Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισπανία: Νέο κρούσμα λογοκρισίας στο Twitter με θύμα το ΚΚ των Εργαζομένων της Ισπανίας

Η λογοκρισία του Twitter ξαναχτύπησε. Αυτήν τη φορά, θύμα φίμωσης υπήρξε το Κομμουνιστικό Κόμμα των Εργαζομένων της Ισπανίας (PCTE) του οποίου ο λογαριασμός στο Twitter τέθηκε από χθες σε «προσωρινή αναστολή».

Όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του PCTE, το Twitter ανέστειλε το λογαριασμό κάτω από το πρόσχημα ότι ανιχνεύθηκε «ασυνήθιστη δραστηριότητα» χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, παρά το αίτημα του κόμματος για περισσότερες πληροφορίες.

Η χρονική συγκυρία που συνέβη αυτό ενισχύει τις υποψίες για καραμπινάτη απόπειρα λογοκρισίας, δεδομένου ότι το PCTE είχε αναπτύξει τις τελευταίες εβδομάδες αυξημένη δραστηριότητα με άρθρα και αναρτήσεις για την προστασία των εργαζόμενων από την πανδημία του κορονοϊού.

Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο διάστημα το κόμμα ξεκίνησε να βγάζει στη δημοσιότητα εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ισπανία και οι οποίες χρησιμοποιούν την κρίση πανδημίας του Covid-19 ώστε να αναστέλλουν και να παραβιάζουν εργασιακά δικαιώματα.

Στην ανακοίνωση του, το PCTE αναφέρει πως «είναι απαράδεκτο ότι η κατάσταση συναγερμού χρησιμεύει για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης».

Ασφαλώς, δεν είναι η πρώτη φορά που το Twitter – όπως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης – προβαίνει σε τέτοιου είδους ενέργειες λογοκρισίας. Θυμίζουμε ότι ο λογαριασμός του «ΑΤΕΧΝΩΣ» στο Twitter είχε ανασταλεί οριστικά, χωρίς να δοθεί καμία περαιτέρω εξήγηση (προφανώς είχε ενοχλήσει το αντιιμπεριαλιστικό περιεχόμενο των αναρτήσεων), ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν σε ανάλογη θέση είχαν βρεθεί και κουβανικά μέσα ενημέρωσης (π.χ. Cubadebate) των οποίων οι λογαριασμοί τέθηκαν σε αναστολή. 

Δεδομένων των παραπάνω, γίνεται ολοένα και πιο σαφής τι σημαίνει «ελευθερία του λόγου» σε συνθήκες κρίσης του καπιταλισμού. Αποκαλύπτεται δε πλήρως ο ρόλος των- ελεγχόμενων από μεγάλα μονοπώλια – μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην προσπάθεια να περιοριστούν οι «ενοχλητικές φωνές».