Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ισραήλ: 80 νέοι και νέες υπογράφουν ανοιχτή επιστολή αρνούμενοι να υπηρετήσουν στις ένοπλες δυνάμεις

Η εγκληματική πολιτική του κράτους του Ισραήλ ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό δεν περνάει απαρατήρητη από μερίδα της ισραηλινής νεολαίας που, με τον δικό της τρόπο, ορθώνει ανάστημα στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

Ογδόντα Ισραηλινοί έφηβοι, μαθητές και μαθήτριες της τελευταίας τάξης του λυκείου, δημοσίευσαν ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση, δηλώνοντας ευθαρσώς την άρνησή τους να υπηρετήσουν στις Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Στο γράμμα τους, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισραήλ, οι μαθητές καταδικάζουν την πολιτική της κυβέρνησης στις κατεχόμενες περιοχές στη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την Γάζα, κάνοντας λόγο για «καθεστώς Άπαρτχάιντ» ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

«Είναι καθήκον μας να εναντιωνόμαστε σε αυτήν την καταστροφική πραγματικότητα, ενώνοντας τους αγώνες μας και αρνούμενοι να υπηρετήσουμε αυτούς τους βίαιους θεσμούς – κυριότερα τον στρατό», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι έφηβοι στην επιστολή τους που απευθύνεται στον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκάνζ, τον υπουργό Παιδείας Γιοάβ Γκαλάντ και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων Άβιβ Κοτσάβι.

Οι νέοι και οι νέες δεν παραλείπουν να αναφερθούν στην ιστορία της βίαιης εκδίωξης των παλαιστινίων από τις εστίες τους: «Μας διατάζουν να φορέσουμε την αιματοβαμμένη στρατιωτική στολή και να διατηρήσουμε την κληρονομιά της Νάκμπα και της κατοχής. Η Ισραηλινή κοινωνία έχει χτιστεί πάνω σε αυτές τις σάπιες ρίζες, κάτι που είναι εμφανές σε όλες τις πλευρές τις κοινωνικής ζωής, το ρατσισμό, τον γεμάτο μίσος δημόσιο πολιτικό λόγο, την αστυνομική κτηνωδία και άλλα», αναφέρουν οι νεαροί «Shministim» (αρνητές στράτευσης).

Η επιστολή δίνει επίσης έμφαση στην σύνδεση μεταξύ της στρατιωτικής καταπίεσης του παλαιστινιακού λαού και των ταξικών αντιλαϊκών πολιτικών της Ισραηλινής κυβέρνησης. «Ενώ οι πολίτες των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών έχουν εξαθλιωθεί, εύπορες ελίτ πλουτίζουν σε βάρος τους. Παλαιστίνοι εργάτες γίνονται συστηματικά αντικείμενο εκμετάλλευσης και η (Ισραηλινή) βιομηχανία όπλων χρησιμοποιεί τις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές ως πεδίο δοκιμών για να ενισχύσει τις πωλήσεις της. Όταν η κυβέρνηση επιλέγει να διατηρήσει την κατοχή, πράττει ενάντια στα συμφέροντα μας – μεγάλο ποσοστό απ’ τα χρήματα των φορολογούμενων πηγαίνει στην βιομηχανία «ασφάλειας» και στην ανάπτυξη των εποικισμών, αντί για κοινωνικό κράτος, παιδεία και υγεία», σημειώνουν οι Ισραηλινοί έφηβοι.

Η πρόσφατη αυτή κίνηση των 80 νεαρών αντρών και γυναικών αποτελεί την πιο πρόσφατη μαζική έκφραση του κινήματος των «αντιρρησιών συνείδησης» στο Ισραήλ. Ενός κινήματος που έχει ιστορία σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών, κατά τις οποίες χιλιάδες νέοι και νέες έχουν αρνηθεί δημόσια να υπηρετήσουν στον ισραηλινό στρατό, πληρώνοντας το τίμημα αυτής τους της απόφασης με φυλάκιση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα στους υπογράφοντες της ανοιχτής επιστολής είναι η Χαλέλ Ράμπιν, η 19χρονη αντιρρησίας συνείδησης που τον περασμένο Οκτώβρη φυλακίστηκε εξαιτίας της άρνησης της να ενταχθεί στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.

Παρόμοιες μαζικές επιστολές νέων Shministim είχαν δει το φως της δημοσιότητας το 2001, το 2005 και το 2014.

Πηγή: idcommunism.com