Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: Υπουργός ισχυρίστηκε ότι «δεν υπάρχουν Παλαιστίνιοι»

«Οι Παλαιστίνιοι είναι ένα τεχνητό έθνος» ισχυρίστηκε, μεταξύ άλλων, ισραηλινός υπουργός την ώρα που η νέα κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, η πιο αυστηρή κυβέρνηση που έχει υπάρξει ποτέ, προχώρησε με ένα μέρος του σχεδίου της για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαζέλ Σμότριτς δήλωσε σε ομιλία του στο Παρίσι αργά την Κυριακή: «Δεν υπάρχει παλαιστινιακό έθνος, δεν υπάρχει παλαιστινιακή ιστορία, δεν υπάρχει παλαιστινιακή γλώσσα».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Σμότριτς, ακροδεξιός ηγέτης εποίκων, κάνει προκλητικές δηλώσεις κατά των Παλαιστινίων. Όπως αναφέρει ο «Guardian», μόλις το Φεβρουάριο είχε ζητήσει «να σβήσει από τον χάρτη» η παλαιστινιακή πόλη Χουάρα στη Δυτική Όχθη έπειτα από επίθεση κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Ισραηλινοί. Μετά το διεθνή σάλο που προκάλεσαν οι δηλώσεις του, ο ίδιος ζήτησε αργότερα συγγνώμη.

Ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Στάγιεχ δήλωσε πως οι «εμπρηστικές» δηλώσεις Σμότριτς αποτελούν «αδιάσειστη απόδειξη της εξτρεμιστικής, σιωνιστικής ιδεολογίας που κυριαρχεί στα κόμματα της ισραηλινής κυβέρνησης».

Στο μεταξύ, ανοιχτό είναι το ζήτημα για την έγκριση των αλλαγών στη Δικαιοσύνη με τον δραστικό περιορισμό των εξουσιών του Ανώτατου Δικαστηρίου. Οι μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Νετανιάχου έχουν προκαλέσει μεγάλη κοινωνικά αναταραχή με συνεχείς διαδηλώσεις και παρέμβαση ακόμη και από τον πρόεδρο Χέρτζογκ για εξεύρεση λύσης.

Παράλληλα, αντιπροσωπεία Ισραηλινών και Παλαιστινίων συναντήθηκε στην Αίγυπτο, έπειτα από μεσολάβηση της Αιγύπτου, της Ιορδανίας και των ΗΠΑ, για την αποτροπή της έντασης την περίοδο των θρησκευτικών εορτών μέσα στον Απρίλιο (Ραμαζάνι και εβραϊκό Πάσχα).

Με πληροφορίες από: Reuters, Guardian

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα