Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισπανία θα ανακοινώσουν σήμερα την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης

Η κυβέρνηση της Νορβηγίας πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα ότι αναγνωρίζει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος, ανέφεραν ο κρατικός σταθμός NRK και η εφημερίδα Aftenposten, επικαλούμενα μη κατονομαζόμενες πηγές.

Νωρίτερα, πηγή που έχει γνώση του θέματος είχε δηλώσει στο Reuters ότι και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας πρόκειται να αναγνωρίσει εντός της ημέρας το κράτος της Παλαιστίνης, διευκρινίζοντας ότι ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις πρόκειται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 08:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας).

Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών μεταφόρτωσε στο X βίντεο απευθυνόμενο στο Δουβλίνο για το προειδοποιήσει πως αναγνωρίζοντας παλαιστινιακό κράτος θα μετατραπεί «σε πιόνι στα χέρια του Ιράν» και του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς. Η κίνηση αυτή το μόνο που θα κάνει είναι να «τροφοδοτήσει τον εξτρεμισμό και την αστάθεια», κατά την ισραηλινή διπλωματία.

Την ίδια ώρα αναμένεται να πάρει τον λόγο στο κοινοβούλιο της Ισπανίας ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ. Ο Σάντσεθ είχε επισημάνει την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ανακοινώσει σήμερα Τετάρτη την αναγνώριση από τη Μαδρίτη ενός παλαιστινικού κράτους.

Τον Μάρτιο, ο κ. Σάντσεθ έδινε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες κοινή ανακοίνωση με τους επικεφαλής των κυβερνήσεων της Ιρλανδίας, της Σλοβενίας και της Μάλτας, με την οποία εξέφραζαν την βούλησή τους να αναγνωρίσουν κράτος της Παλαιστίνης.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ερίζει πως αυτό αποτελεί «ανταμοιβή της τρομοκρατίας» και καθιστά πολύ πιο δύσκολο τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την επίλυση της ισραηλινοπαλαιστινιακής διένεξης μέσω διαπραγματεύσεων.

Τα περισσότερα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει μέχρι σήμερα κράτος της Παλαιστίνης.

Υπενθυμίζουμε ότι από την 7η Οκτωβρίου που το κράτος δολοφόνος ξεκίνησε το μακελειό στη Γάζα, τουλάχιστον 35.647 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λωρίδα της Γάζας εξαιτίας των ασταμάτητων βομβαρδισμών και των χερσαίων επιχειρήσεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, που κυβερνά τη Γάζα από το 2007.