Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιράν: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς

Ιρανοί διαδήλωσαν χθες, Παρασκευή, στην ανήσυχη νοτιοανατολική επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν κατά της καταστολής της 30ης Σεπτεμβρίου από τις δυνάμεις ασφαλείας που είναι γνωστή ως «Ματωμένη Παρασκευή», καθώς οι θρησκευτικοί ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις πανεθνικές ταραχές και ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με θανατική ποινή.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 66 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, εκτοξεύοντας εκείνη την μέρα αληθινά πυρά, μεταλλικά σφαιρίδια και δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών στην πόλη Ζαχεντάν της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν.

Η λαϊκή οργή ξέσπασε στις 30 Σεπτεμβρίου μετά τις κατηγορίες για τον βιασμό εκεί μιας νεαρής κοπέλας από έναν αστυνομικό. Οι αρχές ανέφεραν ότι η υπόθεση διερευνάται.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ξέσπασαν τον Σεπτέμβριο μετά τον θάνατο της νεαρής Κούρδισσας ιρανικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, έπειτα από τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθών.

Οι διαδηλώσεις γρήγορα εξελίχθηκαν σε λαϊκή εξέγερση, στο μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυρίας στη χώρα μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, με συμμετέχοντες πολίτες από όλα τα κοινωνικά στρώματα, από φοιτητές μέχρι γιατρούς, δικηγόρους, εργαζόμενους και αθλητές.

Το Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, κοντά στα νοτιοανατολικά σύνορα του Ιράν με το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, φιλοξενεί μια μειονότητα Μπαλούχ που υπολογίζεται σε 2 εκατομμύρια ανθρώπους. Αυτοί υφίστανται διακρίσεις και καταστολή επί δεκαετίες, σύμφωνα με οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες αυτές.

Η περιοχή είναι μια από τις φτωχότερες της χώρας και αποτέλεσε εστία έντασης όπου ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας δέχθηκαν επίθεση από μαχητές Μπαλούχ.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ακτιβιστών HRANA μετέδωσε ότι 330 διαδηλωτές έχουν σκοτωθεί στις ταραχές μέχρι χθες Πέμπτη, μεταξύ των οποίων 50 ανήλικοι. Τριάντα εννέα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν επίσης σκοτωθεί, ενώ σχεδόν 15.100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί, ανέφερε.

Ειδικοί του ΟΗΕ καλούν το Ιράν να σταματήσει να απειλεί τους διαδηλωτές με επιβολή θανατικής ποινής.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα