Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Και οι «ποινικοί» για την .. «σωτηρία της Ελλάδας» (Ντοκουμέντο του Νοέμβρη του 1944)

Επιμέλεια Αλέκος Χατζηκώστας //

 Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944 από την μεριά των «εθνικών δυνάμεων» εκτός από τις δυνάμεις της Μ. Βρετανίας, της 3ης ορεινής ταξιαρχία, μονάδες της Χωροφυλακής, της Αστυνομίας και των οργανώσεων τύπου ”X” και φυσικά  άνδρες των Ταγμάτων Ασφαλείας και άλλων δοσιλογικών σωμάτων που βρίσκονταν “έγκλειστοι” είτε στην Αθήνα είτε σε νησιά του Σαρωνικού, περιελάμβανε και «πατριώτες», κοινού ποινικού δικαίου!

Το ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε το ανασύραμε από την εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ (5/11) και αφορά την απόδραση από τις φυλακές Συγγρού πάνω από 700 καταδίκων ποινικού δικαίου- εξοπλισμένων- που ενσωματώθηκαν και αυτοί στην συνέχεια στον «εθνικό κορμό», με τη βοήθεια των δεσμοφυλάκων τους…

Η εφημερίδα- που δεν μπορεί να κατηγορηθεί για «κομμουνιστική προπαγάνδα»- δείχνει προφητικά με το κύριο άρθρο της την προετοιμασία για τη σύγκρουση από την πλευρά των «εθνικών δυνάμεων».

«Η ΑΠΟΔΡΑΣΙΣ

Εις την ήδη ανεπαρκή τάξιν η οποία επικρατεί ανά την Πρωτεύουσαν, προσετέθη από της χθες νέος παράγων αταξίας και ανησυχίας. Επτακόσιοι κρατούμενοι εις τας φυλακάς Συγγρού, κατάδικοι δι’ αδικήματα κοινού ποινικού δικαίου ωπλισθησαν- άγνωστον πως- και εμφανισθέντες πάνοπλοι προς των φυλάκων των εξήλθον πανηγυρικώς των φυλακών και διεσκορπίσθησαν ανά την πόλιν. Φέρουν, βεβαίως πάντοτε μεθ’ εαυτών και τα όπλα τα οποία τους εδόθησαν και τα οποία φυσικά, δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν εναντίον του κατακτητού, προ πολλού απελθόντος…

Από το χαρακτηριστικό αυτό γεγονός, ερωτήματα άπειρα προκαλούνται. Ερωτήματα πολλά και δυσάρεστα τόσον δια την Κυβέρνησιν όσον και δι’ ημάς όλους και δια την εν γένει κατάστασιν και δια τας ελπίδας μιας όπως ιδούμε κάποτε αποκαθιστάμενον ένα κάποιο κράτος δικαίου και υπακοής εις τους νόμους.

Ποίος ώπλισεν όλους αυτούς τους εγκληματίας; Διατί του ώπλισε; Ποιο τους ώπλισε; Πώς οι φύλακες δεν αντελήφθησαν τίποτε; Διατί οι αντιληφθέντες δεν είπαν τίποτε; Διατί εάν εζήτησαν ενίσχυσιν δεν τους εδόθη; Διατί δεν ελήφθη κανέν μέτρον αφού είχαμε το γεγονός της προ ελαχίστων ημερών στάσεως και απειθαρχίας των ιδίων αυτών κρατουμένων; Και τέλος; Τι θα γίνη εις την Πρωτεύουσαν όταν εις τους ήδη κυκλοφορούντας εγκληματίας προστεθούν και άλλοι επτακόσιοι, εκ των οποίων τριακόσιοι υπότροποι και όλοι πάνοπλοι;

Και αν ακόμη υποστηριχθή ότι μέσα εις τας τόσς χιλιάδας πανόπλων Αθηναίων, άλλοι επτακόσιοι είναι σταγών εν τω ωκεανώ, και αν ακόμη λεχθή ότι εις τους τόσους κυκλοφορούντας ελεύθερους ερασιτέχνας κουμπουράδες δεν είναι τίποτα να προστεθούν ολίγοι επαγγελματίαι πάλιν, το χθεσινόν κρούσμα δεν ημπορεί να μείνη απαρατήρητον. Διότι αποδεικνύει ότι το «Κράτος» δεν ημπορεί ούτε τους φυλακισμένους του να διαφυλάξη. Διότι αύριο-μεθαύριο, θ’ αποδράσουν από άλλα φυλακάς άλλοι κρατούμενοι, και οι νόμοι θα ποδοπατιώνται από τον πρώτον τυχόντα και από τον έσχατον εγληματίαν.

Θλιβεραί διαπιστώσεις Ασφαλώς. Αλλά πρέπει να γίνουν. Διότι πρέπει, όλοι ν’ αντιληφθώμεν πού ευρισκόμεθα, τι συμβαίνει γύρω μας και έντρομοι- έστω- από την κατάστσιν να σπεύσωμεν όλοι με την Κυβέρνησιν επί κεφαλής, να οργανώσωμεν Κράτος. Κράτος νόμου, Κράτος δικαλίου, κράτος πραγματικόν. Διότι από εκεί πρέπει ν΄αρχίσουμε. Και εκεί να στηρίζωμε όλα τα άλλα. Διότι ανευ αυτού δεν γίνεται τίποτε. Ούτε Μεγάλη Ελλάς, ούτε «ακέραιοι Ελλάδα», ούτε καν Ελλάς..»

***

Να σημειώσουμε απλά ότι την ίδια μέρα (5/11/1944) ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ πρωτοσέλιδα προειδοποιούσε και αυτός με τη σειρά του: «Μέσα στο γενικώτερο σχέδιο του αντεθνικού και αντιλαϊκού πραξικοπήματος που οργανώνεται από τους προδότες, περιλαμβάνεται φαίνεται και η ομαδική απόδραση 780 καταδίκων και υποδίκων των φυλακών Συγγρού που έγινε χτες μέρα μεσημέρι. Πράγματι από τους καταδίκους του «Σωτηρία» αντλούσαν οι Πλυτζανόπουλος, Παπαδόγκωνας και χίτες για τα τάγματα ασφαλείας και τις άλλες συμμορίες τους»..