Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Σκοταδιστική προπαγάνδα με αφίσες… κατά των αμβλώσεων

Με αφίσες που παρεπέμπουν σε λογικές μεσαίωνα γέμισαν την Θεσσαλονίκη άγνωστοι, προπαγανδίζοντας τα «δικαιώματα του αγέννητου παιδιού». Πρόκειται για αφίσες παραπλήσιες με αυτές που, πριν λίγες εβδομάδες, είχαν τοποθετηθεί σε σταθμούς του μετρό στην Αθήνα. 

Η αφίσα δείχνει ένα έμβρυο στον αμνιακό σάκο, ενώ αναγράφεται η φράση: «τα ανθρώπινα δικαιώματα αρχίζουν από τη σύλληψη». 

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν οι εμπνευστές της αφίσας αποτελεί ένα βαθιά αντιδραστικό, σκοταδιστικό μήνυμα. Επαναφέρει τη συζήτηση για τον περιορισμό και την απαγόρευση της άμβλωσης, που θα αποτελούσε οπωσδήποτε πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών. 

Όπως και στην περίπτωση της αφίσας στο μετρό της Αθήνας, έτσι και δω αναπαράγονται αναχρονιστικές, συντηρητικές, οπισθοδρομικές αντιλήψεις για το θεσμό της οικογένειας και για την κοινωνική θέση των γυναικών, παρουσιάζοντας ότι ο πρωταρχικός ρόλος της γυναίκας είναι η αναπαραγωγή, η δημιουργία οικογένειας, η μητρότητα. 

afisa thess 2

Φωτό: thestival.gr

Βέβαια, αυτούς που κόπτονται για τα «δικαιώματα του αγέννητου παιδιού» δεν τους είδε ποτέ κανείς να διαμαρτύρονται όταν πλήττονται τα πραγματικά ανθρώπινα δικαιώματα: Έβγαλαν ποτέ αφίσα για τα δικαιώματα των παιδιών που βιώνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους; Διαμαρτυρήθηκαν ποτέ για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης μικρών προσφυγόπουλων; 

Αντί να αρθρώσουν λέξη για τα πραγματικά ζητήματα που αφορούν τα δικαιώματα των παιδιών, των ανήμπορων, των μειονοτήτων, των καταπιεσμένων κλπ, επιχειρούν να παρουσιάσουν μια απαράδεκτη προπαγάνδα βασισμένη σε αντεπιστημονικές σοφιστείες (το έμβρυο έχει ανθρώπινη υπόσταση από την πρώτη μέρα της σύλληψής του) και θρησκοληψίες. 

Ουαί υμίν, γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριτές….