυτό το παιχνίδι των «μεγάλων» με την ανταλλαγή πληθυσμών τότε και πιστεύουμε ότι δεν μπορεί να συνεχίζεται ένα τέτοιο παιχνίδι σήμερα, σημείωσε η  Ε. Μουρατίδου από το σχήμα «Αργατεία».

Δεκάδες σωματεία και φορείς πήραν μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο.

Η σημερινή συναυλία είναι ένα ακόμα βήμα για να κλιμακώσουμε την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας μας σε αυτόν, τόνισε σε δήλωση τουαπό τη συγκέντρωση ο Πέτρος Σημάδης, γραμματέας της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης.

Καταδικάζουμε τη ρωσική εισβολή, δεν βγάζουμε από το κάδρο τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ που εδώ και χρόνια συσσώρευαν εύφλεκτο υλικό στο έδαφος της Ουκρανίας σημείωσε ο Γιάννης Κουρμούλης μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, και της ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, προσθέτοντας πως «λέμε ξεκάθαρα όχι στον πόλεμο και στην εμπλοκή της χώρας» που έχει την υπογραφή τόσο της κυβέρνησης, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτές τις ώρες που ο λαός τιμά την αντιφασιστική νίκη των λαών ενάντια στο ναζιστικό τέρας, αυτές τις ώρες που ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, εργαζόμενοι, φοιτητές, νεολαία, ο λαός δίνουν μαζικό παρόν, στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν έχει κανένα συμφέρον ο λαός να ταχθεί με τη μία ή την άλλη μεριά των ιμπεριαλιστών, απαιτούμε να σταματήσει κάθε εμπλοκή στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, απαιτούμε τώρα να ζήσουμε καλύτερα και με καλύτερους όρους κι αυτό σημαίνει αντεπίθεση στην ίδια τους την πολιτική που προκαλεί πολέμους, τόνισε ο Κυριακος Τσιάουσης, αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ.

Με πληροφορίες από 902.gr

«Τσε Γκεβάρα, πρεσβευτής της Επανάστασης», του Νίκου Μόττα