Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Συλλαλητήριο κατά της δράσης φασιστικών ομάδων σε σχολεία – Με την ανοχή των κρατικών αρχών δρουν οι ναζιστικές ομάδες

Τη δράση φασιστικών ομάδων μέσα και έξω από σχολεία σε Σταυρούπολη, Εύοσμο, Αμπελοκήπους και Νεάπολη, οι οποίες δρουν με την ανοχή των κρατικών αρχών,  καταγγέλλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας καλώντας εκπαιδευτικούς και άλλους φορείς και εργατικά σωματεία να συμμετάσχουν σε αντιφασιστικό συλλαλητήριο, που διοργανώνεται το ερχόμενο Σάββατο στις 17:00, στην πλατεία Εύοσμου.

«Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία», ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Θανάσης Κοκονάς, απαριθμώντας σειρά επιθέσεων από μέλη της αυτοαποκαλούμενης Εθνικιστικής Νεολαίας Θεσσαλονίκης (ΕΝΕΘ), οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Σεπτέμβρη με τα γεγονότα στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και Ευόσμου και είχαν συνέχεια μέχρι πρόσφατα, με καταγγελλόμενες επιθέσεις σε μαθητή πρόσφυγα έξω από το Διαπολιτισμικό Λύκειο Ευόσμου και σε μαθητές και γονείς έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου.

«Είναι ευθύνη μας απέναντι στα παιδιά μας να ξεριζώσουμε κάθε είδος φασιστικής ιδεολογίας και πράξης. Έχει σπάσει ο φόβος, έχουν ανοίξει τα στόματα», ανέφερε ο κ.Κοκονάς.

Στη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε πως με «βάση τα όσα έχουν βγει στη δημοσιότητα ως τώρα, δεν αποκλείεται οι φερόμενοι ως δράστες της δολοφονίας του 19χρονου Αλκη να είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις φασιστικές νεοναζιστικές ομάδες που ενορχήστρωσαν και εκτέλεσαν τις επιθέσεις σε Σταυρούπολη, Ευοσμο και Ηλιούπουλη».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Βλαντώνη, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων Φροντιστηρίων Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΣΕΦΙΕ), σημείωσε: «Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες νέων φασιστικών επιθέσεων σε σχολεία της πόλης.

(…)

Έτσι, συμμετέχουμε το Σάββατο 5 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ευόσμου, στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο Σωματείων και φορέων και καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να δώσουν το «παρών» μαζικά στην κινητοποίηση.

Ενώνουμε τη φωνή και τη δράση μας με τους μαθητές μας και τους γονείς τους, με άλλους εργαζόμενους, συνταξιούχους, γυναίκες της περιοχής.

Ταυτόχρονα, συζητάμε για την υλοποίηση μιας σειράς δράσεων όπως εκδηλώσεις μέσα στα σχολεία, συζητήσεις, συναυλίες, αθλητικές δραστηριότητες, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς κ.ά.

Αυτή είναι η δύναμή μας απέναντι στις εγκληματικές αυτές ομάδες που επιδιώκουν να σπείρουν τον φόβο στα σχολεία και τις γειτονιές της πόλης μας, να δηλητηριάσουν τα νεανικά μυαλά με την απάνθρωπη ναζιστική ιδεολογία τους.

Δεν θα τους περάσει και είμαστε σίγουροι γι’ αυτό».

Ναπολέων Σουκατζίδης Το μεγαλείο ενός αγωνιστή της Αντίστασης, του Θέμου Κορνάρου