Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

ΙΡΑΝ: Νέες διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα παρά τις προειδοποιήσεις των «Φρουρών της Επανάστασης»

Αψηφώντας την προειδοποίηση των αποκαλούμενων «Φρουρών της Επανάστασης», νέες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σήμερα στο Ιράν, ενάμιση μήνα μετά από το ξέσπασμα του κύματος διαμαρτυρίας που πυροδότησε ο θάνατος της Μασχά Αμινί.

Φοιτητές συγκεντρώθηκαν το Σάββατο το βράδυ και σήμερα Κυριακή σε πολλές ιρανικές πόλεις, αψηφώντας τον αρχηγό των «Φρουρών της Επανάστασης», Στρατηγό Χοσεΐν Σαλαμί, ο οποίος το Σάββατο προειδοποίησε τους διαδηλωτές: «Μην βγείτε ξανά στους δρόμους».

Σήμερα, δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα και άνοιξαν πυρ εναντίον φοιτητών στο Σαναντάι, την πρωτεύουσα της επαρχίας του Κουρδιστάν από την οποία καταγόταν η Αμινί.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από την οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων «Hengaw» δείχνει πυκνό λευκό καπνό να υψώνεται στον ουρανό πάνω από το κτίριο μιας επαγγελματικής σχολής, με τους φοιτητές να φωνάζουν «Ελευθερία, ελευθερία». Σε άλλο βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από την οργάνωση που έχει έδρα τη Νορβηγία, φαίνεται ένα κορίτσι να τραυματίζεται στο χέρι από σκάγια. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στο Πανεπιστήμιο του Κουρδιστάν, σύμφωνα με το «Hengaw».

Κώστας Καρυωτάκης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης αυτό το Σαββατοκύριακο στις πανεπιστημιουπόλεις της Τεχεράνης, του Κερμάν (νοτιοανατολικά), του Κερμανσάχ (βορειοδυτικά), του Μαζανταράν (βόρεια) και της Μασχάντ, σύμφωνα με βίντεο που κοινοποιήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η καταστολή των διαδηλώσεων σε όλο το Ιράν έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 160 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων περίπου 20 παιδιά, σύμφωνα με απολογισμό που έδωσαν την Παρασκευή Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί, δήλωσε η χώρα δεν θα επιτρέψει σε εχθρούς της να την υπονομεύσουν. «Η ασφάλεια είναι η κόκκινη γραμμή της Ισλαμικής Δημοκρατίας και δεν θα επιτρέψουμε στον εχθρό να εφαρμόσει με οποιονδήποτε τρόπο τα σχέδιά του για να υπονομεύσει αυτό το πολύτιμο εθνικό στοιχείο», είπε ο Ραΐσι.

Στη φωτο κεφαλίδας η ιρανική εφημερίδα Hammihan, με σχέδιο στο εξώφυλλο των γυναικών δημοσιογράφων Niloofar Hamedi και Elaheh Mohammadi, σε περίπτερο στην Τεχεράνη την Κυριακή 30 Οκτωβρίου. Ο τίτλος «Απαγόρευση της δημοσιογραφίας» αναφέρεται στη δήλωση της Ένωσης Δημοσιογράφων της Τεχεράνης κατά της φυλάκισης δημοσιογράφων για κάλυψη διαδηλώσεων στο Ιράν. Φωτογραφία: Abedin Taherkenareh/EPA.