Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ! – Στις 26 Φλεβάρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα!

Σε ένα μεγαλειώδες παλλαϊκό συλλαλητήριο μετατράπηκε η πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσαν τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ την Κυριακή στη Λάρυμνα, στέλνοντας ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «λογαριάζει χωρίς τον ξενοδόχο», ότι απέναντί της έχει ένα «μελίσσι» εργαζομένων και συνδικάτων που όχι μόνο αμύνεται αλλά ετοιμάζεται και να αντεπιτεθεί για να ακυρώσει τα βρώμικα σχέδια, να δώσει απάντηση στον άτιμο πόλεμο που τους έχουν κηρύξει.

Συγκλονιστική, άλλωστε, για μία ακόμη φορά ήταν η αλληλεγγύη με την παρουσία συνδικάτων και εργαζομένων από ολόκληρη τη Στερεά, την Αττική, από μια σειρά ακόμα περιοχές που βρέθηκαν στη Λάρυμνα, ενώ ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για τις 26 Φλεβάρη στην Αθήνα.

Την Κυριακή, το μπόι των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και μαζί ολόκληρης της εργατικής τάξης της χώρας σηκώθηκε μέτρα ψηλά και έστειλε μήνυμα οργάνωσης και αποφασιστικής διεκδίκησης, με τους εργάτες από μια σειρά κλάδους και μεγάλους χώρους δουλειάς να δίνουν μαχητικό «παρών». Μήνυμα έντασης της συντονισμένης δράσης, μετατρέποντας την έκφραση της συμπαράστασης και της αλληλεγγύης σε κοινό αγώνα ενάντια στον κοινό αντίπαλο, το κράτος και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν και την ΕΕ.

Εστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με την ενότητά τους, δεν πρόκειται να παραδώσουν τα όπλα τους, να φύγουν από τις εργασίες και τα σπίτια τους για να εξυπηρετηθούν οι εγκληματικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης.

Το «παρών» έδωσε στη συγκέντρωση πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, εκφράζοντας για μια ακόμα φορά τη διαχρονική στήριξη του Κόμματος στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Το ΚΚΕ ήταν και θα είναι στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ!

Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από τα σπίτια και τις δουλειές μας!

Την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, έτσι όπως εκφράστηκε μέσα από τις ομόφωνες αποφάσεις των μαζικών Γενικών Συνελεύσεων, να δώσουν συνέχεια στον αγώνα ενάντια στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και για τη διασφάλιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόνισαν στον χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι των Σωματείων Εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης. Ανέδειξαν επίσης της παραγωγικές δυνατότητες της ΛΑΡΚΟ που υπονομεύονται από τη στρατηγική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, αλλά και αυτά που τους ενώνουν: το μεροκάματο, την αγωνία για το αύριο, για τις θέσεις εργασίας, την ασφάλεια στη δουλειά κ.ο.κ

Στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ αναφέρθηκε ο Γιώργος Σελεβάκος, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία ΛΑΡΚΟ Εύβοιας, στον χαιρετισμό του στο μεγάλο συλλαλητήριο στη Λάρυμνα, προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση μας πετάει στον δρόμο χωρίς καμία μέριμνα».

«Υπόθεση όλων ο αγώνας. “Ολοι για έναν και ένας για όλους”. Οχι στο ξεπούλημα. Τους ενοχλεί ο αγώνας μας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγουμε από τα σπίτια και τις δουλειές μας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Δημήτρης Καραγιάννης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ στα Μεταλλεία Αγίου Ιωάννη Βοιωτίας.

«Χωρίς εσάς δεν θα καταφέρναμε τίποτα, με σας μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα. Μια ζωή θυμάμαι να παλεύουμε οι εργαζόμενοι να κρατήσουμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή. Η ΛΑΡΚΟ είναι κάτι μεγαλύτερο από αυτό που φαίνεται. Οι ψυχές των 80 νεκρών μάς καθοδηγούν», σημείωσε ο Κώστας Σαμαράς, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Εδρας Αθήνα.

«Είμαστε στον δρόμο δύο χρόνια, ενάντια στη διάλυση της ΛΑΡΚΟ και την τροπολογία της κυβέρνησης. Οσο μας βλέπουν όλους μια γροθιά μας φοβούνται…», τόνισε ο Ανδρέας Κορέντζελος, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας, ενώ σε συνέχιση του αγώνα κάλεσε ο Τάκης Καραμέρης, εργαζόμενος στο εργοστάσιο της Λάρυμνας και πρώην μέλος της διοίκησης του Σωματείου.

Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ αγώνας όλης της εργατικής τάξης και του λαού

Συγκλονιστική ήταν για μία ακόμη φορά η πλατιά εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη που εκφράστηκε στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους.

Πάνω από 300 συνδικάτα, σύλλογοι και φορείς από ολόκληρη τη χώρα είτε συμμετείχαν με εκπρόσωπό τους στη σύσκεψη – συλλαλητήριο της Κυριακής είτε απέστειλαν μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης των αποφάσεων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.

Στην κινητοποίηση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας βρέθηκαν και εκπρόσωποι εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, όπως οι υγειονομικοί, οι εργαζόμενοι της COSCO, οι αγρότες. Στον χαιρετισμό τους οι εκπρόσωποι των συνδικάτων εξέφρασαν την αλληλεγγύη των εργαζομένων όλης της χώρας και τόνισαν ότι «ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ είναι και δικός μας αγώνας».

Χαιρετισμούς απηύθυναν στη συγκέντρωση, μεταφέροντας τη στήριξή τους, η Αφροδίτη Ρέτζιου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), ο Γιώργος Οικονόμου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ο Μάρκος Μπεκρής, πρόεδρος του Σωματείου των λιμενεργατών στις προβλήτες της COSCO (ΕΝΕΔΕΠ) και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ο Λουκάς Αλεξίου, αγρότης από το μπλόκο της Λιβαδειάς, ο Νίκος Τζανετής, από το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Βορείου Ελλάδος, ο Παναγιώτης Δούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ), ο Κώστας Κάπουλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ο Παναγιώτης Κοντουσιάδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενέργειας.

Επίσης, τον λόγο πήραν εκπρόσωποι κομμάτων και συγκεκριμένα η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης από το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Ντάσκας από το ΜέΡΑ25. Τέλος, εκπρόσωποι δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας.

Στις 26 Φλεβάρη πλημμυρίζουμε το Σύνταγμα!

Απεργία και συμμετοχή στο συλλαλητήριο στην Αθήνα αποφάσισαν ομόφωνα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της ΛΑΡΚΟ, ενώνοντας τις φωνές τους με εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις

Σταθμό και παρακαταθήκη για την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, αλλά και για τον συντονισμό και τον κοινό βηματισμό όλων των εργαζομένων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, αποτέλεσε η σύσκεψη – συλλαλητήριο στη Λάρυμνα.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, άλλωστε, αποφασίστηκε οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ να απεργήσουν και μαζί με σύσσωμο τον λαό της περιοχής να κατέβουν το Σάββατο 26 Φλεβάρη στην Αθήνα, συμμετέχοντας στο μεγάλο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα που διοργανώνεται από εκατοντάδες σωματεία και φορείς.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Π. Πολίτης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ θα συνεχίσουν τον τίμιο αγώνα τους και μαζί με τους εργαζόμενους όλης της χώρας, που είτε βρίσκονται σε κινητοποιήσεις είτε εκφράζουν την αλληλεγγύη τους, προγραμματίζουν το μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 26 Φλεβάρη.

Κάλεσε επίσης τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να δεσμευτούν για συνάντηση αντιπροσωπειών των Σωματείων και των Ομοσπονδιών εκείνη τη μέρα με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκαλώντας να είναι παρόντες ο πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υπουργοί.

«Δεν θα το βάλουμε κάτω, σήμερα είναι αφετηρία ενοποίησης των δίκαιων και τίμιων αιτημάτων όλων των εργαζομένων και πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτόν τον αγώνα θα είναι τα σωματεία μας, που από τα κάτω έχουν πάρει την υπόθεση στα χέρια τους», σημείωσε ο Π. Πολίτης, ενώ ευχαριστώντας για άλλη μια φορά από καρδιάς για την αγωνιστική παρουσία, μετέφερε τη δέσμευση «για τη συνέχιση του αγώνα. Ενας για όλους και όλοι για έναν. Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ δηλώνουν ότι θα βγουν νικητές.

Τους λέμε “μολών λαβέ” και, δυστυχώς γι’ αυτούς, μετά από 2.500 χρόνια δεν θα ξαναβρούν “Εφιάλτες”. Βαστάτε το χέρι ο ένας στον άλλον, το χρωστάμε στα γρανιτένια μάρμαρα των νεκροταφείων μας, στις οικογένειες, στα παιδιά μας».

Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για την ΛΑΡΚΟ έχει επιστραφεί από την πρώτη στιγμή ως απαράδεκτο και η σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε την Κυριακή 13 Φλεβάρη στη Λάρυμνα, η οποία πήρε τη μορφή μαζικού συλλαλητηρίου από τη μεγάλη συμμετοχή σωματείων και φορέων από όλη τη χώρα, μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε όλοι μαζί τον αγώνα έτσι ώστε:

Να μη σταματήσει η ενιαία λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας.

Να εξασφαλιστούν η ανάπτυξή της, η βιωσιμότητά της, ο εκσυγχρονισμός και η παραπέρα καθετοποίηση της παραγωγής.

Να μην απολυθεί και ξεσπιτωθεί κανένας μας, να παραμείνουμε όλοι στα πόστα μας και στα σπίτια μας.

Να μας καταβληθεί στο 100% ο δεδουλευμένος μόχθος μας, σύμφωνα με αυτά που απορρέουν μέσα από τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουν οι κυβερνήσεις απέναντί μας.

Με τη σημερινή μαζική, μαχητική συμμετοχή εκατοντάδων σωματείων και φορέων που βρέθηκαν στη Λάρυμνα, το σύνθημα “Ο αγώνας της ΛΑΡΚΟ είναι αγώνας όλων μας” έχει γίνει πράξη.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή συναδέλφων από σωματεία σε χώρους δουλειάς που βρίσκονται αυτήν την περίοδο σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις, διώξεις, μετατροπές συμβάσεων, στην απληρωσιά, ενάντια σε σχέδια που βάζουν σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας, την υγεία και ασφάλεια των συναδέλφων, όσων παλεύουν για Συλλογικές Συμβάσεις.
Ολοι αυτοί οι αγώνες που αναπτύσσονται στη ΛΑΡΚΟ, στα “Πετρέλαια Καβάλας“, στην COSCO, στα Λιπάσματα, στον “Βαρβαρέσο“, βρίσκουν σήμερα τον κοινό βηματισμό με τη συμμετοχή των Ομοσπονδιών των κλάδων μας.

Η απάντηση θα είναι ενιαία, μαχητική και μαζική, με απεργία και κοινό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 26 Φλεβάρη, στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Είμαστε οι εργάτες που παράγουμε τα πάντα, αγαπάμε την εργασία μας, δεν την εγκαταλείπουμε, θέλουμε την ανάπτυξή της και απαιτούμε να ζήσουμε καλύτερα.

Καλούμε τα σωματεία και τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά, να εκφραστεί η αλληλεγγύη, αλλά και η οργή και αγανάκτηση που νιώθει ο καθένας μας όταν βλέπει τον πενιχρό μισθό του να εξανεμίζεται από την ακρίβεια, τους λογαριασμούς της ΔΕΗ να είναι μεγαλύτεροι από τον μισθό, την εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, την εφαρμογή των αντιδραστικών αντεργατικών νόμων, τις συνέπειες της πανδημίας.

Σήμερα, 13 Φεβρουαρίου 2022, οι φωνές όλων ενώνονται και δηλώνουν ότι οι αγώνες στη ΛΑΡΚΟ, στα Πετρέλαια, στα Λιπάσματα, στον “Βαρβαρέσο”, στην COSCO, είναι αγώνες όλων μας. Ούτε βήμα πίσω. Θα κερδίσουμε!».

«Αλυσίδα» υπεράσπισης της ΛΑΡΚΟ έφτιαξαν μαθητές με γυναίκες της περιοχής, ενώ ράγισε καρδιές ο μαθητής που μίλησε στη συγκέντρωση

Συγκέντρωση – συναυλία την Κυριακή 20 Φλεβάρη στα Ψαχνά

Περισσότερα στο Ριζοσπάστη