Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καίγονται σπίτια στη Λέσβο, απεγκλωβίστηκαν άνθρωποι από την παραλία – Οι καπνοί έφτασαν μέχρι τις Κυκλάδες

Στον κύριο όγκο του οικισμού των Βατερών μπήκε, περίπου στη μία το μεσημέρι, η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 10 το πρωί. Η κατάσταση χαρακτηρίζεται πολύ δύσκολη με πυροσβέστες, εθελοντές, κατοίκους και επαγγελματίες της περιοχής να δίνουν μάχη για να σταματήσουν τη φωτιά. Σε κάποια τμήματα της περιοχής η φωτιά έφτασε στη θάλασσα έχοντας κάψει σπίτια και επαγγελματικές δραστηριότητες, με το Λιμενικό να προχωράει στον απεγκλωβισμό ατόμων από την παραλία της περιοχής.

Κατά διαστήματα, στην περιοχή σημειώνονται ριπές ανέμων που σε συνδυασμό με τη φωτιά λειτουργούν εμπρηστικά.

Όπως είναι γνωστό τα Βατερά είναι ένας σημαντικός τουριστικός προορισμός με πολλές παραθεριστικές κατοικίες, αλλά και κατοικίες που έγιναν μόνιμες για αρκετούς κατοίκους της Βρίσας μετά τον σεισμό του 2017.

Στα άλλα μέτωπα της φωτιάς στο βουνό επιχειρούν επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και κυρίως δασοπυροσβεστικά αεροπλάνα.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρο, έχουν καεί σπίτια.

Ενδεικτικό της καταστροφής στην περιοχή είναι ότι οι καπνοί έχουν φτάσει μέχρι τα νησιά των Κυκλάδων. Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος, είκονα από δορυφόρο δείχνει ότι οι ισχυροί βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι, με ριπές που φτάνουν τα 6-7 μποφόρ, έχουν παρασύρει τους καπνούς μέχρι την Κύθνο και τη Σέριφο. Μέχρι το τέλος της ημέρας ενδέχεται να φτάσουν και ακόμη νοτιότερα.