Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν και Βενεζουέλα «τρολάρουν» τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές: «Τι θέαμα!»

«Τι θέαμα! Κάποιος λέει ότι είναι οι πιο νοθευμένες εκλογές στην Ιστορία των ΗΠΑ. Ποιος το λέει; Ο εν ενεργεία πρόεδρος. Ο αντίπαλός του καταγγέλλει ότι ο Τραμπ σκοπεύει να χειραγωγήσει τις εκλογές! Αυτές είναι οι αμερικανικές εκλογές και η αμερικανική δημοκρατία». Με αυτό το ειρωνικό μήνυμα στο Twitter σχολίασε το αποτέλεσμα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί δήλωσε πως για την Τεχεράνη δεν έχει σημασία το πρόσωπο που θα κερδίσει τις εκλογές, αλλά η πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Κάλεσε δε την Ουάσινγκτον να «επιστρέψει στη νομιμότητα» και να εγκαταλείψει πρακτικές όπως την επιβολή κυρώσεων.

Επικριτικός για την πολιτική κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ ήταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σχολιάζοντας τη μεγάλη καθυστέρηση στην ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών και την άρνηση του Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του.

Σε τηλεοπτικό του μήνυμα ο Μαδούρο σημείωσε πως, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, στη Βενεζουέλα το αποτέλεσμα των εκλογών ανακοινώνεται το ίδιο βράδυ και αναφέρθηκε στις βουλευτικές εκλογές που αναμένεται να λάβουν χώρα στις 5 Δεκέμβρη. «Χθες ξεκίνησε η προεκλογική περίοδος στη Βενεζουέλα. Είναι μια απόδειξη πως έχουμε ένα πολιτισμένο, ειρηνικό, διαυγές εκλογικό σύστημα», σημείωσε ο πρόεδρος.

Αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στην άρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να δεχθεί το γεγονός της επικείμενης ήττας του, ο Νικολάς Μαδούρο σημείωσε πως ο ίδιος θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των εκλογών της 5ης Δεκέμβρη ανεξαρτήτως του ποιός θα είναι νικητής.

Από τις δηλώσεις του, δεν έλλειψαν και οι αιχμές προς την επεμβατική πολιτική των ΗΠΑ. «Εμείς δεν επεμβαίνουμε στα εσωτερικά ζητήματα των Ηνωμένων Πολιτειών» σημείωσε ο Μαδούρο και πρόσθεσε: «Και απεχθανόμαστε όταν αυτοί επιχειρούν να κάνουν μαθήματα δημοκρατίας στον υπόλοιπο κόσμο».