Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Καισαριανή Παιδικοί Σταθμοί: Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, βάζουμε μπροστά τις λαϊκές ανάγκες!

Αγαπητοί γονείς και εκπαιδευτικοί, νέα και νέε!

Κάνε την εμπειρία σου κριτήριο μπροστά στην κάλπη!

  • Η προσχολική αγωγή είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια ή προνόμιο.
  • Βάζει τις βάσεις για τη σωστή ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και την ομαλή κοινωνικοποίησή του και ως τέτοια πρέπει να είναι υπόθεση της κοινωνίας, αφορά το ίδιο της το μέλλον!
  • Στην εποχή μας υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να μπορεί κάθε παιδί να πηγαίνει σε σύγχρονους σταθμούς, στελεχωμένους με όλο το απαραίτητο προσωπικό, με κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σίτιση, υλικοτεχνικές υποδομές που θα εξασφαλίζουν το περιεχόμενο, τις αξίες και την ποιότητα της διαπαιδαγώγησής του σε αυτή την κρίσιμη ηλικία.

Κι όμως

  • Κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα τα νέα ζευγάρια, δίπλα στα μεγάλα καθημερινά προβλήματα, ξεκινούν τη χρονιά αγωνιώντας αν το παιδί τους θα καταφέρει να μπει σε μια δημόσια δομή.
  • Αν θα αναγκαστούν να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αυτήν την ανάγκη.
  • Βρίσκουν διαρκή εμπόδια στο δικαίωμα των παιδιών τους στην πρόσβαση, λόγω της πολιτικής της απαγόρευσης προσλήψεων, της ελλιπούς χρηματοδότησης, της εμπορευματοποίησης, της αντιμετώπισης της Προσχολικής Αγωγής ως “παιδοφυλακτήριο”…
  • Φέτος σε όλη τη χώρα πάνω από 67.000 βρέφη και νήπια, σε σύνολο 160.000 αιτήσεων, αποκλείστηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς να υπολογίζονται όσοι γονείς δεν είχαν δικαίωμα αίτησης. Σε πολλούς δήμους, ακόμα και αυτοί που έλαβαν το περιβόητο “voucher“, δεν βρήκαν τις υποδομές και το προσωπικό για να υποδεχτούν τα παιδιά τους.
  • Στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει 32.000.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, κάτω από το όριο της φτώχειας, μόλις 5 από τις 28 χώρες έχουν θεσμοθετημένο το δικαίωμα της προσχολικής αγωγής!

Στο Δήμο Καισαριανής το δικαίωμα αυτό της λαϊκής οικογένειας, βρήκε στήριγμα τα χρόνια που πέρασαν στις προτεραιότητες της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Οι δομές του Δήμου, υποδέχτηκαν κάθε χρόνο το σύνολο των αιτήσεων βρεφών και νηπίων σε ποιοτικές εγκαταστάσεις, με σωστές αναλογίες παιδιών-παιδαγωγών-βοηθητικού προσωπικού και αναβαθμισμένο-σύγχρονο πρόγραμμα προσχολικής αγωγής. Οι οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 25.000(το 80% του συνόλου), απαλλάχθηκαν από τροφεία.

Όταν εκατοντάδες παιδιά στους γειτονικούς δ ήμους αποκλείονται, ο Δήμος Καισαριανής είναι ο μοναδικός που εξασφαλίζει το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή σε όλα, ανταποκρινόμενος στην αύξηση των αιτήσεων.

2019 04 Λ.Σ Ατέχνως

Τα πέντε αυτά χρόνια:

  • Χρηματοδοτήθηκε αποφασιστικά η λειτουργία των δομών Προσχολικής Αγωγής από τον προϋπολογισμό του Δήμου, φτάνοντας τα 920.000€ ετησίως ή το 14% των ετήσιων εσόδων του. Η ενίσχυση αυτή αντιστάθμισε τις συνεχείς μειώσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ, που φέτος δεν ξεπέρασε τις 350.000€.
  • Έβγαλε από το οικονομικό αδιέξοδο τις δομές που στις αρχές του 2015 ήταν στα όρια της χρεοκοπίας με τεράστιες οφειλές σε μισθοδοσίες, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και προμηθευτές, που έφταναν τις 600.000€. Σήμερα οι Σταθμοί του Δήμου προχωράνε με πρακτικά μηδενικά χρέη, με ουσιαστικές δυνατότητες για την στήριξη του παιδαγωγικού έργου.
  • Κατασκευάστηκε η νέα πτέρυγα στον Β’ Βρεφονηπιακό Σταθμό και ολοκληρώθηκε ο Βιοκλιματικός Παιδικός Σταθμός, ανοίγοντας επιπλέον 100 θέσεις νηπίων και βρεφών και καλύπτοντας σε αυτή τη φάση όλες τις ανάγκες του Δήμου σε κτηριακές υποδομές, καταργώντας τα υπεράριθμα τμήματα και τις ακατάλληλες αίθουσες.
  • Προσλήφθηκε από το 2015 το αναγκαίο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, με συμβάσεις που έκτοτε ανανεώνονται κάθε χρόνο, βάζοντας τέλος στην απαράδεκτη παιδαγωγικά αλλαγή των παιδαγωγών μέσα στο ίδιο σχολικό έτος και στο βαθειά αντεργατικό καθεστώς των ΚΟΙΝΣΕΠ.
  • Έγιναν σημαντικές προσπάθειες να εμπλουτιστεί το παιδαγωγικό πρόγραμμα των σταθμών και να στηριχτεί η καθημερινή προσφορά και το έργο των εργαζόμενων. Αναπτύχθηκαν προγράμματα θεατρικής και μουσικοκινητικής αγωγής σε συνεργασία με το προσωπικό του Πολιτιστικού Κέντρου, έγιναν επισκέψεις σε μουσεία και επαγγελματικούς χώρους. Εφαρμόστηκε πιλοτικό πρόγραμμα για την φυσική αγωγή των νηπίων, επιμορφώθηκε το προσωπικό σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων από το ΚΕΘΕΑ. Εξασφαλίστηκε η παρουσία ιατρού και διατροφολόγου που καταρτίζει το καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών κ.α.
  • Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, για συνολικές παρεμβάσεις συντήρησης και επισκευών στις κτηριακές υποδομές που προχωράνε το επόμενο διάστημα.

Η προτεραιότητα στη λειτουργία των παιδικών και βρεφικών σταθμών του Δήμου, στην εξασφάλιση της καθολικής πρόσβασης και στη βελτίωση των συνθηκών του εκπαιδευτικού έργου δικαιώνεται από την πραγματικότητα.

Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, χωρίς εφησυχασμό. Βάζουμε μπροστά τις λαϊκές ανάγκες!  

Στηρίζοντας τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για δημόσιο, ενιαίο σύστημα προσχολικής αγωγής, με αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τις διεκδικήσεις των εργαζόμενων στις δομές για μόνιμη και σταθερή εργασία.

Μπροστά στις εκλογές του Μάη θα ακούσεις πολλά εύκολα λόγια και υποσχέσεις.  Όλοι όσοι διεκδικούν την ψήφο σου στις ευρωεκλογές, στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, θα πουν ότι νοιάζονται για τα παιδιά και τα νέα ζευγάρια, ότι έχουν όραμα και λύσεις για όλα τα προβλήματα τους.

  • Κάνε την εμπειρία σου κριτήριο ψήφου
  • Υπερασπίσου αυτά που μαζί καταφέραμε!

ΨΗΦΙΣΕ «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»,

ΤΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΚΕ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ

ΑΝΑΔΕΙΞΕ ΞΑΝΑ ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΝ ΗΛΙΑ ΣΤΑΜΕΛΟ

2019 04 Λ.Σ 2a

Επιμέλεια  Ομάδα ¡H.lV.S!

Επικοινωνία – [ FaceBook |>1<|-|>2<| ] – Blog