Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θ. Παφίλης: Δεν επιλέγουμε στρατόπεδο ληστών, καμία εμπλοκή στον πόλεμο

«Δεν θα επιλέξουμε στρατόπεδο ληστών, μόνη μας ελπίδα η πάλη των λαών» τόνισε στην ομιλία του στην εκδήλωση τερματισμού της 40η Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης στο υπουργείο Αμυνας ο Θανάσης Παφίλης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ και Γενικού Γραμματέα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης.
 
«Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Φίλες και φίλοι,
 
Εδώ, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δίνουμε σήμερα τη δική μας αποφασιστική απάντηση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία! Ενάντια στην εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στη χυδαία ευρωατλαντική προπαγάνδα. Βροντοφωνάζουμε και διατρανώνουμε την αντίθεσή μας στην συμμετοχή και αποστολή ελληνικών ενόπλων δυνάμεων και πολεμικού υλικού εκτός συνόρων. Απαιτούμε εδώ και τώρα να κλείσουν και να ξεκουμπιστούν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας, να καταργηθεί η κατάπτυστη κι επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, που βάζει τη χώρα και το λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες!
 
Χαιρετίζουμε όλους εσάς που δίνετε σήμερα δυναμικό παρόν στην 40η Μαραθώνια Πορεία, αλλά και όλους όσους συμμετέχουν στις πολύμορφες κινητοποιήσεις και δράσεις σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης της ΕΕΔΥΕ.
 
Η φετινή 40η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης συμπίπτει και με την ημέρα της δολοφονίας του γιατρού, βαλκανιονίκη και αντιπροέδρου της ΕΕΔΥΕ Γρηγόρη Λαμπράκη. Όλοι εμείς, λοιπόν, που βρισκόμαστε στη σημερινή συγκέντρωση που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ και στηρίζουν εκατοντάδες εργατικά σωματεία, σύλλογοι αυτοαπασχολουμένων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς του λαϊκού κινήματος, στέλνουμε το δικό μας αγωνιστικό μήνυμα απειθαρχίας κι ανυπακοής στα καλέσματα της κυβέρνησης και των κομμάτων του ευρωατλαντισμού, που θέλουν να μας στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα και τις επιδιώξεις της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων, των δολοφόνων των λαών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Από τη σημερινή μαζική συγκέντρωση, το κάνουμε γι’ άλλη μια φορά ξεκάθαρο σε κάθε κατεύθυνση:

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΛΗΣΤΩΝ –
ΜΟΝΗ ΜΑΣ ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,

Φίλες και φίλοι,

Ο άδικος ιμπεριαλιστικός πόλεμος που μαίνεται εδώ και κοντά τρεις μήνες στην Ουκρανία, μετά την απαράδεκτη ρωσική εισβολή, η όξυνση των ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ με τη Ρωσία, οι εξελίξεις με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, τα γεγονότα στο πεδίο του πολέμου, η καύσιμη ύλη που έχει συσσωρευτεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, η τεράστια συγκέντρωση δύναμης πυρός αυξάνουν τον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου. Σημαίνουν συναγερμό για τους λαούς που θα κληθούν να πληρώσουν με τη ζωή τους το μάρμαρο των ανταγωνισμών.
 
Η κυβέρνηση της ΝΔ, συνεχίζοντας στον στρωμένο δρόμο που βρήκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη των άλλων αστικών κομμάτων, περνά σε άλλο επίπεδο την εμπλοκή της Ελλάδας στα πολεμικά σφαγεία των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Η χώρα μας έχει μετατραπεί σε πολεμικό ορμητήριο. Από την Αλεξανδρούπολη ως την Κρήτη κι από τα νησιά του Αιγαίου έως το Ιόνιο, η Ελλάδα έχει γίνει αμερικανοΝΑΤΟικό πεδίο βολής με τις βάσεις του θανάτου όχι μόνο να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, αλλά να συμμετέχουν ενεργά στους πολεμικούς σχεδιασμούς στην Ουκρανία, κατά άλλων λαών. Η γη, η θάλασσα, ο αέρας της χώρας μας, όλες οι στρατιωτικές αλλά και οι πολιτικές υποδομές – αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια – έχουν ενταχθεί στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Αυτό αποκαλύπτει η χρήση τους όλο αυτό το διάστημα για τη μεταφορά στρατιωτικών δυνάμεων και βαρέως εξοπλισμού με κατεύθυνση το πεδίο του πολέμου στην Ουκρανία, η συμμετοχή σε δεκάδες αμερικανοΝΑΤΟικές ασκήσεις, που στην ουσία δεν είναι τίποτα άλλο από πρόβες πολέμου!
 
Η συζήτηση στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα για την επικύρωση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, που επεκτείνεται αρχικά για πέντε χρόνια και στη συνέχεια επ’ αόριστον, ενισχύοντας τις ήδη υπάρχουσες βάσεις και δημιουργώντας νέες σε Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Στεφανοβίκειο και Λιτόχωρο, η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και η συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάιντεν, ένα πράγμα κάνουν ξεκάθαρο: η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού τα βρίσκουν, ομονοούν, πίνουν νερό στο όνομα των συμφερόντων των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Οι ανάγκες και η ζωή του λαού μπαίνουν στη μέγγενη των ενεργειακών, επιχειρηματικών και πολεμικών τους συμφερόντων. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου κλίνουν σε όλες τις πτώσεις την ελληνική εμπλοκή. Δεν θα μπορούσε, άλλωστε, να γίνει και διαφορετικά, αφού διαχρονικά ο ένας παραλάμβανε από τον άλλον τη σκυτάλη της εμπλοκής κι ανέβαινε κάθε φορά πίστα. Οι όποιες επιμέρους διαφοροποιήσεις και αστερίσκοι που θέτουν, δεν μπορούν να κρύψουν τη στρατηγική τους σύμπλευση.
 
Μην ξεγελιούνται! Αυτοί μπορεί να ψήφισαν την κατάπτυστη κι επικίνδυνη Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, στο δρόμο όμως χιλιάδες λαού στην Αττική και σε όλη την Ελλάδα διαδήλωσαν αποφασιστικά την αντίθεσή τους, μέσω της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στη Συμφωνία, στην οποία συμμετέχει και η ΕΕΔΥΕ, από κοινού με εργατικά σωματεία, συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, φοιτητικούς συλλόγους, την ΟΓΕ και δεκάδες φορείς του λαϊκού κινήματος. Για ένα να είναι σίγουροι: το ρεύμα καταδίκης της αντιλαϊκής πολιτικής και της πολιτικής της εμπλοκής που υπάρχει θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα κι εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας γι’ αυτό! Αυτή τη λαϊκή πάλη κι αγανάκτηση είναι που τρέμουν γι’ αυτό και προσπαθούν να επιβάλλουν σιωπητήριο είτε εντείνοντας την καταστολή απέναντι στο κίνημα, είτε μέσω της χυδαίας προπαγάνδας τους. (85% κατά της συμμετοχής του πολέμου)
 
Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού μας λιβανίζουν καθημερινά με το επιχείρημα της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της Ελλάδας, της μετατροπής της σε ενεργειακό, διαμετακομιστικό και στρατιωτικό κόμβο, αποκαλύπτοντας πως οι ενεργειακοί, οι επιχειρηματικοί και οι πολεμικοί σχεδιασμοί πάνε χέρι – χέρι. Είναι ποτισμένοι με τον ιδρώτα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Βάφονται με το αίμα των λαών. Γι αυτό κι εμείς ρωτάμε: τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις πραγματικές ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού μας; Η απάντηση είναι: απολύτως καμία. Εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους, στις πλάτες των λαών.
 
Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι υποκριτική κι επικίνδυνη. Δεν ψήφισε – λέει – την Ελληνοαμερικανική Συμφωνία και είναι σκεπτικός απέναντι στο ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, γιατί – όπως ισχυρίζεται – δεν έλαβε η χώρα μας παραπάνω ανταλλάγματα! Ποια είναι τα ανταλλάγματα αυτά που προτείνει; Η δημιουργία επιπλέον βάσεων στη Σκύρο, στην Κάρπαθο και σε άλλα νησιά του Αιγαίου! Σαν να λέμε, δηλαδή, ΝΑΤΟικότερος του ΝΑΤΟ! Αποτελεί θράσος κι είναι προκλητικό να προσπαθεί να παρουσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως τάχα φιλειρηνική δύναμη, όταν επί της θητείας του ως κυβέρνηση:
 
◾ εγκαινίασε το Στρατηγικό Διάλογο με τις ΗΠΑ, φτάνοντας μάλιστα στο γραφικό σημείο ο πρώην πρωθυπουργός να χαρακτηρίσει τον τέως πρόεδρο των ΗΠΑ, Τραμπ, ως “διαβολικά καλό”
◾ όχι απλά προετοίμασε τη νέα Ελληνοαμερικανική Συμφωνία, αλλά προτού καν υπογραφεί από την κυβέρνηση της ΝΔ, είχε θέσει σε λειτουργία τις νέες βάσεις στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο
◾ εγκατέστησε την περίφημη ΝΑΤΟική αρμάδα στο Αιγαίο, τάχα για να ελέγχει τις προσφυγικές ροές – αυτές που είναι αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων κι επεμβάσεων, στις οποίες συμμετέχει και η χώρα μας – ενώ η πραγματικότητα απέδειξε ότι η παρουσία της αρμάδας είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων στη Συρία, στη Λιβύη, στην Υεμένη, αλλά και στην ΝΑΤΟική περικύκλωση της Ρωσίας
◾ συμμετέχει σε όλες τις στρατιωτικές ασκήσεις περικύκλωσης της Ρωσίας.
◾ Ψήφισε όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ.
◾ είχε πιάσει στασίδι στην αμερικανική πρεσβεία και σουλάτσαρε με τον προηγούμενο Αμερικανό πρέσβη, Πάιατ, σε όλη τη χώρα προωθώντας μια σειρά από επιχειρηματικούς και πολεμικούς σχεδιασμούς
 
Είναι τόσο υποκριτές που έφτασαν στο σημείο να λένε ότι επί της θητείας τους στην κυβέρνηση δεν συμμετείχαν σε καμία αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή. Κι εμείς αναρωτιόμαστε: ποιος έστειλε πλοία του πολεμικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο; Ποια κυβέρνηση πανηγύριζε επειδή ανέλαβε την επιτήρηση του ενάεριου χώρου των Δυτικών Βαλκανίων; Αλλά όλα αυτά, αν δει κανείς, απαντώνται από τον Αμερικανό υπουργό εξωτερικών, Μπλίνκεν, που ευχαρίστησε όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις για τη συμμετοχή τους με στρατιωτική δύναμη 3.500 ατόμων στο Αφγανιστάν όλα τα χρόνια των εκεί επιχειρήσεων, αλλά κι από το αποχαιρετιστήριο μήνυμα του πρέσβη Πάιατ, που στο πρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε έναν “αξιόλογο και σημαντικό εταίρο”.
 
Όσο κι αν προσπαθούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του κεφαλαίου να μας πείσουν ότι η παραπέρα εμπλοκή διασφαλίζει την ασφάλεια, την άμυνα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, η ίδια η πραγματικότητα γκρεμίζει σαν χάρτινο πύργο τα επιχειρήματά τους αυτά, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε μαγνήτη κινδύνων, σε στόχο αντιποίνων. Άλλωστε η ρωσική ηγεσία έχει προειδοποιήσει πολλές φορές όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά και σε όλο αυτό το διάστημα ότι αποτελούν εν δυνάμει στόχους για στρατιωτικά πλήγματα όλες οι χώρες που διαθέτουν στο έδαφός τους αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και συμμετέχουν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή η Τουρκία κλιμακώνει ακόμη περισσότερο την επιθετικότητα. Οι υπερπτήσεις, οι παραβιάσεις του θαλάσσιου κι εναέριου χώρου σπάνε το ένα κοντέρ μετά το άλλο, όπως και οι διεκδικήσεις της στο πλαίσιο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας” την ώρα που το δήθεν “φιλειρηνικό” – όπως επιχειρούν να το παρουσιάζουν – ΝΑΤΟ δεν βγάζει άχνα.
 
Για ποια ασφάλεια και άμυνα μας μιλάνε, λοιπόν; Το ΝΑΤΟ δεν αναγνωρίζει σύνορα στο Αιγαίο. Κάνει λόγο για ΝΑΤΟικό έδαφος και κωφεύει επιδεικτικά, όταν δεν συμβάλλει με τον τρόπο του στην καλλιέργεια των τουρκικών διεκδικήσεων. Προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου. Το ΝΑΤΟ είναι που τροφοδοτεί με εξοπλισμούς δυο κατά τ’ άλλα “σύμμαχες” χώρες. Μοναδική βλέψη και στόχο έχει την διασφάλιση της συνοχής στη Νοτιανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τη συνδιαχείριση του ενεργειακού πλούτου στο Αιγαίο υπό ευρωατλαντική εποπτεία.
 
Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν οι υπέρογκοι εξοπλισμοί, οι λεγόμενες “αγορές του αιώνα”, που δεν έχουν καμιά σχέση με την άμυνα της πατρίδας μας και την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Την ώρα που ο ελληνικός λαός βασανίζεται από τα οξυμένα προβλήματα, που η λαϊκή οικογένεια μετρά και ξαναμετρά τους πετσοκομμένους μισθούς και συντάξεις και δεν της φτάνουν για να βγει ούτε ο μήνας, αποτελούν πρόκληση τα συγχαρητήρια του ΝΑΤΟ γιατί η Ελλάδα έρχεται πρώτη ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ της για εξοπλιστικές δαπάνες ανάμεσα στα κράτη – μέλη του.
 
Ήδη ο ελληνικός λαός πληρώνει το βαρύ λογαριασμό της εμπλοκής μέσω της ακρίβειας σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης και της ενεργειακής φτώχειας, της ανεργίας. Αποδεικνύεται ότι η σκληρή πραγματικότητα που αλέθει στις μυλόπετρες του κέρδους και της εκμετάλλευσης τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, αποτελεί την άλλη όψη του νομίσματος της εμπλοκής. Είναι ξένη προς τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας. Γι’ αυτό και πρέπει η λαϊκή απάντηση να ορθωθεί ακόμη πιο δυναμικά, ακόμη πιο αποφασιστικά. Είναι επίκαιρο όσο ποτέ το σύνθημά μας:

ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝΕ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ – ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ –
ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΚΑΜΙΑ ΕΜΠΛΟΚΗ

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Φίλες και φίλοι,
 
Από τούτο εδώ το βήμα σήμερα απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους αυτοαπασχολούμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία, πλατιά στον ελληνικό λαό, σε όλους όσοι δικαιολογημένα ανησυχούν από όλες αυτές τις εξελίξεις και σας καλούμε να βαδίσουμε μαζί στο δρόμο του αγώνα. Να δυναμώσουμε σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σχολείο και Πανεπιστήμιο την πάλη του αντιιμπεριαλιστικού – αντιπολεμικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος. (Νίκη Πανσπουδαστικής)
 
Απευθυνόμαστε στη νέα γενιά που ασφυκτιά στο πλαίσιο του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης και που δεν σκύβει το κεφάλι, δεν υποτάσσεται, αλλά οργανώνει την πάλη της: σας καλούμε να πορευτούμε μαζί στο δρόμο της ανατροπής. Είμαστε σίγουροι κι επιβεβαιώνεται από την πρωτοπόρα δράση σας ότι:

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΧΕΙ ΙΔΑΝΙΚΑ –
ΟΥΤΕ ΞΕΠΟΥΛΙΕΤΑΙ – ΟΥΤΕ ΠΡΟΣΚΥΝΑ

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους φαντάρους, που με απανωτές επιστολές καταγγέλλουν και καταδικάζουν την ελληνική εμπλοκή στους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, αλλά και στα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και σας καλούμε να σκεφτείτε: ποιον εξυπηρετούν οι υπέρογκοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για λογαριασμό του ΝΑΤΟ; ποιον εξυπηρετούν οι δεκάδες ιμπεριαλιστικές επιστολές των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που σας καλούν να συμμετάσχετε; ποιο αντάλλαγμα μπορεί να ξεπλύνει το αίμα από την εμπλοκή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς; Γι’ αυτό και σας καλούμε να δώσουμε τη μάχη ώστε κανένας φαντάρος, κανένας αξιωματικός κι υπαξιωματικός να μη χύσει το αίμα του για τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Να μη στραφεί ενάντια σε άλλους λαούς. Βροντοφωνάζουμε κι από εδώ σήμερα:

ΟΙ ΦΑΝΤΑΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΠΑΙΔΙΑ –
ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΔΟΥΛΕΙΑ

Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιιμπεριαλιστικό, φιλειρηνικό κίνημα. Να συσπειρώσει και άλλες δυνάμεις που είναι απέναντι στη βαρβαρότητα. Μπροστά σε αυτή την απαίτηση εμφανίζονται σήμερα ορισμένοι παράγοντες που στηρίζονται από το Σύριζα, που ήταν απόντες και σιωπηλοί όλα τα προηγούμενα χρόνια, που στήριζαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και προκαλούν προσπαθώντας όπως πάντα να ευνουχίσουν το αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα από το αντιιμπεριαλιστικό προσανατολισμό.
 

Μιλούν για νέο αντιπολεμικό κίνημα.
Ποιοι χωρίς ντροπή μιλάνε;

 
◾ Αυτοί που στήριξαν κυβερνήσεις και ιδιαίτερα του Σύριζα που στήριξε και ψήφισε όλες τις πολεμικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ.
◾ Ακόμα και την απόσυρση από τη συμφωνία για το πρώτο πυρηνικό χτύπημα.
◾ Την κυβέρνηση που έδωσε νέες βάσεις στις ΗΠΑ, που ξέπλενε το δολοφονικό ΝΑΤΟ προβάλλοντας τη θέση ότι έχει αλλάξει χαρακτήρα.
◾ Καπηλεύονται τον Γρηγόρη Λαμπράκη και άλλους αγωνιστές.
◾ Νομίζουν ότι θα πάρουν αγωνιστικό διαβατήριο.
 
Όμως ο Λαμπράκης και άλλοι αγωνιστές, το φιλειρηνικό κίνημα ήταν κατά του ΝΑΤΟ και της τότε ΕΟΚ, σημερινής ΕΕ.
 
Αυτοί είναι μαζί τους. Μιλούν για “νέο φιλειρηνικό κίνημα” χωρίς να κατονομάζουν τις αιτίες και τους υπεύθυνους. Όμως το αντιπολεμικό κίνημα ή θα είναι αντιιμπεριαλιστικό ή δεν θα είναι αντιπολεμικό αλλά πλυντήριο του ιμπεριαλισμού.
 
Γνωστός ο ρόλος «παλιά μου τέχνη κόσκινο» λέει ο λαός. Τα ίδια παλιότερα, τα ίδια τη δεκαετία του ’90 που χαιρέτιζαν τον νέο κόσμο της ειρήνης και της ευημερίας δηλαδή την κυριαρχία του καπιταλισμού. Γι’ αυτό και συντάχτηκαν με το διεθνές γραφείο ειρήνης που δημιούργησαν ενάντια στο ΠΣΕ. Δεν θα τα καταφέρουν. Καλούμε όλους τους προοδευτικούς καλοπροαίρετους ανθρώπους να μην πέσουν στην παγίδα. Πέρα από επιμέρους διαφωνίες να συσπειρωθούν στις γραμμές της ΕΕΔΥΕ.
 
Η ΕΕΔΥΕ στα 67 ολόκληρα χρόνια ζωής και δράσης της, από την πρώτη κιόλας στιγμή της ίδρυσής της τάχθηκε ενάντια στην ένταξη της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και στην τότε ΕΟΚ. Ανέπτυξε κι αναπτύσσει πλούσια δράση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Για εμάς, η πάλη για την απεμπλοκή, για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων, είναι άρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για το μεροκάματο, για τη μόρφωση, για ασφάλιση, για να μπορεί ο λαός να ζει με αξιοπρέπεια. Σε όλη αυτή την ιστορία της η ΕΕΔΥΕ, ακριβώς γιατί είχε αυτή την κατεύθυνση και τον προσανατολισμό ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, σφυρηλάτησε στο καμίνι των αγώνων πλατιούς δεσμούς με το λαό και το λαϊκό κίνημα, κομμάτι του οποίου είναι και η ίδια. Μέσα σ’ αυτούς αναδείχτηκαν και προσωπικότητες όπως ο Λαμπράκης, ο Νικηφορίδης και χιλιάδες ακόμη αγωνιστές. Καρπός αυτής της γραμμής πάλης, που αναγνώριζε ότι “ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός” και που κράτησε την ΕΕΔΥΕ όρθια – ιδιαίτερα μετά τη δεκαετία του ‘90 – όταν άλλες δυνάμεις υποτάσσονταν στη νίκη της αντεπανάστασης κι δημιουργούσαν αυταπάτες για τον δήθεν φιλειρηνικό κόσμο που θα εγγυόταν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Ήταν οι μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές – αντιπολεμικές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, αλλά κι αργότερα στη Συρία, στη Λιβύη, που συσπείρωσαν ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις.
 
Όπως όλα αυτά τα χρόνια, έτσι και σήμερα η ΕΕΔΥΕ καταδίκασε από την πρώτη στιγμή την απαράδεκτη ρωσική εισβολή και των ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ με τη Ρωσία στην Ουκρανία. Μέσα από τις Επιτροπές Ειρήνης σε κάθε γειτονιά και πόλη, από κοινού με το υπόλοιπο κίνημα, πρωτοστατήσαμε στο να ξεδιπλωθούν πολύμορφες δράσεις καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ελληνικής εμπλοκής σε όλη την Ελλάδα.
 
Η ΕΕΔΥΕ ήταν και παραμένει μπροστάρης στο αντιπολεμικό κίνημα, δίνει νόημα και ουσιαστικό περιεχόμενο στην ανάπτυξη της σύγχρονης αντιιμπεριαλιστικής δράσης. Αυτή αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να τιμηθεί ουσιαστικά η μνήμη του Λαμπράκη, του Νικηφορίδη και χιλιάδων άλλων αγωνιστών.
 
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,
Φίλες και φίλοι,
 
Είμαστε περήφανοι γιατί εμείς διαλέγουμε να ταχθούμε με το μέρος των λαών. Των λαών που δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά αντίθετα τους ενώνει ο αγώνας ενάντια στην εκμετάλλευση, στους ανταγωνισμούς, στους πολέμους και στην προσφυγιά, για το δικαίωμά τους στη δουλειά, στη μόρφωση, στη ζωή, για να μπορούν να ζουν ειρηνικά, με σχέσεις φιλίας, αλληλεγγύης, σχέσεις αμοιβαίου οφέλους μεταξύ τους έξω από το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστική συμμαχία. Των λαών που είναι παντοδύναμοι όταν αποφασίζουν να βγουν στο προσκήνιο της ιστορίας και να πάρουν στα χέρια τους τη ζωή τους.
 
Είμαστε με το μέρος των λαών. Κι από αυτό το βήμα, σήμερα, εκφράζουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη στους λαούς της Παλαιστίνης, της Κούβας, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους μετανάστες και στους πρόσφυγες.
 
Η σωστή πλευρά της ιστορίας είναι και θα είναι αυτή και μόνο αυτή! Γιατί υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες στον 21ο αιώνα ο λαός μας και οι άλλοι λαοί να μπορούν να ζουν ικανοποιώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους, να μπορεί κάθε λαός να γίνει νοικοκύρης κι αφέντης στον τόπο του.
 
Σε αυτή την κατεύθυνση συνεχίζουμε αποφασιστικά, δυναμώνοντας και κλιμακώνοντας την πάλη μας. Στον αγώνα αυτό καλούμε καθεμιά και καθέναν εργαζόμενο να πάρει τη θέση του, δυναμώνοντας την πάλη του αντιπολεμικού – αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, συνολικά του λαϊκού κινήματος που μπορεί και πρέπει να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις!

ΣΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ ΚΑΜΙΑ ΥΠΟΤΑΓΗ –
Η ΜΟΝΗ ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΛΑΟΙ

…»